Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu’ndan “Yapay Zekâ ve Siber Güvenlik” konulu konferanslar

    Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi, Siber Güvenlik Topluluğu ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nce siber güvenlik ve yapay zekâ konusunda uzman Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu’nun konuk olduğu iki konferans düzenlendi.

    “Yapay Zekâ Çağında Üniversiteler ve Ar-Ge Çalışmaları” konulu ilk konferansa; Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Samettin Gündüz ve Prof. Dr. Aydın Him, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Özyurt, akademik ve idari yönetici ve personel, yazılım-donanım şirketi sahipleri ve yöneticileri ile öğrenciler katıldı.

    Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan konferansın açılış konuşmasını yapan Siber Güvenlik Topluluğu Başkanı Cerennur Korkut, siber güvenliğin dijital dünyayla birlikte hızla geliştiğini ve siber güvenliğin öneminin arttığına işaret ederek, “Bugün siber güvenlik ve yapay zekâ alanında ülkemizin en saygın ve öncü isimlerinden biri olan Sayın Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu’nu ağırlamaktan büyük onur duyuyoruz. Siber güvenlik ve yapay zekanın üniversitelerdeki yeri ve önemi, güncel tehditler ve bu alanda alınması gereken önlemler hakkında bilgiler sunacaktır. Bu konferansın hepimiz için ufuk açıcı ve ilham verici olacağına inanıyorum.” diye konuştu.

    Yapay zekanın geleceği ile ilgili öngörüleri anlattı

    Açılışın ardından Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Gazi AI R&D Center Müdürü Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, yapay zekanın gelişim süreci ve geleceği hakkında ayrıntılı bilgiler aktardı.

    Yapay zekâ teknolojilerinin akademik dünyayı nasıl değiştireceğini mutlaka anlamamız gerektiğini vurgulayan Sağıroğlu, üretken yapay zekâ ve yapay zekanın akademik çalışmalar üzerindeki tehdit unsurlarını ayrıntılarıyla anlattı ve özetle “Yapay zekâ, yalan, yanlış ve yanlı bilgiler üretebilir. Kişisel bilgileri ifşa edebilir. Etik ihlal sorunu oluşturabilir. Telif hakkı sorunu çıkarabilir. Cinsiyetçilik ve ırkçılık yapabilir. Kadınları işe almayan bir çözüm sunabilir. Güvensiz çözümler üretebilir. Ulusal tehdit ve toplumsal korku oluşturabilir. GDPR ve KVKK ihlali oluşturabilir. İnsanları kandırabilir ve dijital ortamlarda suçu özendirip artırabilir.” ifadelerini kullandı.

    Yapay zekanın geleceği hakkındaki öngörülere değinen Sağıroğlu, dar yapay zekâ, genel yapay zekâ, süper yapay zeka, yüce yapay zeka, kozmik yapay zeka, tanrı benzeri yapay zeka ve tek otorite yapay zeka hakkında bilgi verdi; günümüzde makine öğrenmesi aşamasındaki yapay zekanın zamanla makine zekası ve makine bilincine dönüşeceğinin öngörüldüğünü vurguladı.

    Soru cevap bölümünün ardından Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu’na teşekkür belgesi takdim edildi.

    Siber Güvenlikte Quantum Hesaplamalar konulu konferans gerçekleştirildi

    “Siber Güvenlikte Quantum Hesaplamalar” konulu ikinci konferansa Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samettin Gündüz ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

    Katılımcılara. “Siber Güvenlikte Quantum Hesaplamalar” konulu konferans veren Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

    Etkinlik Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samettin Gündüz’ün Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu’na teşekkür belgesi vermesiyle sona erdi.

    Mevcut makalenin kısa URL'si : https://ajanda.ibu.edu.tr/pjg7
    Önceki İçerikGerede Meslek Yüksekokulu 2023-2024 Akademik Yılı Mezuniyet Töreni / Davetiye
    Sonraki İçerikBoğaziçi Üniversitesi’yle afet çalışmalarında iş birliği