Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) 2019 yılı ilk meclis toplantısının konuğu oldu. Rektör Alişarlı, Üniversitemiz ve Bolu’yla ilgili görüşlerini paylaştı.
BTSO Meclis Başkanı Halit Ergül’ün başkanlık ettiği toplantıya, Rektör Alişarlı’nın yanı sıra BTSO Başkanı Türker Ateş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaman, Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Aydın Him, BAİBÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Samettin Gündüz, Tıp Fakültesi İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Muhammet Güzel Kurtoğlu ile işadamları ve sanayiciler katıldı.
“Rektörümüzle Güzel Bir İşbirliği Yakaladık”
BTSO Başkanı Türker Ateş, yaptığı açılış konuşmasında, üniversite-sanayi işbirliğinin Bolu açısından önemine değinerek, “Sayın Rektörümüz göreve başlar başlamaz kendisiyle çok iyi bir işbirliği ortamı yakaladık. Kendisinin samimi tutumu ve işbirliğinin geliştirilmesi için gösterdiği gayretleri takdirle izliyoruz. Nitekim Bolu Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nun Bolu OSB’ye taşınması bunun en güzel örneği. Bir konferans vesilesi ile okulun yeni halini görme şansımız oldu. Çok güzel tanzim edilmiş. Kendilerini tebrik ediyor ayrıca bugün aramızda bulundukları için şükranlarımı sunuyorum.” dedi.
Rektör Alişarlı: “Projelerimize Dair Resmi Girişimlerimizi Tamamladık”
Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, toplantıda, üniversitemizde yapılması hedeflenen proje ve çalışmalar hakkında ayrıntılı bir sunum yaptı. Rektör Alişarlı, “Zaman zaman bizlere soruluyor, ne aşamadayız diye merak ediliyor. Öncelikle şunu belirteyim; Göreve geldiğimizde dile getirdiğimiz tüm projelerin peşini bırakmadık ve bunlarla ilgili resmi girişimlerimizi tamamladık. Önümüzde çokça hedef var ve bu hedeflerin peşinden koşmayı sürdürüyoruz. Bize verilen süreyi hak ettiği şekilde geçirmek istiyoruz. Pasif bir şekilde bekleyen Teknoloji Fakültesi ile kronik şekilde bekleyen Hukuk Fakültesi vardı. 10 fakültede ise eğitim aktif bir şekilde sürüyor.” dedi.
Bolu’nun bulunduğu konum itibariyle Ankara, İstanbul, Bursa ve Kocaeli gibi büyükşehirlere yakınlığı dikkate alındığında 25 milyonu aşkın bir nüfusa komşuluk yaptığını ve büyük oranda bu illerden üniversitemize öğrenci geldiğini kaydeden Rektör Alişarlı, “Hedefimiz bu potansiyeli tematik alanlara yönlendirerek en iyi şekilde değerlendirmek ve niteliği arttırmak. Sayın Cumhurbaşkanımızın OSB’lerde meslek yüksek okulları açılması hedefini gerçekleştiren üniversitelerden biri olduk. Bolu OSB’ye Bolu Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nu açarak özellikle öğrencilerimizin yerinde eğitim almalarını istedik. Bu aynı zamanda sanayicilerimizin de bir isteğiydi. Bu adımlar ile sanayicinin ihtiyaç duyduğu kalifiye eleman imkanını da arttırmış olacak.” diye konuştu.
“Mevcut Yüksekokullarımızı Fakülteye Dönüştürmek İstiyoruz”
Mevcut yüksekokulları fakülteye dönüştürme hedefleri olduğunu açıklayan Rektör Alişarlı, “Bu kapsamda Bolu Sağlık Yüksekokulu ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu’nu birleştirerek Sağlık Bilimleri Fakültesi’ne dönüştürmeyi planlıyoruz. Bolu Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’nu Turizm Fakültesi’ne, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulumuzu da Spor Bilimleri Fakültesi’ne dönüştürmeyi arzuluyoruz. Bunlar için dosyalarımızı YÖK’e sunduk, şu an değerlendirme aşamasında. Hazırlığını yaptığımız bir diğer fakültemiz ise Veteriner Fakültesi. Bunun içinde de çalışmalarımız hızla devam ediyor.” dedi.
