Türk ve Macar akademisyenler, iki ülke ilişkilerini değerlendirdi 

    Türkiye ve Macaristan arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 100’üncü yıldönümü dolayısıyla düzenlenen sergi ve panel etkinliğinde, iki ülke arasında çok eskilere dayanan dostluğun Osmanlı döneminde devam ettiğine ve Cumhuriyet’in kurulmasıyla güçlendiğine vurgu yapıldı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk döneminde artan Türk-Macar dostluk ilişkilerinin, günümüzde Türkiye Yüzyılı vizyonuyla siyasi ve diplomatik ilişkilerde de sürdüğünün altı çizildi.

    Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından düzenlenen panel etkinliğine; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him, Dekan Prof. Dr. Rahmi Yücel, Macaristan Büyükelçiliği kültür ve ticaret ataşeleri, Macaristan Dışişleri Bakanlığı’na bağlı bir kültür merkezi olarak görev yapan Liszt Enstitüsü temsilcileri, Türk ve Macar akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

    Panel öncesinde, Macaristan Büyükelçiliği ve Liszt Enstitüsü’nün katkılarıyla Kongre Merkezi Fuaye alanında açılışı yapılan ve Türk-Macar ilişkilerine yönelik Macar milli arşivinden belgelerin yer aldığı sergi gezildi.

    Panelin açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him, Macar arşivlerinden derlenen sergide de anlaşıldığı üzere, zor zamanlarda Osmanlı ve Türkiye topraklarının, Macar halkına her zaman kucak açtığını söyledi.

    “Kökleri çok eskilere dayanan Türk-Macar dostluğu, son yıllarda güçlenerek devam etmektedir.”

    Türk-Macar dostluğunun, kökleri çok eskilere dayanan ve son yıllarda daha da güçlenen bir özellik arz ettiğini kaydeden Prof. Dr. Him, özetle “Milattan Sonra 5’inci yüzyıldaki Atilla ve Avrupa Hunları dönemiyle başlayan, Osmanlı döneminde devam eden ve Cumhuriyet’in kurulmasıyla daha da güçlenen iki devlet arasındaki ilişkiler, ortak bir tarihsel mirasa, kültürel alışverişe ve karşılıklı çıkarlara dayanmaktadır. Hem Osmanlı hem modern Türkiye tarihinde Macarların ülkemize kattıkları önemli değerlerin, zengin ve çok yönlü siyasi, kültürel ve tarihsel nitelikteki ilişkilerin ele alınacağı bu panelin, sadece ortak geçmişimizi yâd etmek için değil, özellikle öğrencilerimizin ufuklarının genişlemesine katkı sağlaması ve gelecekte de Macaristan’ın Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci ülke olarak katılması gibi farklı iş birliklerine yol açmasını, iki ülkeyi ve iki ülke halklarını birbirine daha da yakınlaştırmasını temenni ediyorum.” diye konuştu.

    Prof. Dr. Aydın Him, bu önemli panel ve serginin Üniversitemizde gerçekleştirilmesinde emeği geçen Macaristan Büyükelçiliği’ne, Liszt Enstitüsü’ne, Türk-Macar Dostluk Derneği’ne ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’ne teşekkür etti.

    Panel konuları  

    Açılış konuşmasının ardından Liszt Enstitüsü Müdürü ve Türkolog Aron Sipos, kültür diplomasisi bağlamında Türk-Macar ilişkilerini değerlendirdi.

    Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Yıldız ise konuşmasında, çok eski bir geçmişe sahip olan Türk-Macar ilişkilerinin Karlofça Anlaşması’na kadar olan kesitini ele aldı.

    Hacettepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Öğretim Üyesi ve Türk-Macar Dostluk Derneği Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Emre Saral ise, Türk milli kimliğinin oluşumunda Macarların etkisini anlattı.

    Ticaret Ataşesi ve Tarihçi-Türkolog Dr. Peter Kövecsi-Olah, Cumhuriyet dönemindeki Türk-Macar ilişkilerine değindi.

    Liszt Entitüsü’nden Tarihçi Dr. Miklos Kerekes, Türkiye’deki çağdaşlaşma sürecinde önemli bir dönüm noktası olan üniversite reformu sürecinde Türkiye’de bulunan Macar bilim insanı Philipp Schwartz’ın katkılarını anlatan sunum gerçekleştirdi.

    Liszt Enstitüsü’nden Mimarlık Tarihçisi ve Türkolog Dr. Gergö Mate Kovacs, Cumhuriyet dönemi inşaat sürecine katkıda bulunan Macar mimarlar üzerinden iki ülke arasındaki mimarlık ilişkilerini anlatan sunum yaptı.

    Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Türkan Özkan ise, uluslararası alanda barış ve güvenliğin korunması bağlamında Türkiye-Macaristan ilişkilerini, siyasi bir zeminde ve ortak olunan üyelikler bakımından değerlendirdi.

    Plaket takdiminin ardından etkinlik sona erdi.

    Mevcut makalenin kısa URL'si : https://ajanda.ibu.edu.tr/5a85
    Önceki İçerikOnline Eğitim Seminerleri: Proquest – Aralık Ayı Eğitim Programı
    Sonraki İçerikTürkmenistanlı öğrencilerden Rektör Alişarlı’ya ziyaret