Rektör Alişarlı, Mudurnu Tarihi Ahî Kenti Çalıştayı’na katıldı

    Esnaf arasındaki yardımlaşma ve dayanışma ile toplum düzeninin ve iş ahlâkının sağlanmasına yardımcı olmak amacıyla Anadolu’da asırlardır sürdürülen Ahîlik geleneğini yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için çaba veren, geçmişten günümüze Ahî birliklerinin izlerini taşıyan, UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’ne dahil olmuş Bolu’nun tarihi Ahi Kenti Mudurnu’da, Ahîlik Haftası ve Avrupa Miras Günleri kapsamında Mudurnu Tarihi Ahi Kenti Çalıştayı düzenlendi.

    Ahîlik Haftası kapsamında ilçede düzenlenen etkinliklere; Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Coşkun Karaca da katıldı. Mudurnu’da yüzyıllardır süren bir gelenek olan ve Cuma günleri selâ verildikten sonra yapılan Esnaf duası okundu; halk oyunları gösterileri sunuldu.

    2 oturum şeklinde gerçekleştirilen Mudurnu Tarihi Ahî Kenti Çalıştayında, oturum başkanlıklarını Prof. Dr. Ahmet Ocak ve Prof. Dr. Selami Özsoy yaptı.

    İlk oturumda; Arkeoloji ve Kültürel Miras Araştırmaları Komisyonu’ndan Dr. Öğr. Üyesi Meral Ortaç “Mudurnu Tarihsel Sürekliliğinin İzleri Bağlamında Arkeopark”, Ahîlik Araştırmaları Komisyonu’ndan Doç. Dr. Özgür Çark “Ahilik Mektebi ve Fütüvvetname Okumaları”, Tarih Araştırmaları Komisyonu’ndan Doç. Dr. Mehmet Süme “Mudurnu’daki Ahilik Faaliyetlerine Tarihten Bir Tanık Ahi Baba Debbağ Mehmet (19. Yy), Halk Kültürü Araştırmaları Komisyonu’ndan Doç. Dr. Erhan Çapraz “Türk Halk Kültürü Araştırmaları İçin Öncü Bir İsim Pertev Naili Boratav”, El Sanatları Komisyonu’ndan Dr. Öğr. Üyesi Azize Aktaş Yasa ve Meryem Maide Ağılday “Mehmet Cantürk Koleksiyonundan Bir Kesit ile Mudurnu’da Geleneksel Mesleklerden Bakırcılığa Bir Bakış”, Turizm Araştırmaları Komisyonu’ndan Dr. Öğr. Üyesi İsa Bayhan “Mudurnu Tarih ve Kültür Rotası” ve Öğr. Gör. Yusuf İnce “Mudurnu İnanç Turizmi Rotası” başlıklarında sunum yaptı.

    İkinci oturumda ise; Toplumsal Araştırmalar Komisyonu’ndan Arş. Gör. Dr. Seda Senem Alpaykut Bayraktar “Mudurnu’nun Öncelikli Sorun ve Müdahale Alanlarına İlişkin Bir Kesit”, Markalaşma ve Tanıtım Komisyonu’ndan Arş. Gör. Işıl Karapınar Çelik “Mudurnu’da Markalaşma ve Pazarlama”, Koruma ve Restorasyon Komisyonu’ndan Dr. Öğr. Üyesi Düzgün Çakırca “Mudurnu’da Koruma ve Restorasyon Çalışmalarında Öncelikler”, Kentleşme, Afet ve Termal Kaynaklar Araştırmaları Komisyonu’ndan Doç. Dr. Binali Tercan “Mudurnu’nun Kentsel Gelişme Yöneltileri ve Afet Riskinin Değerlendirilmesi”, Erişilebilirlik ve Yaya Komisyonu’ndan Doç. Dr. Pınar Kırkık Aydemir “Yavaş Şehirlerde Sürdürülebilirlik Hareketlilik ve Mikrobilite, Mudurnu Örneği” ve Gastronomi Komisyonu’ndan Dr. Öğr. Üyesi Elif Arslan “Mudurnu Gastronomi Turizmi Unsurları” başlıklarında sunum yaptı.

    Mevcut makalenin kısa URL'si : https://ajanda.ibu.edu.tr/wulu
    Önceki İçerikAB proje heyetinden Rektör Alişarlı’ya ziyaret
    Sonraki İçerikİngilizce Seviye Tespit Sınavı