Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde hasta ve hekim ilişkisi konusunda sağlık bilimleri öğrencilerine konferans veren Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yavuz Selvi, hastanın sizi anladığından emin olup hastayı tedavi sürecine dahil etmenin önemini vurguladı.
Üniversitemiz Sağlık ve İyilik Hareketi Öğrenci Topluluğu tarafından Gülezler Konağı’nda İletişim Eğitimi başlığında konferans düzenlendi. Prof. Dr. Yavuz Selvi’nin konuşmacı olarak katıldığı konferansı, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ural ve öğrenciler izledi.
Hastaya vakit ayırmanın ve onunla iyi bir iletişim kurmanın önemine işaret eden Prof. Dr. Selvi, iletişimi olumsuz yönde etkileyen en önemli etkenlerden birinin hekim kaygısı olduğunu söyledi.
Etkili iletişim için yapılması gerekenleri anlatan Prof. Dr. Selvi, öğrencilere özetle “Hastanıza tam zaman ayırın. Hastanızın sizi anlayıp anlamadığından emin olun, hastanın doktoru anlaması önemli. Görüşme, hasta odaklı olmalı, onu dikkatli dinleyin. Hastanın soru sormasına imkan tanınmalı. Hasta tedaviye dahil edilmeli ve bir güven ortamı oluşturulmalı.” tavsiyelerinde bulundu ve hastayla kurulacak doğru iletişimin hastanın durumuna olumlu etkiler sağlayacağını hatırlattı.
“Hastanızı yargılamayın, çözüm odaklı olun” diyen Prof. Dr. Selvi, hastayla empati kurarak güler yüzlü, içten ve samimi şekilde hastanın sorununu dinlemeleri gerektiğinin altını çizerek, hekimlerin hastalara karşı olması gereken standart davranışları ve yanlış iletişim yolları hakkında da bilgiler verdi. Hasta ve hekim sorunlarına da ayrıntılı şekilde değinen ve öğrencilerin sorularını cevaplayan Prof. Dr. Yavuz Selvi’ye konferansın sonunda teşekkür belgesi ve hediye takdim edildi.
Haber ve Fotoğraflar: Gazetecilik Bölümü 4’üncü Sınıf Öğrencisi Sevgi Pilgi