Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Bolu İl Kadın Girişimciler Kurulu tarafından, Bursa, Balıkesir, Bilecik, Düzce, Kocaeli, Sakarya ve Yalova illeri Kadın Girişimciler İcra Kurul Üyelerinin katılımıyla düzenlenen, TOBB KGK Doğu Marmara Bölge Toplantısına katıldı.
Bolu Ticaret ve Sanayi Odası’nda (BTSO) gerçekleştirilen toplantıya; Bolu Milletvekili Arzu Aydın, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Rasim Özdemir, Göynük Belediye Başkanı Ahmet Çankaya, Bolu Ticaret İl Müdürü Ersin Terzi, TOBB Temsilcileri, BTSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Doğu Marmara Kadın Girişimciler Kurulu Başkanlığı ve İcra Kurulu Üyeleri, Kadın Kooperatifleri Başkanlığı ve Üyeleri ve kadın girişimciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Fatma Lebibe Özçağlar yaptı. Yönetim olarak, kadın girişimciliğin geliştirilmesini önemli ve öncelikli olarak gördüklerini vurgulayan Özçağlar, “Kadın Girişimciler Kurulumuzun çalışma ve faaliyetlerini sürekli olarak destekliyoruz. Kadınlarımızın bilgi, beceri ve vizyonunun, ekonomimize ve iş dünyamıza kazandırılmasına önem veriyoruz. Kadınlarımız, ilimizde ve oda tarihimizde geçmişten bugüne kadar hep aktif bir şekilde görev üstlenmişlerdir. Sizlerin çalışmalarıyla illerimizde kadın girişimcilerin sayılarının ve ekonomiye, üretime, istihdama katkılarının her geçen gün artarak devam edeceğine inanıyoruz. Başarı hikayeleri, yeni kadın girişimci adaylarımıza moral, cesaret ve motivasyon olacaktır.” diye konuştu.
Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Rasim Özdemir ise, Bolu Belediyesi’nde çalışan kadın yöneticilerin oranı hakkında bilgi vererek, Türkiye’nin en güzel şehirlerinden birinde kadın eliyle hizmet vermeyi sürdürdüklerini anlattı. Belediyenin kadın gücünden aldığı destekle gerçekleştirdiği faaliyetler hakkında bilgi veren Özdemir, özetle “Kadın girişimcileri her zaman destekledik. Tarım Kooperatifi kurduk ve daha önce Bolu’da hiç üretimi olmayan bir sektörü, Bolu’ya getirdik. Mantar üretimi, bunu kadınlarla yapıyoruz. Üniversitemizin desteğiyle mantar üretimine başladık. Eğitimler gerçekleştirdik. Eğitimlere yüzde 60, yüzde 70 oranında kadınlarımızdan talep geldi. Şu anda mantar üretiminin yüzde 15’ini biz yapıyoruz. Bölgede ciddi bir güç haline geldik. Bunu tabii ki kadınlarla birlikte başardık.” şeklinde konuştu.
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise, üniversitemizin birçok etkinliğe destek verdiğini, akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimizin toplumsal katkı projelerine katkı sunduklarını vurgulayarak, üniversitemizde görev yapan kadın akademik personel sayıları ve bunların Türkiye ortalamalarına göre durumları hakkında ayrıntılı bir sunum yaptı.
Rektör Alişarlı: “Son Zamanlarda Yapılan Çalışmalarla Türkiye’de Yükseköğretim Oldukça İyi Bir Durumdadır.”
Öğrencilerin, asistanların, öğretim görevlilerinin ve akademisyenlerin dağılımlarının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunun altını çizen Rektör Alişarlı, “Türkiye ortalamasının Avrupa verilerinin birkaç bant üzerinde olduğunu da hem burada, hem Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde yapılan akademik açılışta, YÖK Başkanımız beyan etmişlerdi. Türkiye yükseköğretimi oldukça iyi bir durumda. Bu son zamanlarda yapılan çalışmalarla elde edilmiş bir başarıdır. Üniversitemizdeki araştırma görevlileri oranına baktığımızda, Türkiye ortalaması yüzde 51 civarında, üniversitemizin ortalamasının ise, yüzde 51.2 civarında olduğunu görüyoruz. Öğretim görevlisi sayısı açısından da üniversitemizdeki veriler, yüzde 70’e yüzde 30 civarındadır. Yani kadın öğretim görevlilerinin sayısı oldukça fazladır.” dedi.
Rektör Alişarlı: “Öğretim Elemanlarımızın Yüzde 45’i Kadınlardan Oluşuyor.”
Toplam öğretim elemanı sayısının yüzde 55’e yüzde 45 olduğunu kaydeden Rektör Alişarlı, “Yani yüzde 45’i kadın öğretim elemanlarından oluşmaktadır. Son dönemde açtığımız Hukuk Fakültesi ile Diş Hekimliği Fakültesi, Mimarlık Fakültesi ve Eğitim Fakültesi’ne aldığımız araştırma görevlilerindeki oran, kadın personel açısından yüzde 70 civarındadır. Bu oran oldukça yüksektir. Öğrenci sayımız da, yüzde 48 erkek, yüzde 52 kız öğrencilerden oluşmaktadır. Oldukça önemli bir veri de budur.” diye konuştu.
