Beşinci Uluslararası Köroğlu Festivali kapsamında Bolu Valiliği, Bolu Belediyesi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAMER) ve Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü iş birliğiyle “Bolu’dan Türk Dünyasına Köroğlu Çalışmalarının Dünü, Bugünü, Yarını” konulu uluslararası çalıştay AİBÜ’de yapıldı.
İzzet Baysal Kültür Merkezi Mavi salonda gerçekleştirilen açılış programına, Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu 2. Komando Tugay ve Garnizon Komutan Vekili Kurmay Albay Ümit Koçer, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Metin Ekici, BAMER Müdürü Yrd. Doç. Dr. Azize Aktaş Yasa, il protokolü ve akademisyenler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını yapan Yrd. Doç. Dr. Azize Aktaş Yasa, BAMER’in Bolu’nun halk kültürü unsurlarını korumak, tanıtmak ve gelecek nesillere iletmek amacıyla, kurulduğu 2008’den bu yana 18 kitap yayınladığını ve 4 sempozyum, 3 çalıştay, 87 konferans ve söyleşi, 30 sergi, 33 konser ve dinleti ile 4 defile gerçekleştirdiğini söyledi.
BAMER’in bu çalıştayda ise Türkiye ve Türk dünyasında Köroğlu konusunda önemli çalışmalara imza atan Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü ile paydaş olduğunun altını çizen Yasa, “Marka Şehir Bolu ve 5. Köroğlu Festivali kapsamında önemli iş birlikleri çerçevesinde gerçekleştirilen bu çalıştayın, Köroğlu’nun yaşadığı, yaşatıldığı ve anlatıldığı tüm coğrafyalarda yapılan Köroğlu çalışmaları için hayırlı olmasını diliyor, çalışmalarımıza her zaman destek olan, yolumuzu açan Rektörlüğümüze şükranlarımızı sunuyoruz.” diye konuştu.
AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise konuşmasına “15 Temmuz şehitlerimizi, terör dolayısıyla kaybettiğimiz şehitlerimizi ve tüm Türk dünyasında vatanı, milleti ve bayrağı uğruna canlarını feda eden şehitlerimizi minnet ve rahmetle yâd etmek istiyorum. Üniversitemizin kurucusu büyük hayırsever İzzet Baysal’ı minnet ve şükranla anıyorum.” diyerek başladı.
Kuruluşunun 25’inci yılında AİBÜ hakkında kısaca bilgi veren Alişarlı, “Özellikle vurgulamak istiyorum ki AİBÜ, millet olarak kenetlendiğimiz 2023 ve 2071 yılı hedeflerine ulaşmadaki rolünün şuuruyla kendisini daha da geliştirecek ve üretkenliğini artıracaktır. Bugüne kadar pek çok alanda bilimsel faaliyet düzenleyen üniversitemiz özellikle Köroğlu ortak paydasında halk kültürüyle âlâkâlı gelenekselleşmiş bir dizi akademik toplantıya ev sahipliği yapmıştır ve gelecekte de bunu yapmaya devam edecektir. Üniversitemiz ev sahipliğinde 1997’den 2017 yılına kadar 6 sempozyum, 2 çalıştay düzenlenmiştir. Bu toplantılar sonucunda Köroğlu ile ilgili nelerin yaşatıldığı, Türkiye ve Türk dünyası ve onların komşu milletlerden pek çok bilim adamının Köroğlu konusundaki çalışmalarının bir araya toplandığı 6 bildiri ve 2 bildiri özeti kitabı yayınlanarak ilim âleminin istifadesine sunulmuştur.” diye konuştu.
Rektör Alişarlı: “Bolu ile Köroğlu İsimleri Günümüzde Birbirinden Ayrılmaz Bir Bütün Haline Gelmiştir.”
Bugünkü çalıştayda üniversitemize teşrif eden akademisyenlerin bundan sonraki akademik çalışmalara ışık tutmak üzere konuyla ilgili bugüne kadar oluşan külliyatın bir değerlendirmesini yapacaklarını, eksikleri belirleyeceklerini ve gelecekte yapılacak Köroğlu çalışmalarının nasıl olması gerektiği konusunu tartışacaklarını vurgulayan Alişarlı, özetle “Köroğlu destanı, Türkiye’nin yanı sıra Azeriler, Kazaklar, Türkmenler, Özbekler, Uygurlar tarafından bilinmekte ve anlatılmakta, Türk dünyasının yanı sıra onlara komşu milletlerde İran, Mısır, Kafkasya, Suriye ve Balkanlarda yaşatılmaktadır. Köroğlu’nun en yoğun şekilde hayat bulduğu yerlerden biri de Bolu’dur. Bolu’nun hem kültürel hem akademik anlamda sahip çıkmasıyla özellikle Anadolu sahasında Bolu ile Köroğlu isimleri günümüzde birbirinden ayrılmaz bir bütün haline gelmiştir.” ifadelerini kullandı.
