Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, AİBÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavileri devam eden 7 lösemi hastası çocuk ve genci aileleri ile birlikte öğle yemeğinde ağırladı.
Sosyal Tesisteki yemeğe, Rektör Coşkun’un yanı sıra AİBÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD Çocuk Hematoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Fatih Demircioğlu, Bolu LÖSEV Aile Komite Başkanı ve İl Temsilcisi Muhammet Ali Kıvrak ile lösemi tedavisi gören 7 çocuk ve genç ile aileleri katıldı.
Yemek boyunca çocuklarla tek tek ilgilenen Rektör Coşkun, çocukların hastalığı ve tedavi süreci hakkında Doç. Dr. Demircioğlu’ndan bilgi aldı. Çocukların aileleri ile de sohbet eden Prof. Dr. Coşkun, ailelerin, löseminin toplumda bulaşıcı bir hastalık olarak algılandığını oysa hastaların maskeyi kendilerini enfeksiyonlardan korumak için kullandıklarını hatırlatmaları üzerine, toplumun lösemiyle ilgili mutlaka aydınlatılması gerektiğini söyledi.
Yemekte lösemi hakkında Prof. Dr. Coşkun’a bilgi veren Doç. Dr. Demircioğlu, çocukluk çağında görülen löseminin genetik bir hastalık olduğunu ancak genlerde bozukluğa yol açan olayın ne olduğunu henüz bilmediklerini ifade ederek, şöyle konuştu:
“Topuk kanlarında genetik bozukluk olduğu görülüyor ama araya giren ikinci bir enfeksiyon, radyasyon gibi çevresel bir etki ikinci tetiği çekip hastadaki süreci başlatıyor. Ama topuk kanında bozukluk olduğu halde lösemi gelişmeyen insanlarda var. Hala mekanizması tam olarak bilinmiyor ama çevresel faktörler çok önemli. Radyasyon, yüksek gerilim hatları, cep telefonları, evlerdeki kablosuz modemler…Bunların sağlığa zararları ortaya çıkıyor. Aynı zamanda beslenme de bu hastalıkta önemli rol oynuyor.”
AİBÜ Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Kliniği Açılıyor
Kısa süre sonra AİBÜ Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Kliniği’ni açmayı planladıklarının müjdesini veren Doç. Dr. Demircioğlu, 12 yataklı klinikte 0-18 yaş arasındaki çocukların tedavi edileceğini söyledi. Demircioğlu, kliniğin Bolu başta olmak üzere çevre illere de hizmet vereceğini sözlerine ekledi. Demircioğlu’nun uzun dönemde Bolu’yu hematolojide bir merkez haline getirmek istediklerini vurgulaması üzerine Prof. Dr. Coşkun da, “Biz de rektörlük olarak elimizden geleni yaparız. Yeter ki insanımıza hizmet edelim. Bu hizmetlerimizin kalitesini ne kadar arttırabilirsek, insanımıza ne kadar fayda sağlayabilirsek bundan o kadar memnuniyet duyarız.” diye konuştu.
Bolu LÖSEV Aile Komite Başkanı ve İl Temsilcisi Muhammet Ali Kıvrak da, Lösemili Çocuklar Haftasında 24-26 Mayıs tarihleri arasında High Way’de stand açacaklarını, stant da lösemili çocukların ailelerinin yaptıkları el emeği ürünlerin satılacağını ve elde edilecek gelirin lösemili çocukların tedavisinde kullanılacağını belirterek, Bolu’daki herkesi destek olmaya çağırdı.
Yemeğin sonunda Rektör Coşkun, çocuklara çeşitli hediyeler verdi.