“Bolu’nun İkinci Bir Üniversiteyi Kaldırma Kapasitesi Var”
Bolu’da ikinci bir üniversite daha kurulabileceğini vurgulayan Rektör Alişarlı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ziraat ve Doğa Bilimleri, Mühendislik, Mimarlık ve Teknoloji fakültelerimiz ile araştırma merkezlerimiz bulunuyor. Bu 4 fakültenin, Bolu Teknik Üniversitesi adı altında ayrı bir yapılanma gerçekleştirmesini arzuluyoruz. Bu üniversitenin şehir merkezinde olmasını istiyoruz. Şunu sorabiliriz; Mevcut bir üniversite varken niçin bölünüyoruz? Mevcudu büyütelim ve kuvvetlendirelim şeklinde düşünebiliriz. Ancak büyüme bazen istediğiniz gibi olmuyor. Amacımız hantal bir yapı yerine tematik, dinamik ve etkin bir yapı kurabilmek. Çünkü bir öğrenci tercihini yaparken örneğin mühendislik istiyorsa içinde ‘Teknik’ geçen bir üniversiteyi daha çok önemsiyor. Bu beraberinde kalifiye öğrenci getiriyor ve niteliği arttırıyor.
Buna ilave olarak bir diğer üniversite planımız; Tıp, Diş Hekimliği, Sağlık Bilimleri, Spor Bilimleri ve Turizm fakültelerinin birleşmesiyle meyana gelecek Sağlık, Spor ve Turizm Üniversitesi.
Mevcut üniversitemizde ise sosyal ve eğitim alanlarında ağırlıklı bir yapılaşmaya gideceğiz. Son olarak buna Hukuk Fakültemizi de ekleyebiliriz. Yine Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi kurulmasını talep edeceğiz.
Bolu ile ilgili öngörümüz, 20 bini mevcut üniversitemizde olmak üzere toplam 55 bin civarında bir öğrenci. Diğer üniversiteler yaklaşık 15’er bin civarında öğrenci olacak şekilde planlıyoruz.”
“Hukuk Fakültemiz İçin YÖK Başkanımıza Çok Teşekkür Ediyorum”
Rektör Alişarlı, “Hukuk Fakültemiz kuruldu. Bu fakülte rahmetli İzzet Baysal’ın bir nevi son arzularından biriydi. Bu fakültenin hayata geçmesi için YÖK Başkanımız Prof. Dr. Yekta Saraç Bey’in özel gayretleri oldu. Kuruluş kararının ardından kendileri bizi aradılar ve ‘Hocam, Sayın Cumhurbaşkanımızdan bu konuda özel ricamız oldu, kendileri de kırmadı.’dediler. Ben hem Sayın Cumhurbaşkanımıza hem YÖK Başkanımıza şükranlarımı sunuyor ve Bolu’ya ve Üniversitemize fakültemizin hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah fakülte binasını da İzzet Baysal Vakfımız yaptıracak. Bolu’ya ve Üniversitemize yakışır bir fakülte binası olacak. Ayrıca Hukuk Fakültemize akademik personel alımına da başladık.” diye konuştu.
“Gölköy Ormanını Temizledik”
Sunumunda Gölköy kampüsündeki çalışmalar hakkında da bilgi veren Rektör Alişarlı, özetle şunları söyledi:
“Gölköy kampüsünü kaplayan meşe ormanlarını yaptığımız çalışma ile daha güzel bir görünüme kavuşturduk, alandaki görüntü kirliliğini ortadan kaldırdık. Kampüs içinde peyzaj çalışmalarını sürdüreceğiz.