Rektör Alişarlı: “Kadınlar Başarılarını Ayrımcılıkla Değil, Bizatihi Çalışarak Elde Ediyorlar.”
Konuşmasında kadın emeğinin değerine vurgu yapan Rektör Alişarlı, “Bolu’da da yapılan yarışmalarda çoğunlukla ilk 3’ün yine kadınlardan oluştuğunu görüyoruz. Burada başarıyla elde edilmiş bir gerçeklik var, bunu vurgulamak isterim. Burada pozitif bir ayrımcılık yok. Yani çocuklarımız, kız evlatlarımız, hanımefendiler bu başarılarını bir ayrımcılıkla elde etmiyorlar, bizatihi çalışarak elde ediyorlar. Çünkü araştırma görevlisi, öğretim görevlisi sınavlarının hepsi yazılı ya da mülakatla oluyor. Ağırlık erkeklerden oluşan jüridir ama bu başarı olmasa, bu listeye hiçbir arkadaşımız giremez. Araştırma görevlisindeki bu fazlalık, önümüzdeki yıllarda yüzde 45’e yüzde 55 olan dengeyi de bozacak. Şu açık olarak görünüyor ki, kadın öğretim elemanlarının sayısı, erkek öğretim elemanlarının sayısını geçecek.” ifadelerini kullandı.
Rektör Alişarlı: “Evde Üretim Yapmak İsteyen Kadınları Desteklemeyi Sürdüreceğiz.”
Üniversitemizin kadın girişimcilere verdiği destekler hakkında konuşan Rektör Alişarlı, “Özellikle Gerede ilçemizdeki Meslek Yüksekokulumuz bünyesinde, sanayi iş birliği projesi kapsamında, ayakkabı, saya, deri, cüzdan ve kemer üretiminde 24 kadın adaya eğitim verdik. 3 aylık eğitim sonrası, 16 kişi istihdam edilerek maaşlı eleman oldu. Arkasından 24 kadın girişimci adayına daha girişimcilik eğitimi verdik. Bu proje bu şekilde istihdam oluşturarak devam edecek. Aynı zamanda evde üretimi desteklemek istiyoruz. Bazen iş hayatında kadınlar çalışmak istemeyebilirler. Bunun da alternatifi evde üretimdir. Biz de bu fırsatı vermek için bazı adımlar attık. Üniversitemizde moda tasarım, çizim ve renklerle ilgili girişimcilik dersleri görecekler. Bu derslere ek olarak KOSGEB de aynı zamanda kendilerine hibe desteklerinden bahsetti. Böylece evlerde kemer, cüzdan, takı üreten birçok kadın girişimciyi de görmüş olacağız. Bu noktada şunu belirtmek isterim: Özellikle Almanya’da evde üretim sayesinde, sadece medikal aletlerle ilgili bisturi, makas, neşter benzeri el aletleri üretimiyle 40 milyar dolara yakın gelir elde edildiğini bilmenizi isterim. Örneğin, dünyanın en iyi saati evde üretilen saattir. En pahalı saatler evde üretilir. Bu yüzden, evde üretimi küçümsememek gerekiyor. Ekonomiye çok ciddi katkılar sağlıyor. Üniversitemizin bu projelere desteğinin giderek artacağını da kaydetmek isterim.” diye konuştu.
Rektör Alişarlı: “Göynük’te Kabalar Baskı Sanatını Geliştirmeyi Düşünüyoruz.”
Rektör Alişarlı sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tabii ki desteğimiz sadece Gerede’ye değil. Örneğin, pandemi öncesi Belediye Başkanımız Ahmet Çankaya, BAMER Müdürümüz Azize Yasa ile Göynük’teki baskı eserlerini topladık. Bunlar maalesef kuytu yerlerde, ağaçların altında, ahırlarda saklanmış şekildeydi. Biz bunları açığa çıkardık. İnşallah Göynük’te Kabalar baskı sanatını geliştirmeyi düşünüyoruz. Asıllarını çoğaltacağız, hem de yeni motifler kazandıracak çalışmalar yapacağız. Hatta Tokat’ta anlaşmalarımız da olmuştu. Pandemiyle biraz gecikmiş oldu. Yine üniversite olarak, kırsal kalkınma projeleri olsun, kalkınma ajansının projeleri olsun, her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu bildirmek isterim. Verdiğimiz çok destekler var. Sayın vekilimin az önce bahsettiği Mudurnu’da biz paydaş olarak varız, Gerede’de varız, Bolu Merkez’de, Seben’de aynı şekilde paydaşız. Bu nedenle üniversitemizin, proje yazma, hibe destekleri bulma konusunda tüm kadın girişimcilere hizmet vermeye hazır olduğunu buradan ilan etmek istiyorum. Bu noktada kapımızın açık olduğunu bilmenizi istiyorum.” diyerek, toplantının hayırlı ve verimli geçmesini temenni etti.
