Halk kültüründen tarihine, endemik bitkilerinden turizm imkânlarına kadar Bolu’nun önemli ilçelerinden biri olan Seben, tüm yönleriyle, Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde (AİBÜ) gerçekleştirilen Seben Araştırmaları ve Halk Kültürü Sempozyumu’nda ele alındı.
Bolu Valiliği, Bolu Belediye Başkanlığı, AİBÜ BAMER, Seben Kaymakamlığı ve Seben Belediye Başkanlığı iş birliğinde üniversitemizde düzenlenen sempozyuma, Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yaman, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Seben Kaymakam Vekili İdil Özdemir, Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ ile öğretim elemanları, daire başkanları ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan sempozyumun açılış konuşmalarını yapan protokol üyeleri, ülkemizin bütünlüğü ve milletimizin huzuru için canlarını seve seve veren tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet; bugün halen bu ruhla, Zeytin Dalı harekâtında Afrin’de mücadele eden kahraman Mehmetçiklerimize ise muvaffakiyetler dilediler.
Sempozyumun ilk konuşmasını yapan Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ, tarımından hayvancılığına, tarihinden turizmine kadar tüm değerleri ve kültürel özellikleriyle Seben ilçesinin önemine değindi. Seben’in, hem Bolu’muza hem de ülkemize katma değer üreten önemli bir ilçe olduğunu vurgulayan Özbağ, “Tüm bunların yanı sıra Seben’imiz, Türk dünyası açısından da önemli bir bölge. Seben’in eski tabirle Çeharşenbe olan ismi, bu sene TÜRKSOY’la yaptığımız çalışmalardan öğrendiğimize göre, ‘Son Nevruz, Nevruzun Kutlandığı Gün’ mânâsına geliyor. Böylece, bildiğimizin aksine ismimizi Nevruz’dan aldığımızı öğreniyoruz.” dedi.
Seben Kaymakam Vekili İdil Özdemir ise, bu iş birliğinin gelişmiş bir Seben’e güç katmasını dileyerek, “Seben’in, geçmiş ve gelecek arasında köprü vazifesini sağlayan en önemli etmenlerinin başında, içinde barındırdığı kültürel değerleri gelmektedir. Genel anlamda Seben deyince kültür, kültürel zenginlik deyince akla Seben gelmektedir. Kültür, başlı başına Seben’dir. Bu nedenle bu önemli sempozyuma katkı sağlayan ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Rektör Alişarlı: “Tüm İlçe ve Beldeleriyle Birlikte Önceliğimiz Hep Bolu Olmalı”
AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise, tüm ilçe ve beldeleriyle Bolu’nun tek ve birlik içinde olması gerektiğinin altını çizerek, özetle “Seben, Bolu’muzun önemli ilçelerinden biri. Ayrı bir iklime ve coğrafyaya sahip. Etrafı dağlarla çevrilmiş, korunaklı bir yer. Bu özelliklerinden dolayı da tarım, hayvancılık ve ormancılık için ideal bir ilçe. Biz de üniversitemiz olarak elimizden gelen her türlü desteği kendilerine vermeye çalışıyoruz. Ama tüm ilçeleri ve beldeleriyle birlikte önceliğimiz Bolu olmalı diye düşünüyorum. Şunu dillendirmek istiyorum: Bir olmayı, birlik olmayı, tek olmayı öğrenmemiz gerekiyor. Tek olursak güçlü olacağımızı kavramamız lazım. Bu teklik ve birlik, Bolu’yu güçlendirecek; Bolu ise, Türkiye’yi güçlendirecek.” ifadelerini kullandı.
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise konuşmasına, “Öncelikle Bolu halk kültürünü bütün ilçeleriyle beraber araştıran çalışmalara öncülük eden Rektörümüze ve ekibine şükranlarımı ifade ediyorum.” diyerek başladı. Bolu’nun özel bir coğrafya olduğunu belirten Yılmaz, özetle “Öyle bir coğrafya ki yüzde 65’i ormanlarla kaplı, 200 göl ve göleti var. Tüm ilçe ve beldeleriyle böyle bir coğrafyayla uyumlu bir şehir oluşturmayı hedefliyoruz. Bolu; turizm, spor, sağlık ve üniversite kenti olacak. İnşallah 3 yeni üniversite kurulacak mekânı da hazır etmeye çalışıyoruz. Bolu’ya hizmet ederken amacımız bir dünya kenti oluşturmak. Bolu ve ilçeleriyle ilgili yapılacak bütün bilimsel çalışmalara da her zaman gereken desteği sağlayacağız.” şeklinde konuştu.
Vali Baruş: “Bu Sempozyum, Seben’in Sahip Olduğu Potansiyeli Ortaya Koyma Anlamında Çok Değerli Sonuçlar Ortaya Çıkaracaktır”
Bolu Valisi Aydın Baruş ise, “Bolu, sahip olduğu değerler ve doğal güzelliklerle potansiyeli çok yüksek bir il. Gelecekte Türkiye’nin turizm, spor ve eğitim kenti olmaya aday bir şehir. Bolu’nun sahip olduğu değerleri ortaya çıkarabilmek ve bunları değerlendirebilmek için neler yapılabileceğini öngörmek çok önemli. Bugünkü sempozyum, Seben’in sahip olduğu bu potansiyeli ortaya koyma anlamında çok değerli sonuçlar ortaya çıkaracaktır.” dedi.
Cemil Meriç’in kültürünü muhafaza etmeyen bir milletin, milliyetini de kaybedeceği sözlerini hatırlatan Baruş, özetle “Bugün gençliğimizin ve gelecekteki nesillerimizin karşı karşıya olduğu en önemli tehditlerden biri, popüler kültür dediğimiz kültürün etkisi altında milli kültür değerlerini unutmaktır. Öz benliğini kaybeden milletler diğer milletlerin kültürünü hayatlarına kopya etmekten başka çare bulamazlar. İşte bizim toplumsal birliğimizin temelini oluşturan halk kültürü, bu birliğimizin esas mayasını teşkil eden değerlerdendir. Seben, bu hazineleri bağrında saklayan eşsiz yörelerimizden biridir. Bu değerleri gelecek nesillere taşımak için Seben halk kültürü üzerine yapılacak araştırmalar büyük önem taşımaktadır. Kültür mirasımızın devamlılığını sağlamada bu çalışmaların çok değerli katkılar sunacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun Onur ve Düzenleme Kurulu Üyeleri Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ve BAMER Müdürü Yrd. Doç. Dr. Azize Aktaş Yasa’ya, Seben Kaymakam Vekili İdil Özdemir ve Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ tarafından ödülleri takdim edildi.
Yrd. Doç. Dr. İsmail Hakkı Akyoloğlu, 1980’li yılların başında Seben’de derlediği bir asker deyişini seslendirdi. Seben Seymenleri’nin halk oyunları gösterisinin ardından “Seben’den Esintiler” adlı Seben kıyafetleri defilesi sunuldu. Protokol üyeleri açılışını yaptıkları “Seben El Sanatları Sergisi”, “Doğal ve Kültürel Zenginlikleri ile Seben Fotoğraf Sergisi” ile “Kültürlerarası Sanat Projesi Çalıştaylarından Seçme Eserler Sergisi”ni gezdiler. Ardından 4 oturumda gerçekleştirilen sempozyumda bildiriler sunuldu.