BAMER’in Bolu’nun kültür değerlerinin gün ışığına çıkarılmasını sağlayan önemli eserlere imza attığını belirten Alişarlı, “Önümüzdeki dönemde bu eserlere yenilerinin eklenmesi için çalışmalarımız hızlanacak, üniversitemizin ışığı tüm Bolu’ya yayılacaktır. 2 gün sürecek çalıştayın ise, bundan sonraki bilimsel faaliyetlere rehber olacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.
Başkan Yılmaz: “Bolu Belediyesi Olarak Her Zaman Bilim Adamlarımızın Yanındayız”
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise, “Adriyatik’ten Çin Seddi’ne kadar geniş bir coğrafyada bilinen ve Türk dünyasıyla kucaklaşmamıza vesile olacağı için bu çalışmaları yürüttüğümüz Köroğlu çalıştayının öncelikle Bolu’muza, ülkemize ve Türk dünyasına çok büyük katkılar sağlayacağına yürekten inancımı ifade etmek istiyorum. Bu çalışmalarda iki üniversitenin iş birliği yapmasının da gururunu yaşıyorum. Bolu ve Köroğlu ile ilgili çalışmalarda Bolu Belediyesi olarak her zaman bilim adamlarımızın yanında olacağımızı da belirtmek istiyorum.” dedi.
Vali Baruş: “Köroğlu, Türkiye’nin ve Binlerce Yıllık Türk Medeniyetinin Birer Parçası Olan Diğer Tüm Ülkelerin Ortak Değeridir.”
Bolu Valisi Aydın Baruş ise, Türk medeniyetinin insanlığa mesaj veren ve bunu nesilden nesile aktarabilen büyük ve kalıcı bir medeniyet olduğunun altını çizerek, “Bu izlerin kalıcı olmasını sağlayan, tarihimizde yaşamış olan büyük düşünürler, eylem insanları ve büyük karaktere sahip kişiler olmuştur. İşte Köroğlu bu kişiliklerden biridir. Köroğlu sadece Boluluların hafızasında değil aynı zamanda tüm Türkiye’nin ve binlerce yıllık Türk medeniyetinin birer parçası olan diğer tüm ülkelerin ortak değeridir. Bizim medeniyetimizi gelecekte de devam ettirmek ve insanlara çok değerli katkılar sunabilmek için bu değerlere sahip çıkmamız ve onların vermiş olduğu mesajları tüm insanlığa ulaştırmamız gerekiyor.” diye konuştu.
“Köroğlu dediğimizde hak, adalet, yiğitlik, mertlik, insan ve doğa sevgisinin ön plana çıktığını görüyoruz.” diyen Baruş, “Böyle bir bilimsel çalışmada Köroğlu çalışmalarının dünü, bugünü ve geleceğinin değerlendirilmesi anlamında yapılacak olan etütlerin son derece yararlı olacağına inanıyorum. Çalıştayın, medeniyet mirasımızı zenginleştireceğini ve bu mirasın gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacağını düşünüyorum.” diyerek konuşmasını tamamladı.
Açılış Konferansı…
Açılış konuşmalarının ardından Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Metin Ekici, geçmişten günümüze Bolu’da yapılan Köroğlu çalışmalarının değerlendirmesini yaptığı bir konferans verdi.
Bu yıl 25’inci kuruluş yıl dönümünü kutlayan bir merkezin müdürü olarak AİBÜ BAMER’LE Köroğlu konusunda iş birliği yapmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Ekici, “Buradan Bolu Valiliğimize, Belediye Başkanlığımıza ve AİBÜ Rektörüne vermiş oldukları desteklerden ötürü teşekkür ediyorum. Köroğlu, Türk dünyasının ve dünyanın bir kültürel mirasıdır. Bolu, bu dünya kültürel mirasına sahip çıkışın kararlı bir ifadesini bugün tekrar etmektedir. Bundan sonra da bu kararlığını göstermeye devam edecektir. Bolu deyince akla Köroğlu, Köroğlu deyince ise Bolu gelmektedir. Bizim UNESCO Milli Komisyon Başkanlığı olarak arzumuz, Köroğlu’nun ortak kültürel miras olarak dünya miras listesinde yerini almasıdır. Bu sonuç inşallah önümüzdeki yıl gerçekleşecek.” dedi.
Konferansın sonunda Bolu Valisi Aydın Baruş, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Metin Ekici ile BAMER Müdürü Yrd. Doç. Dr. Azize Aktaş Yasa’ya Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz tarafından teşekkür plaketleri takdim edildi. Çalıştayın iki duayen ismi Prof. Dr. Fikret Türkmen ile Prof. Dr. Dursun Yıldırım’a ise Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vahdettin Çiftçi tarafından teşekkür plaketi verildi.
Açılış programında TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ve Ege Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Nefise Ülkü Karabay Yavaşoğlu ile TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, başbakan yardımcıları ve bakanlardan gelen tebrik mesajlarına yer verildi. Çalıştayın açılış programında ayrıca, Öğretim Görevlisi Gamze Çalık Çetin ve İbrahim Çetin tarafından sunulan Köroğlu türküleri dinletisi ve Bolu Belediyesi Halk Oyunları ekibinin tarafından Köroğlu halk oyunları gösterisi sunuldu.