Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ), Ukrayna’nın 216 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan The H.S. Skovoroda Kharkiv National Pedagogical University (Ukrayna Ulusal Pedagoji Üniversitesi) ile eğitimde iş birliği protokolü imzaladı.
H.S. Skovoroda Kharkiv National Pedagogical University Rektörü Prof. Dr. Yurii Boichuk, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Roman Shabanov ve Dekan Prof. Dr. Lyubov Kalashnyk, Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’yı ziyaret ettiler. Görüşmelere, Uluslararası İlişkiler Ofisi Başkanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him, H.S. Skovoroda Kharkiv Ulusal Pedagoji Üniversitesi Türkiye Temsilcisi Ali Uzun ile Yükseköğretimde Uluslararasılaşma ve Geliştirme Vakfı (YÜGEV) Mütevelli Heyeti Başkanı Gıyaseddin Haznevi de katıldı.
Rektörlük makamında gerçekleşen ziyarette, iki üniversite arasında öğrenci-öğretim üyesi değişimi ve bilimsel araştırmalarda iş birliğini kapsayan protokol, Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ve konuk Rektör Prof. Dr. Yurii Boichuk tarafından imzalandı.
Rektör Alişarlı, Konuk Rektör Yurii Boichuk’a Üniversitemiz Hakkında Bilgi Verdi
Görüşme kapsamında, Rektör Prof. Dr. Boichuk ve konuklarına “Bolu şehrimize ve Üniversitemize hoş geldiniz” diyerek başladığı konuşmasında;
“Üniversitemizde toplam 32 bin öğrencimizin eğitim-öğretim gördüğünü, 82 ülkeden, 200’ü lisansüstü olmak üzere 1500 uluslararası öğrencimizin olduğunu kaydeden Rektör Alişarlı, özetle “Eğitim Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Üniversitemizin en eski ve en köklü fakülteleridir. Fen Edebiyat Fakültesi’nin bölümlerinin büyük çoğunluğunda, eğitim dili İngilizce’dir. Yani, Fizik, Matematik, Kimya ve Biyoloji bölümleri tamamen İngilizce eğitim vermektedirler. Aynı zamanda İngilizce eğitim veren yeni bölümler de açmaktayız. Bunlara, Çevre Mühendisliği ve Kimya Mühendisliği bölümlerimizi örnek verebilirim. Üniversitemizde Araştırma Merkezlerimiz de mevcuttur. Bunların arasında, Nükleer Radyasyon Dedektörleri Araştırma Merkezimiz var. Yine, Gıda Teknolojileri alanında bir merkezimiz var. Birçok birime hizmet eden merkezi laboratuvarımız da mevcut. Üniversitemizde araştırma görevlileri hariç, 1000’in üzerinde öğretim üyesi, araştırma görevlileri ile bu sayı 1500’ün üzerine çıkıyor, 1200 idari personel görev yapmaktadır.” diye konuştu.
Rektör Alişarlı: “Ulusal ve Uluslararası Sıralamalarda Üniversitemiz, Yıldan Yıla Daha Üst Sıralara Çıkıyor.”
Ulusal ve uluslararası sıralama kuruluşlarının yapmış oldukları değerlendirmelerde, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin yıldan yıla daha üst sıralara çıktığını vurgulayan Rektör Alişarlı, “Üniversitemizin uluslararası sıralamalarda, özellikle Times Higher Education (THE) sıralamasında oldukça iyi durumda olduğunu görüyoruz. Burada, 1000+ içinde yer alıyoruz. URAP’ın yaptığı ulusal sıralama ise, Türkiye’deki 206 üniversite arasında 41’inci sırada bulunuyoruz.” dedi.
