Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde (AİBÜ) 21 Mayıs Dünya Süt Günü dolayısıyla bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Mühendislik Mimarlık Fakültesi ek hizmet binası konferans salonunda düzenlenen toplantıda, süt bilimi ve teknolojisi konusunda uzman bir isim olan AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun bilgi verdi. İnsanoğlunun ilk gıda maddesi sütün insan organizması için gerekli 100 binin üzerinde maddeye sahip olduğunun altını çizen Rektör Coşkun, sütün içindeki bazı maddeleri sıralayarak bunların insan vücuduna faydalarını anlattı.
Günde en az 2 bardak süt tüketilmesi gerektiğinin tavsiye edildiğini ifade eden Coşkun, “Böylece ihtiyaç duyulan kalsiyumun yüzde 75’i, fosforun yüzde 60’ı, B2 ve B12 vitamininin neredeyse yüzde 80’i sağlanmış olur. Gelişmiş ülkelere baktığımızda kişi başına düşen süt tüketimi bizim tüketimimizden 4 kat fazla. Dolayısıyla süt tüketme alışkanlığımızı arttırmamızda fayda var. Alerjik sebeplerle süt tüketemeyen insanların da mutlaka yoğurt ve peynir tüketmeleri gerekir.” diye konuştu.
‘Sütte Bulunan Bazı Yağ Asitlerinin Antikanserojen Özellikleri Var’
Sütün aynı zamanda güzel bir enerji kaynağı olduğunu vurgulayan Coşkun, sütün insan sağlığı açısından faydalarını sıralayarak özetle “Sütte bulunan bazı yağ asitlerinin antikanserojen özellikleri var. Süt, A vitamini açısından zengin bir gıda maddesi. Özellikle keçi ve manda sütünde A vitamini bulunmakta. D vitamini açısından da zengin bir kaynak. İyi bir kalsiyum kaynağı ve mineraller açısından da zengin.” dedi.
Bilgilendirme toplantısında 21 Mayıs Dünya Süt Günü’nü de kutlayarak sütün değerine dikkat çeken Rektör Coşkun, “Süt, sadece bebeklerin ve çocukların tüketmesi gereken bir gıda maddesi değil, ömür boyunca herkes tarafından tüketilmesi gereken bir gıda maddesidir. Hemen her yaştan insan bilhassa yaşlılar ve kadınlar, kemik sağlığı ve diğer faydaları açısından mutlaka süt tüketmeliler.” şeklinde konuştu. Toplantının sonunda, 21 Mayıs Dünya Süt Günü dolayısıyla öğrencilere süt dağıtıldı.