Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Bilimsel Araştırma Topluluğu tarafından Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda ‘Şiddet’ konusunda konferans düzenlendi. AİBÜ Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD Başkanı Doç. Dr. Hamid Boztaş’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen konferansı, Psikiyatri Uzmanı Dr. İlker Küçükparlak verdi. Şiddetin tarihi sürecini film ve kitap örnekleriyle anlatan Dr. Küçükparlak, ötekileştirme ve tek tipleştirmenin şiddete sebep olan bir yaklaşım oluşturduğunu söyledi. Konferansında karşılıklı iyilikseverlik kavramına değinen Küçükparlak, bebeklerle yapılan deneylerin videolarını göstererek iyilikseverlik ve şiddet kavramlarını birlikte irdeledi.
Bilimsel çalışmalarda bebeklerin yardım istemeden, göz teması kurmadan bile insanlara yardım ettiklerini anlatan Dr. Küçükparlak, şu bilgileri verdi: “Deneyde, kutuyu açmaya çalışan oyuncak bir ayıya sarı tişörtlü olan diğer oyuncak yardım ediyor, mavi tişörtlü olan ise buna engel olmaya çalışıyor. Deneyin sonunda çoğu bebeğin kendilerine oynamak için uzatılan oyuncaklardan sarı tişörtlü olanı, bir başka deyişle iyi oyuncakla oynamak istediği görülüyor. Ancak başka bir videoda oyuncak bir köpek, mavi tişörtlü oyuncağa kötülük yapıyor. Bu kez bebeklerin oynamak için kötü köpeği seçtiğini görüyoruz. Yani kendine benzemeyene kötülük yapan oyuncakla oynamak istiyor. Son videoda ise bebeklerin kendilerinin seçtiği krakerleri seçen oyuncak hayvanlarla oynamak istediklerini görüyoruz. Bu deneylerden görüyoruz ki, insanlar diğer insanlara ‘Benimle ortak tarafı var mı? Ortak bir kimliğimiz var mı? Aynı grubun üyesi miyiz? diye bakıyor. Gruplar arasında ötekileştirme ve tek tipleştirme başlarsa, şiddet ortaya çıkıyor.”
Konferansta ayrıca, AİBÜ Tıp Fakültesi Dönem 2 öğrencisi Esma Çetin de, Gölköy kampüsünde ‘sağlık bölümünde okumayan öğrencilerin sağlıkta şiddete bakış açısı’ konusunda 100 öğrenciye yaptıkları anketin sonuçlarını açıkladı.