Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) tamamlanmış olsa da önümüzdeki günlerde yapılacak Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) gibi öğrencilerin geleceğini önemli ölçüde etkileyen sınavlar kaygı yaratıyor. Her yıl yeni bir sınavın müfredata eklenebildiği ülkemizde her sınav kaygıyı daha da arttırıyor. Böyle durumlarda başarıyı doğrudan etkileyen kaygıyı kontrol altına alabilmek önem kazanıyor.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (BAMER) düzenlediği geleneksel konferansların konuğu Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik AD Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tuğba Sarı oldu. Sarı, sınav kaygısının azaltılabilmesi ve ailelerin öğrencilerin kaygılarını daha iyi anlayabilmeleri amacıyla Gülezler Konağında velilere yönelik bir eğitim semineri verdi. Sınav kaygısını en aza indirebilmek için yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Sarı, kaygının neyin nasıl yapılacağının bilinmediği zamanlarda arttığına işaret ederek, “Dolayısıyla sınava ilişkin olası farklı sonuçların aile içinde ele alınması ve bu durumların önceden kabul edilmesi öğrencide kaygı düzeyinin normale dönmesine yardımcı olacaktır.” dedi.
Bireylerin en temel ihtiyaçları olan fizyolojik ihtiyaçların yanı sıra ‘sevgi, saygı, güven ve ait olma’ duygularının karşılanması durumunda kaygının orta düzeyde yaşanacağına dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Sarı, orta düzeyde kaygının ise doğal ve faydalı olduğunu söyledi. Sarı, sevgi ve güven gibi son derece insancıl duyguların karşı tarafa doğal şekilde aktarılmasının da kaygının kontrol edilebilmesinde önemli olduğunu sözlerine ekledi.
Velilerle interaktif şekilde gerçekleşen seminerin sonunda Yrd. Doç. Dr. Tuğba Sarı’ya BAMER Müdürü Yrd. Doç. Dr. Azize Yasa tarafından teşekkür plaketi verildi.