Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Turizm Fakültesi, “Turizmde İstihdam ve Kariyer Günleri” düzenledi. Etkinlikte, turizm ve gastronomi sektörünün önemli temsilcileri ve ünlü mutfak şefleri, Turizm Fakültesi öğrencileriyle bir araya geldi.
Bolu İş-Kur İl Müdürlüğü ve Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün katkılarıyla Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ev sahipliğinde Kongre Merkezi Bordo Salonda gerçekleştirilen etkinliğe; Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Zerrin Biçen, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaman, Bolu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İsmail Yalçın, Bolu İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Fazıl Karaduman, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Seyit Köse, turizm sektörü yönetici ve temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Seyit Köse, üniversite-iş dünyası iş birliğinin önemine işaret ederek, “Üniversitemiz Turizm Fakültesi olarak turizm işletmelerinin ihtiyaç duyduğu niteliğe haiz öğrencilerin akademik olarak ve sahada uygulamaya hazır olarak yetişmeleri için çabalarımız artarak sürecek.” dedi. Prof. Dr. Köse, fakültede aktif olan 2 bölüm dışında Turizm Rehberliği ve Rekreasyon Yönetimi bölümlerinin açılması için de çalışmalar yaptıklarını sözlerine ekledi.
Bolu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İsmail Yalçın, Bolu’nun Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında bir marka olduğunu belirterek, “İş-Kur olarak bu yıl kariyer etkinliğimizi Gastronomi ve Turizm alanında yapmak istedik. İş-Kur olarak mezuniyetten sonra istihdam ve kariyerle ilgili bizden destek almanızı bekliyoruz. Sizlere hem çalışma hem staj yapma imkânları sunulacak. İş-Kur, her zaman sizlerin yanında olacaktır.” ifadelerini kullandı.
Bolu İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Fazıl Karaduman ise, “Tüm öğrencilere öncelikle kendilerini çok iyi yetiştirmelerini ve turizm sektöründe çalışmalarını önemle tavsiye ediyorum” diyerek, etkinlikte emeği geçenlere teşekkür etti.
Rektör Alişarlı: “Türkiye, Gastronomi ve Turizm İşletmeciliğinde Zengin Bir Ülke”
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise yaptığı konuşmada, Türkiyemizin hem turizm işletmeciliği hem de gastronomi alanlarında zengin bir ülke olduğunu belirterek, özetle şunları vurguladı:
“Türkiyemizin her tarafında dünyadaki otel zincirlerinden her birinin otelleri var. Oldukça başarılı bir şekilde de bunlar yürütülüyor. Yıllık 40 milyonu aşan turist sayısı ile bunu ispatlamış oluyor. Gastronomide de durum böyle. Dünyada birçok mutfak var, en önemlilerinden biri de Türk mutfağı. Türk mutfağı denince aklımıza gelen en önemli şehirler; Gaziantep, Hatay ve Adana… ama aşçılık şehri deyince ilk akla gelen il, Bolu. Biz bugün sizleri Türkiye’nin gözde işletmecileri ve şefleriyle buluşturduk. Bundan sonrası sizlerin iletişimine, karşılıklı görüşmelerinize dayanacak. Az önce İş-Kur Müdürümüz sizlere açık bir çek verdi. Bu tüm Türkiye’de yürütülen bir program. Ama en önemlisi sizlerin etkin ve yetkin olmanız, kendinizi iyi yetiştirmeniz. Umarım bu etkinlik sizlere gerekli desteği sağlar ve gelenekselleşerek devam eder.”
Gün boyu süren Turizmde İstihdam ve Kariyer Günleri etkinliğinde, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri tarafından hazırlanan lezzetler, etkinliğe katılan konuklara ve öğrencilere ikram edildi. Ayrıca öğrenciler, Bolu başta olmak üzere İstanbul ve Ankara ile çevre illerden gelen turizm işletmelerinin temsilcileriyle birebir görüşme fırsatı bularak sektöre ilişkin ayrıntılı bilgi aldılar.
“Turizm İşletmeciliğinde Kariyer Gelişimi”
Açılış konuşmalarının ardından etkinlikte iki panel gerçekleştirildi. Başkanlığını Doç. Dr. Serkan Şengül’ün yaptığı “Turizm İşletmeciliğinde Kariyer Gelişimi” paneline, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Sarıışık, Mövenpick Otel Genel Müdürü Atakan Turhan ve Gazelle Otel Genel Müdürü-Batı Karadeniz Oteller Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Demir katıldı.
Panelin açılışını yapan Doç. Dr. Serkan Şengül, turizmin, ülke ekonomisi ve istihdama katkısının önemini vurgulayarak, “Turizm İşletmeciliği bölümleri, yetiştirdikleri nitelikli personelle sektörün ihtiyacını karşılama hedefindedirler. Biz de bu panelle ve burada, şu an bizimle birlikte olan çok önemli konuklarımızla öğrencilerimize kariyer gelişimlerinde bir ışık tutmayı ve yol göstermeyi hedefledik.” dedi.
Prof. Dr. Mehmet Sarıışık ise, turizm sektöründe 3 unsurun önemine işaret etti ve “İlki mutlaka yabancı dil öğrenin. İkincisi, iletişim becerilerinizi geliştirin. Üçüncüsü de teknolojiyi iyi öğrenmeye çalışın.” dedi.
Atakan Turhan ise, öğrencilere tavsiyelerde bulunarak, “Türkiye, turizmde çok önemli bir destinasyon. Ne kadar çalıştığınız, neleri hedeflediğiniz, bu hedeflerle ilgili ne kadar aktivite yaptığınızla ilgili olarak zaman içerisinde bir yerlere gelebileceksiniz. Geleceği olan, enerjik, yaratıcı, değişik insanlarla çalışabileceğiniz, hareketli bir meslek bu.” dedi ve otel personeli olarak başladığı kariyerindeki aşamaları öğrencilerle paylaştı.
Ahmet Demir ise, “Turizm sektörünün eğitim almış personele ihtiyacı var. Sektörde kalmada, acentelerde yüzde 71, otelcilikte yüzde 80 ve restoran hizmetlerinde yüzde 85-90 arası kayıp var. Yani otelcilik eğitimi alan ve sektörde çalışan yüzde 20-25 civarında mezun var. Bu sayının artırılması ve sizlerin sektörde kalmanız çok çok önemli.” diye konuştu.
Soru-cevap bölümünün ardından panelistlere teşekkür plaketi ve hediye takdimi yapıldı.
Etkinlik kapsamında düzenlenen “Gastronomi ve Mutfak Sanatlarında Kariyer Gelişimi” panelinde de katılımcılar deneyimlerini öğrencilerle paylaştılar. Başkanlığını Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Emirmustafaoğlu’nun yaptığı panele, ünlü mutfak şefleri Zeynep Pınar Taşdemir, Vedat Demir ve Vedat Başaran konuk olarak katıldı.