Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin (AİBÜ) kuruluşunun 20’nci yılı dolayısıyla Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından ‘Sanat ve Tasarım’ konferansı düzenlendi. ‘Tasarlama, Vazgeçme ve Yeniden Ele Alma’ konulu konferansı, Almanya’dan üniversitemizi ziyaret eden Braunschweig Güzel Sanatlar Üniversitesi Tasarım Enstitüsü’nden Prof. Dr. Stefan Wolf verdi.
Prof. Dr. Wolf, konuşmasında, sanatın temel kavramları ve toplum için önemi ile yerini yeni sanata bırakmış olsalar bile bu sanatı etkilemeye devam eden birinci ve ikinci modern (post-modern) sanat akımları hakkında bilgi verdi. Sanatın toplumda çok önemli rolü olduğunu ve mutlaka özgür olması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Wolf, “Sanat yaşanan zamanı ifadelendirir. Sanat geçmişinde de olduğu gibi yabancı bir bakıştır. Kendi bakışını oluşturur. Sanat şaşırtır, bir şeylere karışır, toplumsal konuları eleştirir. Bütün bunları yaparken objektif olması da gerekmez. Kabul edilir ya da edilmez, dikkat çekmesi yeterlidir. Bu nedenle sanat mutlaka özgür olmalıdır. Sanat topluma yabancı kalabilir, eksik olanı gösterir, politiktir. Üzerine varmaktan çekindiğimiz, çözümü zor konulara dikkat çeker. Gösterir ama mecbur etmez, önerir ama şiddet ve yaptırım uygulamaz.” diye konuştu.
Sanatın, İngiltere dışında Batı Avrupa’da 2. Dünya Savaşı sonuna kadar kaybolduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Wolf, “Birinci modernler ancak 1945 sonrasında bilgi ve deneyimlerini tam ve doğru olarak ortaya koyabilmişlerdir. Bilimle doğayı daha iyi kavrayacakları, teknolojiyle tüm problemleri çözecekleri düşüncesine sahip bu öncü düşüncenin sonundaki postmodern dönemde ise ekonomik fonksiyonlar ortaya çıkmıştır. Belirsiz ve ucu açık yeni sanat ise kendimizi daha iyi anlamamız için bir şans sunuyor.” dedi.