Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Kültürel Gelişim Topluluğu ve Bolu Film Akademisi’nin gerçekleştirdiği etkinlikte Son Kuşlar filmi gösterimi ve yapımcı senarist Bünyamin Duranoğlu ile söyleşi programı düzenlendi.
Program AİBÜ Kültürel Gelişim Topluluğu Başkanı Sevda Coşkun ve topluluk danışmanı Uzm. Mehmet Akyüz’ün konuşmaları ile başladı. Topluluk Başkanı Coşkun; “Gençlerin kendi diline ve kültürüne sahip çıkması gerektiğine ve geleceğe taşımada büyük görevi olduğuna inanıyoruz. Kültürel Gelişim Topluluğu öz kültürümüze sahip çıkmak adına kuruldu ve faaliyetlerimizi bu doğrultuda yapacağız” dedi. Topluluk danışmanı Mehmet Akyüz konuşmasında; “İnsanın hayata bakışını oluşturan temel unsurlar bilinç, donanım, ahlak ve sosyal hayat düzlemlerinden oluşmaktadır. Topluluk olarak bu temel unsurların öz kültür kaynaklarımızla desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu çerçevede ilk etkinliğimizi tarihi, kültürel ve sosyal kodlarımızı sinema diliyle başarılı şekilde aktaran Son Kuşlar filminin gösterimiyle açmak istedik” dedi.
Konuşmalar ardından TRT Televizyon Filmleri Projesi kapsamında çekilen ve birçok ulusal ve uluslararası festivalde gösterimi yapılan, yönetmenliğini Bedir Afşin, yapımcılığını Bünyamin Duranoğlu’nun yaptığı Son Kuşlar filmi gösterildi. Yurtdışında olduğu için programa katılamayan Bedir Afşin bir video ile mesajını iletti. Film hakkındaki konuşmasında bu tip kültürel faaliyetleri önemsediğini belirterek filmlerinden beklentisinin, filmi ortaya çıkaran hikâyedeki mesajın izleyiciye ulaşması ve film yapmak isteyen genç arkadaşlarımıza örnek olmak olarak özetledi.
Söyleşi kısmında Bolu Film Akademisi Koordinatörü Fatih Peker moderatörlüğünde Son Kuşlar filminin yapımcı ve senaristi Bünyamin Duranoğlu, film hikâyesinin ortaya çıkışından ulusal ve uluslararası festivallere katılma süreçlerine kadar merak edilenleri cevapladı. Duranoğlu, sinemacılar olarak hedefin yaş ve kültür ortalamasının arttığı filmleri çekmek olması gerektiğine vurgu yaptı. Film çekmek isteyen gençlere de seslenen Duranoğlu; “Sinema deneyim ile olur. Tekrar tekrar çekmelisiniz. Yapa yapa öğrenirsiniz. Ayrıca film işi tek başına olamaz. Ekip arkadaşları bulmalı ve onlarla beraber bu yükün altına birlikte girmelisiniz” diyerek öğrencilere tavsiyelerde bulundu.
Programın sonunda Bünyamin Duranoğlu’na plaket takdim edildi.