Sudanlı öğrencilerden kültür günü etkinliği

    Sudan’ın tarihini ve kültürünü tanıtmak, iki ülke arasındaki dostane ilişkileri güçlendirmek amacıyla Sudanlı Öğrenciler Birliği tarafından “Sudan’ın Renkleri, BAİBÜ’de Hayat Buluyor” temasıyla Sudan Kültür Günü düzenlendi. Etkinlikte konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samettin Gündüz, Üniversitemizin, farklı coğrafyalardan gelen öğrencileri kucaklayarak, uluslararasılaşma vizyonunu başarıyla sürdürdüğüne vurgu yaptı.

    Üniversitemiz Uluslararası Öğrenciler Koordinatörlüğü, TÖMER ve Bolu Köroğlu Uluslararası Öğrenciler Derneği’nin desteğiyle Kongre Merkezi Bordo Salonda gerçekleştirilen etkinliğe; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samettin Gündüz, Sudan Konsolosu Mohamed Awad Sallam, TÖMER Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kundakcı, Bolu Köroğlu Uluslararası Öğrenciler Derneği Başkanı Seyit Ali Aydın, Sudanlı Öğrenciler Birliği Başkanı Fahrettin Yusuf, akademisyenler ve uluslararası öğrenciler katıldı.

    Sudan kültürünü tanıtan stantlar açıldı

    Etkinlik öncesinde protokol üyeleri, Sudanlı öğrencilerimizin tarih ve kültürlerini tanıtıcı, Sudan’a özgü geleneksel kıyafetlerin ve yöresel tatların sergilendiği stantları gezdi.

    Etkinliğin açılışında bir konuşma yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samettin Gündüz, Sudan’ın, zengin tarihi, etnik yapısı ve köklü kültürüyle Afrika kıtasının kalbinde yer alan özel bir ülke olduğunu belirterek, “Nil nehrinin bereketli topraklarında şekillenen bu ülke, medeniyetlerden gelen gelenekleri, renkli folkloruyla öne çıkan halk danslarını ve derin anlamlar taşıyan el sanatlarını içerisinde barındırmaktadır. Bugün burada, Sudan müziğini, yemeklerini, kıyafetlerini, geleneklerini tanımak, bu eşsiz kültüre bir pencere aralamak için toplandık. Çünkü biliyoruz ki, kültürler arasında köprüler kurmak, karşılıklı saygı ve anlayışı güçlendirmenin en güzel yollarından biridir.” dedi.

    “Üniversitemiz, Sudanlı öğrenciler için önemli bir eğitim merkezi haline gelmiş durumdadır.”

    Üniversitemizde uluslararası öğrencilerimiz sayesinde hem dünyanın birçok kültürüne kapı araladığımızı hem de Türk kültürünü geniş coğrafyalarda tanıtma fırsatını bulduğumuzu vurgulayan Prof. Dr. Gündüz, “Sudan ve Türkiye arasındaki dostane ilişkilerin bir yansıması olarak, her yıl pek çok Sudanlı öğrenci Türkiye’de eğitim almayı tercih etmektedir. Bu kapsamda Üniversitemiz de Sudanlı öğrenciler için önemli bir eğitim merkezi haline gelmiş durumdadır. Güncel verilere göre, üniversitemizde lisans düzeyinde 152, ön lisans düzeyinde ise 9 olmak üzere toplam 161 Sudanlı öğrenci öğrenim görmektedir. Bu öğrenciler, Bolu’nun doğal güzellikleri ve huzurlu yaşamı içerisinde akademik hayatlarını sürdürürken, aynı zamanda Türkiye’nin köklü kültürü ile Sudan’ın zengin kültürel değerlerini bir araya getirerek, eşsiz bir etkileşim ortamı oluşturmaktadır. Bu durum, iki ülke arasındaki kardeşlik bağlarını daha da güçlendirmektedir. Üniversitemiz, farklı coğrafyalardan gelen öğrencileri kucaklayarak, uluslararasılaşma vizyonunu başarıyla sürdürmektedir.” diye konuştu.

    Savaşın karanlık yüzünü sahneye taşıdılar

    Geleneksel Sudan gösterilerinden örnekler sunan öğrenciler, 1950’lerden sonra yaşanan iki büyük iç savaş ve bölünmenin ardından günümüzde devam eden çatışmalara ve savaşın karanlık yüzüne vurgu yaparak, başka bir vatanlarının olmadığına ve vatan sevgisine dikkat çeken etkinlikler gerçekleştirdi.

    Mevcut makalenin kısa URL'si : https://ajanda.ibu.edu.tr/5hq2
    Önceki İçerikÜniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’dan ziyaret