Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen Öğrenci Proje Pazarı ve Yarışması’nda ilk 3’e giren projeler belli oldu. Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Yüksek Lisans öğrencisi Ferhat Sezen, teknoloji dünyasında çığır açan 3 boyutlu yazıcılarla ilgili hazırladığı ‘3D Printer’ projesiyle 1’inci oldu. İkinciliği, aynı fakülteden Çevre Mühendisliği 4’üncü sınıf öğrencisi Hülya Sarıçam, ‘Atık Sulardan Biyoplastik Üretimi’ projesiyle alırken, Bolu MYO Elektronik ve Otomasyon Bölümü 2’nci sınıf öğrencileri Yusuf Ortak ve Emre Özmen ise ‘3 Eksen CNC Makine Tasarımı’ projeleri ile 3’üncü oldular.
Yarışmada; 1’inciye 1000 TL, 2’nciye 750 TL, 3’üncüye 500 TL, projelerin danışmanlığını yapan Yrd. Doç. Dr. Seyit Rıza Tiğrek, Doç. Dr. Nusret Karakaya ile Öğretim Görevlisi Muhsin Uğur Doğan’a ise mini tablet verildi. Ödüller; Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hayrettin Öztürk ile Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Gökhan Yaman tarafından verildi.
Projelerini Anlattılar
Öğrenciler ödüllerini aldıktan sonra projeleri hakkında kısa bilgi verdiler. Ferhat Sezen, 3’üncü sanayi devrimi olarak adlandırılan 3 boyutlu yazıcı teknolojisiyle uğraştığını ifade ederek, “Dijital tasarlanan bir nesneyi elle görünebilir bir hale getirme çalışma prensibi. Üç motor x, y, z ekseninde hareketi sağlıyor. ABS malzemeyle çalışıyorum. Herkesin ilgi duymasını istediğim bir teknoloji çünkü bu iş gerçekten çok gelişiyor.” dedi.
Hülya Sarıçam ise, atık sulardan biyoplastik ürettiğini belirterek, “Proje, atık su arıtma tesisinde maliyeti azaltıyor. Normal plastik petrol türevi ürüne sahip. Biyo ise bozulur madde anlamına geliyor, bu nedenle de çevreye zararı yok. En büyük özelliği de bu. Doğal olması nedeniyle yararlı bir ürün.” diye konuştu.
Yusuf Ortak ve Emre Özmen ise, sanayide kullanılan CNC makinelerin mini bir prototipini yaptıklarını ifade ederek, “Bunların farkı, 3 eksen ve ucunda işlemlerimizi uygulayacağımız hızını ve konumlarını değiştirebileceğimiz bir tane modül motor bulunmakta. Yapmış olduğumuz CNC makinesini sanayiye uyarlayacak şekilde yaptık, fabrika ve sanayide kullanılabilmesi için daha büyüğü üretilebilir.” şeklinde konuştular.
Yarışma, Önümüzdeki Yıl Daha Geniş Katılımlı Yapılacak
Ödül töreninin kapanış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hayrettin Öztürk ise, Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin yeni kurulan bir merkez olduğunu buna rağmen kısa bir süre içerisinde düzenlediği yarışmaya katılımın çok yüksek olduğunu vurgulayarak, “Önümüzdeki yıl yarışmayı, çevre üniversitelerin de katılımıyla daha geniş çaplı yapmayı düşünüyoruz. Yarışmada belki lise kategorisi de olabilecek. Bu tür yarışmalar üniversitemizdeki potansiyelleri ortaya çıkarması açısından çok önemli.” dedi.