Ukrayna The H.S. Skovoroda Kharkiv National Pedagogical University (Ukrayna Ulusal Pedagoji Üniversitesi) Rektörü Prof. Dr. Yurii Boichuk ise, üniversitenin 1804 yılında kurulduğunu belirterek, “Üniversitemiz, 216 yıllık bir geçmişe sahip. Öğretmen yetiştirmek üzere kurulmuş, daha sonra üniversiteye dönüşerek diğer bölümler açılmış. Eğitim Fakülteleri, Ukrayna’nın en eski fakülteleridir. Sovyet zamanından beri, bu fakültelere özellikle önem veriliyor. Üniversite bünyesinde de şu anda, eğitimle ilgili 15 enstitü bulunuyor. Üniversitede, 6 bin öğrencimiz var. Bunların yüzde 60’ı Eğitim Fakültesi’nde, eğitimle ilgili programlarda, yüzde 40’ı ise Hukuk, Güzel Sanatlar, Spor Bilimleri gibi diğer fakültelerde eğitim görüyor.” şeklinde konuştu.
Konuk Rektör Boichuk: “Üniversitemizdeki Türk Öğrenci Sayısını Artırmayı Hedefliyoruz.”
Prof. Dr. Boichuk, Ukrayna’da, uluslararası üniversitelerden farklı olarak, lisans, master ve doktoradan sonra, doçentlik programına denk olabilecek ‘Doctor of Science’ programı bulunduğunu, bu sistemin Ukrayna’ya özgü olduğunu ve Avrupa’daki diğer üniversitelerde olmadığını kaydetti.
Bolu’yu çok beğendiğini ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde bulunmaktan çok mutlu olduğunu vurgulayan konuk Rektör Boichuk, iki üniversite arasında imzalanacak eğitimde iş birliği protokolünü önemsediklerini ifade ederek, “Üniversitemiz 2 yıldır Türk öğrencileri almaya başladı. Şu anda 14 Türk öğrencimiz var. Üniversite olarak bu sayıyı artırmayı hedefliyoruz. Üniversitemizde, 14 yıl önce açılmış olan Türk Dili-Türkoloji bölümümüz var. Aynı zamanda Türk Kültür Merkezimiz bulunuyor. Türk öğrenciler genellikle Hukuk, Pedagoji ve Psikoloji bölümlerini tercih ediyorlar. YÖK’ten de denkliğimiz bulunuyor. Eğitim dili, Rusça, Ukraynaca ve İngilizce. Öğrenciler için, yabancı dil ve alan yeterlilik sınavı yapıyoruz.” dedi ve Ukrayna’daki eğitim öğretim sistemi hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.
Görüşmenin sonunda Rektör Alişarlı ve konuk Rektör Boichuk, iki üniversite arasında eğitimde iş birliği protokolü imzaladılar. Rektör Alişarlı, Rektör Prof. Dr. Yurii Boichuk, Prof. Dr. Roman Shabanov ve Prof. Dr. Lyubov Kalashnyk’e üzerinde Üniversitemizin logosunun olduğu çini bir hatıra tabağı takdim etti; Üniversitemizin ürettiği yerli deri ürünlerinden hediye etti.
Ziyaretin ardından Prof. Dr. Yurii Boichuk, Prof. Dr. Roman Shabanov ve Prof. Dr. Lyubov Kalashnyk, Üniversitemiz Nükleer Radyasyon Dedektörleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜRDAM) ile Fen Edebiyat Fakültesi’ni ziyaret ettiler. İlk olarak NÜRDAM Müdürü Prof. Dr. Ercan Yılmaz’dan merkez faaliyetleri hakkında bilgi aldılar ve merkezi gezdiler. Ardından Fen Edebiyat Fakültesi’ne geçen konuk akademisyenler, Dekan Vekili Prof. Dr. Ekrem Gürel’den, fakülte çalışmaları ile ilgili bilgi aldılar ve araştırma laboratuvarlarını gezdiler.
Ziyarete katılan Göynük Belediye Başkanı Ahmet Çankaya, Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ve konuk Rektör Prof. Dr. Yurii Boichuk’a Göynük temalı birer plaket takdim etti. Konuk Rektör ve ekibi, ardından Göynük’e gittiler.