İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Hülya Ensari, Dünya Engelliler Günü dolayısıyla düzenlenen panelde yaptığı konuşmada, dünya nüfusunun yüzde 25’inin yaşam boyu en az bir ruhsal hastalık yaşadığını ve tedavi edilmeyen ruhsal hastalıkların büyük bölümünün özürlülüğe kadar gidebilen yeti yitimine sebep olduğunu söyledi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bolu İl Müdürlüğü, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Bolu Belediyesi ve İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi tarafından Dünya Engelliler Haftası dolayısıyla bir panel düzenlendi. AİBÜ Engelli Öğrenci Birimi etkinlikleri kapsamında Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panelde, engelli hakları, ruhsal engelliler ile zihinsel engellilerin durumu hakkında bilgi verildi. Panelin ardından AİBÜ öğrencileri tarafından hazırlanan ‘Eğlenceli-Yaratıcı Sanatsal Etkinlikler’ sergisi açıldı.
AİBÜ Özel Eğitim Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yıkmış, ‘Engelli Hakları ve Engelli Aileleri’ konusunda yaptığı sunumda, ‘özel gereksinimli’ olarak nitelendirdiği engellilerin herkesle aynı haklara sahip olduklarının altını çizerek, 1 kişi bile olsa eğitim hakkı başta olmak üzere hakların elde edilmesi için mutlaka mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.
Teknolojiden yararlanarak çalışma hayatına girmiş özel gereksinimli bireylerle ilgili fotoğraflar gösteren ve ‘özel gereksinimli’ bireylerin mutlaka iş yaşamına kazandırılması gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Yıkmış, “Böylece hem para kazanırlar hem kendi ihtiyaçlarını karşılarlar hem de topluma katılmış olurlar. Bu insanlara yeterlilik kazandırır uygun düzeye ulaştırırsak işverenlerde yararlanacaktır. Biz bunu sosyal bir hak olarak özel gereksinimli bireylere kazandırmak zorundayız.” diye konuştu.
‘Tedavi Edilmeyen Ruhsal Rahatsızlıklar Özürlülüğe Kadar Gidiyor.’
İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Hülya Ensari ise, ‘Ruhsal Engellilerin Topluma Uyum Süreci’ konusunda yaptığı sunumda, engellilik denince akla fiziksel ya da zihinsel engellilik geldiğini oysa ruhsal engellilerin de özel gereksinimleri olduğunu anlatarak, şöyle konuştu:
“Dünya nüfusunun yüzde 25’i yaşam boyu en az bir ruhsal hastalık yaşıyor. Bunların 3’te 2’si ise tedavi görmüyor. Bu hastalıkların büyük bölümü özürlülüğe kadar giden yeti yitimine sebep oluyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı çalışmalara göre, en sık özürlülüğe sebep olan 10 hastalığın 5’ini ruhsal rahatsızlıklar oluşturuyor. Depresyon toplumun büyük bölümünde yaygın olarak var. Alkol ve madde bağımlılığının uzun süre devam etmesi özürlülüğe sebep olabiliyor. Yine şizofreni gibi ağır ruhsal hastalıklarla aşırı takıntılar tedavi edilmediğinde uzun süreçte çok ciddi yeti yitimine sebep olabiliyor. Ruhsal açıdan hasta olanların ne yazık ki aynı anda şeker, kalp ve kanser gibi hastalıklara yakalanma oranı da çok yüksek.” diye konuştu.
‘Zihinsel Engellilerin Eğitimi ve Uyulması Gereken Kurallar’ konusunda sunum yapan AİBÜ Özel Eğitim Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İlknur Çiftçi Tekinarslan ise, zihinsel engelliler ile ruhsal sorunlar yaşayanların aynı şekilde değerlendirildiğini oysa birbirlerinden çok farklı olduklarını vurguladı. Amaçlarının zihinsel engellilerin bağımsız yaşamalarını sağlayarak yaşam kalitelerini arttırmak ve onları topluma hazırlamak olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Tekinarslan, bunun sağlanması için okullarda verilen kaynaştırma eğitimlerini desteklediklerini ancak bu eğitimlerde çok ciddi sorunlar olduğunu söyledi.
‘Eğlenceli Yaratıcı Sanatsal Etkinlikler’ Sergisi
Panelin ardından ise, AİBÜ öğretim görevlisi İlknur Karageyik koordinatörlüğünde AİBÜ Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü 2’nci sınıf öğrencilerince Resim-İş Eğitimi dersinde hazırlanan çalışmaların yer aldığı ‘Eğlenceli Yaratıcı Sanatsal Etkinlikler’ sergisi açıldı.
Atık malzemelerle yapılan çalışmalar, geleneksel fıkra karakterlerinden esinlenilerek yapılan eserler, kağıt işleri ve kolaj çalışmalarının olduğu ve 215 eserin yer aldığı sergi, Cuma gününe kadar gezilebilir.