Bolu Valiliği tarafından düzenlenen ‘’Cumhuriyetimizin 100. Yılı Etkinlikleri’’ kapsamında ‘Bolu Kültür ve Tarih Rotası’ öğrencilerimize tanıtıldı. Etkinliğe ilimiz protokolü, İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Sn. Hakan Doğanay, Üniversitemiz Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi İsa Bayhan, ilimiz profesyonel turist rehberlerinden Sn. Fırat Oktar, Batı Karadeniz Turizm Belgeli Otelciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Gazelle Otel Müdürü Sn. Ahmet Demir ile turizmle ilgili diğer paydaşlar katıldılar.
Bolu Kültür ve Tarih Rotası’nın hazırlanmasına ve etkinliğin organizasyonuna katkı sağlayan Dr. Öğr. Üyesi İsa Bayhan kültür rotası ve etkinlik hakkında bilgi verdi. Bayhan, ‘Bolu Turizm Tanıtma ve Geliştirme İl Koordinasyon Kurulu, Bolu Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Üniversitemiz Turizm Fakültesi ve diğer paydaşlarımızın katkılarıyla hazırladığımız Bolu Kültür ve Tarih Rotası projesiyle ilimize gelen turistlerin kentteki kültürel ve tarihi zenginliklerle buluşmasını amaçladık. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın Türkiye Turizm Tanıtma ve Geliştirme Ajansı il koordinasyon kurulu üyesiyiz. Hem İl Turizm Tanıtma ve Geliştirme Kurulu üyesi olarak, hem de Turizm Rehberliği Bölüm Başkanlığı olarak süreci her konuda destekledik. Güzel şehrimizin doğal zenginlikleri ile birlikte çok kıymetli tarihi ve kültürel değerleri bulunmaktadır. Bu zenginliklerin de turistlerin ilgi ve meraklarını çektiğini biliyoruz. Hazırladığımız kültür rotası ile ilimizin sosyal, tarihi ve kültürel zenginliklerinin turistik ürüne dönüştürülmesini kolaylaştırdık.’’ dedi. Bayhan, açıklamasını sürdürerek ‘Bolu Kültür ve Tarih Rotası ilimizin tarihini, kültürünü ve sosyal enginliklerini ve sanatsal güzelliklerini gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyor. Turizm Rehberliği bölümümüz öğrencileri, Valiliğimiz tarafından düzenlenen ‘’Cumhuriyetimizin 100. Yılı Etkinlikleri’’ kapsamında projenin tanıtım etkinliğine katılarak şehrin kültür ve tarihini keşfetme fırsatı buldular. Turizm paydaşlarımız, müzemizin arkeologları ve rehberimiz eşliğinde gerçekleştirdiğimiz turlarda, öğrencilerimiz Bolu’nun tarihi mekânlarını, kültürel zenginliklerini ve şehrimizdeki kültürel miras unsurlarını yakından gördüler. Üstelik bu etkinlik, öğrencilere sadece teorik bilgileri pekiştirmekle kalmayıp aynı zamanda öğrendiklerini uygulamalı olarak deneyimleme şansı sundu.’’ sözleriyle etkinliğin kazanımlarını anlattı.
“Bolu Kültür ve Tarih Rotası” projesi, ilimizi ziyaret edenlerin Bolu’nun zengin kültürel mirasını daha yakından tanımalarını ve kültür mirasını koruma bilinciyle hareket etmelerini sağlamayı amaçlıyor. Proje kapsamında düzenlenen turlar, turistlere yöre halkının gelenek ve göreneklerini, ilimizde yaşamış Frigyalılar, Lidyalılar, Romalılar gibi eski medeniyetlerden başlayarak Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinden günümüze kadar şehirde olan kültürel dönüşümleri tarihi kalıntılar, yapılar, ibadethaneler ve sanatsal güzellikleri göstererek aktarma misyonunu üstlenmektedir. Bolu Kültür ve Tarih Rotasında; Bolu Müzesi, Yıldırım Beyazıt Camii, Yukarı ve Aşağı Taşhan, Neyzen Tevfik Kültür Evi, Stadion Kalıntıları, Sultan Hamamı, İmaret Camii, Saraçhane Camii, Yıldırım Beyazıt Hamamı (Orta Hamam), Kadı Camii, Gülezler Konağı, Tabaklar Hamamı ve Hükümet Konağı olmak üzere 13 yapı ve alan yer alıyor.
Bolu Valiliği, Bolu Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Üniversitemiz Turizm Rehberliği Bölümü Başkanlığı ve katılımcı paydaşlar “Bolu Kültür ve Tarih Rotası” projesi aracılığıyla yapılan etkinlikte gençlerin, gerçekleştirilen il tanıtımlarıyla ise turistlerin kültürel mirası öğrenmelerini, benimsemelerini ve kültür mirasımızı gelecek kuşaklara aktarmalarını teşvik ederek, Bolu’nun tarihi ve kültürel zenginliklerini geleceğe taşımayı amaçlamıştır.