Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, Türkiye İş Kurumu tarafından Bolu Ticaret ve Sanayi Odası’nda (BTSO) düzenlenen ‘Meslek Tanıtım Günleri’nde lise öğrencilerine Gıda Mühendisliği Bölümü hakkında sunum yaptı. Rektör Coşkun, program öncesinde Bolu Valisi Aydın Baruş ve protokol üyeleriyle birlikte Bolu’nun önemli firmalarının BTSO’da açtığı stantları da gezdi. Programa; Bolu Valisi Aydın Baruş, Vali Yardımcısı Nurullah Ertaş, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, BTSO Başkanı Türker Ateş, Türkiye İş Kurumu Bolu İl Müdürü İsmail Yalçın ile akademisyenler, üyeler ve lise öğrencileri katıldı. Programın içeriği hakkında bilgi veren İsmail Yalçın, gençlerin iyi bir meslek seçmelerine yardımcı olabilmek için bu programı düzenlediklerini söyledi.
Programın açılış konuşmasını yapan Bolu Valisi Aydın Baruş, kendi yaşamından örnekler vererek gençlere hitap ettiği konuşmasında, “Önünüzde çok uzun bir süreç var. Bu süreçte sabırlı, kendine güvenli bir şekilde geleceğe umutla bakarak, varamayacağınız hiçbir hedef yok. Öncelikle hedefinizi belirlemeniz lazım. Hedefe giden yolları araştırmanız lazım. O yolda yürürken de sabırlı, çalışkan ve gece-gündüz onunla yaşayacak şekilde azim sahibi olmanız lazım.” dedi.
Gelişmiş ülkelerin Dünya ekonomisine etkilerinden söz eden Baruş, “Türkiye son yıllarda kat ettiği mesafeler sayesinde G20 ülkelerinin arasına girdi. Biz yaklaşık 12-13 yıl önce sadece 230 milyar dolarlık bir üretim hacmine sahipken gayri safi milli hasıla üretirken, bugün 800 milyar dolarlar düzeyine geldik. Önümüzde Cumhuriyetin 100’üncü yılı için belirlediğimiz hedefler var. Bu hedefler çok büyük. Bunlar hayal değil. Bunları sizlerin sayesinde başaracağız. Bu ülkenin geleceği sizlersiniz. Önümüzdeki yıllarda sizin çalışkanlığınız, sizin sabrınız ve azminiz ve ülkemizin geleceğine olan güveniniz sayesinde bu hedeflere tek tek varacağız, bundan hiç şüphemiz yok.” diye konuştu.
‘Kendi İşinizi Kurun’
Açılış konuşmasının ardından AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, öğrencilerle eğlenceli şekilde sohbet ederek başladığı konuşmasında Gıda Mühendisliği ve istihdam alanları hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Mesleğin ülkemizdeki tarihsel gelişimini anlatan Rektör Coşkun, 1995’ten itibaren Gıda Mühendisliği Bölümü’nün Mühendislik Fakülteleri altında eğitim verdiğini ifade ederek, Gıda Mühendislerinin istihdam olanaklarını sıraladı ve “Ama benim öğrencilerime tavsiye ettiğim, bu kadar eğitimi aldıktan sonra gençlerin kendi işlerini kendilerinin kurmaları. Bizim zamanımızda ailenizin imkanı varsa kendi işinizi kurma durumunuz olabiliyordu. Fakat bugün böyle değil. Bugün devletimiz pek çok alanda üniversiteyi bitiren gençlere kendi işlerini kurabilmeleri için destek veriyor ve verdiği bu desteği de zaman zaman geriye almıyor. Yeter ki sen bir iş kur, yeter ki bir inovasyon, bir girişimcilik yap. Eğitim uzun bir süreç. Hedefinizi şimdiden böyle düşünerek belirlerseniz hayatta çok başarılı olursunuz. Hedef koymak çok önemlidir. İnanın henüz çok gençsiniz ve yapamayacağınız hiçbir iş yok.” diye konuştu.
Sunumunda mesleği nasıl seçtiğini, üniversite yıllarını, AİBÜ Gıda Mühendisliği Bölümü’nü nasıl kurduklarını, bölümün şu andaki imkânlarını da anlatan Rektör Coşkun, Türkiye’de şu anda 65 Gıda Mühendisliği Bölümü bulunduğunu hatırlatarak, “Yeni kurulmuş olmamıza rağmen AİBÜ Gıda Mühendisliği Bölümü, en çok tercih edilen bölümlerden biri. Alt yapımız, laboratuvarlarımız, öğretim üyesi kalitemiz bakımından nadir üniversitelerden biriyiz.” dedi.
İşkur Meslek Tanıtım Günleri…
2 gün sürecek Meslek Tanıtım Günleri’nde Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hayrettin Öztürk ‘Tıp Fakültesi’, Genel Sekreter Doç. Dr. Erdal Bekiroğlu ‘Elektrik Elektronik Mühendisliği’, İİBF Dekanı Prof. Dr. Kamer Kasım ‘Uluslararası İlişkiler’, Diş Hekimliği Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Oruçoğlu ‘Diş Hekimliği’, Yrd. Doç. Dr. Aylin Akoğlu ‘Beslenme ve Diyetetik’, Öğretim Görevlileri Ayhan Terzibaş ‘Lojistik ve Dış Ticaret’, Fazilet Nohut ise ‘İş Sağlığı ve İş Güvenliği’, Bolu Vali Yardımcısı Nurullah Ertaş ise ‘Hukuk’ alanlarında sunum yapacaklar.