Bolu Milletvekili Arzu Aydın: “Ben de Bir Kadın Girişimciyim.”
Bolu Milletvekili Arzu Aydın ise, yıllar önce başladığı Avukatlık mesleğinin zorluklarını dile getirerek, “Hamdolsun, sayı olarak da Hukuk Fakültelerinde okuyan kız çocuklarımızın fazlalığı, geldiğimiz noktayı gösteren çok önemli bir faktör. Biz de bir kadın girişimciyiz. Hem mesleğimiz itibariyle, hem de girişimcilik yalnızca ticari hayattaki girişimcilik değildir. Belki önünde görünmez engellerin olduğu siyasi yaşam, girişimci olarak siyasi hayatta yol almak isteyen kadınlar için çok daha zor bir alandır. Bunun en önemli göstergesi, Cumhuriyet tarihinin Bolu’daki ilk ve tek kadın milletvekiliyiz. Bu şahsımıza değil Bolu’yadır. Bu süreçte, siyasi olarak söylemek icap ederse, mesleğe değil özneye, çalışmaya, liyakate, duyguya ve kadın varlığına değer verenlerin kimler olduğunu söylemek, bu kürsüde benim boynumun borcudur. Bunu Meclis’teki temsil oranında da görmek mümkün. Kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanındığı yıldan beri en yüksek katılım, AK Parti iktidarı döneminde gerçekleşmiştir. İktidara geldiği günden itibaren 4.6’yı geçmeyen kadın milletvekili oranı, her seçimde yükselerek yüzde 17 bandına erişmiştir.” diye konuşarak, kadınlara ve girişimci kadınlara, yasalarda tanınan fırsat eşitliği ve pozitif ayrımcılık süreçleri hakkında ayrıntılı bilgi verdi.
BAMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yasa, Bolu İlinin Tanıtım Sunumunu Yaptı
Açılış konuşmalarının ardından BAİBÜ BAMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Azize Yasa, Bolu ili ile ilgili tanıtım sunumu yaptı. “Merhum İzzet Baysal’ın tabii güzellikler içindeki Gölköy’de kurduğu, kendi ismini taşıyan vakıf destekli devlet üniversitesi, bugün ülkemizin seçkin üniversiteleri arasında yer almakta, evrensel standartlarda eğitim ve öğretim yapmaktadır. Bolu’nun babası, değerli büyüğümüz İzzet Baysal’ı ve O’nun izinden giden onlarca hayırseveri minnet ve saygıyla anıyoruz. Yaklaşık 7 bin yıllık bir tarihe sahip olan, Kalkolitik dönemden bugüne çeşitli kültürlere ev sahipliği yapan Bolu, köklü geçmişi ile sizleri tarihin tozlu sayfalarında gizemli bir yolculuğa çıkaracak kültürel mirası, sınırları içinde barındırıyor.” diyerek, Bolu’nun tarihi, kültürü, sanatı, sosyal yaşamı, ilçeleri ve benzeri konular hakkında ayrıntılı bilgi verdi.
Üniversitemiz, TOBB Bölge Toplantısında Bolu’nun Tanıtımını Yaptı
TOBB Bölge toplantısında Üniversitemiz Bolu’nun tanıtımına Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAMER) bünyesinde hazırlanan birçok etkinlikle katkıda bulundu. Bolu’nun kültürel zenginliklerini toplantıya katılan misafirlere tanıtmayı amaçlayan etkinlikler; koreografisini Dr. Öğr. Üyesi Filiz Yıldız’ın yaptığı Bolu Yöresel Kıyafetler Defilesi, Orhan Aytar tarafından hazırlanan Halk Dansları Gösterisi olarak Bolu-Kıbrıscık Yöresi Halk Oyunlarından Tek Atlama, Yılan, Düz Oyun, Karaköy Sekmesi, Oyalıda Yazma ve Cezayir oyunları, Kadın Her Yerde Karma Fotoğraf Sergisiyle; Azize Aktaş Yasa, İhsan Ayıtkan, Gürbüz Ertem, Hasan Kırmızı, Melis Yener, Selcen Genç, Azime Nur Ayaz’ın fotoğrafları sergilendi. Öğretim Görevlisi Semra Bozdoğan’ın hazırladığı Mudurnu ve Göynük işlemelerinin deriye işlenmesinden oluşan Tekstilden Deriye Bolu’da Motiflerin Göçü sergisi, Öğretim Görevlisi Gamze Çalık Çetin ve öğretmen İbrahim Çetin’den Ezgiler Türküler Bizi Söyler isimli konser ve BAİBÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Fatih Peker’in hazırladığı Bolu’dan Görsel Yansımalar isimli video gösterimi Dr. Öğretim Üyesi Azize Aktaş Yasa’nın Bolu tanıtımı sunumu esnasında gösterildi.