Gölköy Spor Kompleksi
Göreve geldiğimizde kamuoyu ile paylaştığımız ve büyük heyecan uyandıran Gölköy Spor Kompleksi projemiz için fizibilite ve projelendirme çalışmalarımızı tamamladık. 4-5 açık ve bir kapalı stat ile yürüyüş ve koşu parkurlarını kapsayan projeyi üniversite olarak tek başına üstlenmemiz mümkün değil. Bu konuda arazinin sahibi olan Tarım ve Orman Bakanlığı. Sayın Bakanımız geçtiğimiz günlerde Bolu’daydı ve bu konuda destek vereceklerini bildirdiler. Öncelikle açık sahaların yapımına hız vereceğiz. Bu proje sadece üniversitemiz için değil tüm Bolu için vizyon bir proje. Bolu’nun iklimi göz önüne alındığında hem yaz hem de kış spor kampları için Gölköy bölgesinin bir çekim merkezi olabileceğine inanıyoruz. Ümit ederiz ki, proje hayata geçsin.
“Kampüse Ulaşımı Kolaylaştırmayı Hedefliyoruz”
D-100 karayolu ve kampüs bağlantısında 30-40 metrelik bir viyadüğü de içeren ulaşım altyapı projemizin karayolları ağına dahil edilmesi için Karayolları Genel Müdürlüğümüze başvurumuzu yaptık. İsteğimiz olumlu karşılanırsa bölgede özellikle sabah ve akşam saatlerindeki trafik yoğunluğu azalacak ve kampüse ulaşım daha kısa ve kolay olacak. Kampüsün güvenliğini sağlamamız daha rahat olacak.”
Bolu’nun karayolları güzergahı sebebiyle yoğun bir trafik akışının tam merkezinde bulunduğunu dile getiren Rektör Alişarlı, bu husus dikkate alarak Bolu’da, Acil ve Travmatoloji Hastanesinin bir ihtiyaç olduğunu dile getirdi.
Köroğlu Yazarlık Mektebi
Başlattıkları çalışmalardan birinin de öğrencilere kültür-sanat alanında yetkinlik kazandırmayı amaçlayan Köroğlu yazarlık Mektebi olduğunu ifade eden Rektör Alişarlı, “130’u aşkın farklı fakültelerden öğrencimiz Gülezler Konağı’nda, Edebiyat, Şiir, Sinema ve Fotoğrafçılık ve Editörlük kursları alıyor. Ayrıca şehir merkezindeki Gülezler Konağını bir Üniversite Kıraathanesi olarak değerlendirerek öğrencilerin veya vatandaşların hoşça vakit geçirmelerini sağlayacağız.”şeklinde konuştu.
Rektör Danışmanı Prof. Dr. Aydın Him ve İzzet Baysal Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Muhammet Güzel Kurtoğlu ise sağlık alanında şimdiye kadar yapılan planlamaların detayları hakkında işadamlarını bilgilendirdiler.
Prof. Dr. Aydın Him; “Şu an Türkiye’de bir spor hastanesi henüz yok. Rektör hocamla Zürih ve İtalya’da bu konuda yapılan çalışmalarla ilgili incelemelerimiz oldu. Biz de şimdiden alt yapılarıyla birlikte bir sporcu hastanesi kurabilirsek bu Bolu için çok iyi olacak. Türkiye’de bir ilki burada başlatabilirsek, bir marka olabilirsek devamı da gelecektir” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Muhammet Güzel Kurtoğlu da “Eğitim Araştırma Hastanesi şu anda yüzde 100 doluluk oranıyla çalışıyor. Özellikle yatak kapasitemizi arttırırsak ve yanık ünitesi ve yeni yoğun bakım alanları vs. kurabilirsek Bolu ilinden hiçbir yere hasta sevk edilmeyecektir. İnme merkeziyle ilgili çalışmalarımız var. Skolyoz Omurga Cerrahisi anlamında yüksek bir rağbet görüyoruz” dedi.
Gösterdikleri sıcak karşılama ve Sayın Türker Ateş’in davetiyle kendisine bu fırsatı sunmasından ötürü Türker Ateş ve emeği geçenlere teşekkür eden Rektör Alişarlı, projelerin hayata geçirilmesi için Bolu halkının ve şehrin desteğine ihtiyaç duyduklarını belirterek sözlerini tamamladı.
BTSO Meclis Toplantısı, hediye takdiminin ardından sona erdi.