Sinirbilim alanındaki büyük kongre BAİBÜ’de gerçekleştirildi

    Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ile Türkiye Beyin Araştırmaları ve Sinirbilimleri Derneği (TÜBAS) tarafından düzenlenen 21. Ulusal Sinirbilim Kongresi, ulusal ve uluslararası 497 bilim insanının katkısıyla tamamlandı.

    Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Prof. Dr. Gönül Ö. Peker, Prof. Dr. Thomas Südhof ve Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in Kongre Onur Kurulu üyesi olduğu kongre 8-11 Haziran 2023 tarihinde BAİBÜ ev sahipliğinde geçekleştirildi. 125 kursiyerin ve 15 bilim insanı tarafından yürütülen 6 kurs Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Tıp Fakültesinde yapıldı. Kurslarda genç araştırıcılara nörolojik hastalıkların deneysel hayvan modelleri, nöro-mikroskopi, nöro-görüntüleme, kognitif sinirbilim araştırmalarında EEG sinyal analizi ve beyin mikrodiyalizi konularında güncel deneysel modeller uygulamalı olarak verildi.

    TÜBAS Başkanı Prof. Dr. Bayram Yılmaz, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ve Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Muzaffer Şeker’in açılış konuşmalarıyla başlayan kongrede, başkanlığını Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in yaptığı oturum, İsviçre Lozan Federal Teknoloji Enstitüsünden Prof. Dr. Hilal Lashuel “Rethinking Protein Aggregation and Drug Discovery in Neurodegenerative Diseases: Why We Need to Embrace Complexity?” başlıklı konuşmasıyla gerçekleşti. Kongre süresince Prof. Dr. Hilal Lashuel ile sinirbilim alanında uluslarararası öncü bilim insanları da konferans verdi. Edinburgh Üniversitesi Beyin Bilimleri Keşif Merkezinden Prof. Dr. Richard Morris, Duisburg-Essen Üniversitesi Nöroloji Bölümünden Prof. Dr. Dirk Hermann, Almanya Nörodejeneratif Hastalıklar Merkezinden Prof. Dr. Emrah Düzel, Cambridge Üniversitesi Fizyoloji Gelişim ve Sinirbilim bölümünden Prof. Dr. William Colledge ve Dr. Susan Jones, Londra Üniversite Koleji Nöroloji Enstitüsünden Prof. Dr. Matthew Walker sinirbilim alalında dünyadaki en güncel gelişmeleri kongreye katılan bilim insanları ile paylaştı.

    48 panel ve sempozyum, 84 sözlü bildiri ve 109 poster bildirisi sunulan kongrede, hala kesin tedavisi olmayan nörolojik, psikiyatrik ve nörodejeneratif hastalıkların neden olduğu, yaşamsal işlev kayıplarının ve ölümlerin önüne geçebilecek medikal tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine katkıda bulunacak araştırma sonuçlarının paylaşıldı.

    Kongrenin dördüncü gününde yapılan sunumların ardından, dereceye giren bilim insanlarına en iyi sözlü bildiri ve en iyi poster bildiri ödülleri takdim edildi. Kongre Yerel Düzenleme Kurulu Başkanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him ve TÜBAS Başkanı Prof. Dr. Bayram Yılmaz’ın yaptığı kapanış konuşmalarıyla kongre sona erdi.

    Mevcut makalenin kısa URL'si : https://ajanda.ibu.edu.tr/gckp
    Önceki İçerikRektör Alişarlı, Kamu Denetçilerinin toplantısına katıldı
    Sonraki İçerikPersonel Masa Tenisi ve Satranç Turnuvası düzenlenecektir