Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Eker, Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde (AİBÜ), “Ben ‘Gerçek’ Gerçek Sanatçıyım” konulu konferans verdi. Prof. Dr. Eker, konferansta, “Gerçek”, “Ben” ve “Sanatçı” kavramlarını irdeledi.
İzzet Baysal Kültür Merkezi’nde öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği konferansa, Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erol Ayaz, Genel Sekreter Doç. Dr. Samettin Gündüz ile öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.
“Sanatçı, başkasının kim olduğu sorusuyla çok ilgilenmez; başkasına, ‘Ben, kendimi nasıl sunuyorum?’ sorusuyla ilgilenmek durumundadır.” diyen Prof. Dr. Eker, sanatçının, sanat tarihinde, kabaca 3 unsuru kullandığını kaydederek, “Bu unsurlardan birincisi temsil. Sanatın ikinci referans unsuru, tasarım. Ama bugün ve gelecekte esas referans unsurumuz ise uzlaşı. Neyin sanat olup olmadığı noktasında uzlaşı sağlayabilecek bir kamuoyu yaratma çabası var. Ayrıca bir otorite savaşı her zaman olacak. ‘Bu sanattır.’ dendikten sonra buna kitlesel olarak onay vermek, bununla ilgili mekanizmanın parçası olmak için bir uzlaşı arayışı söz konusu olacak.” diye konuştu.
Sanatçıyı, empati yapabilen, insanları gözlemleyebilen ve birçok muadil unsuru karakterize edebilen ender toplumsal varlıklardan biri olarak tanımlayan Eker, sanatçının pozisyonu ve değerini bu anlamda ele almak gerektiğini vurguladı.
Sanatın, “Takdim”, “Tasdik” ve “Takdir” silsilesinde değerlendirilmesinin önemini fade eden Prof. Dr. Eker, “Sanatçı, takdimde bulunuyor, eserini ortaya koyuyor. Bunun sanat olup olmadığına karar verecek bir onay mekanizmasına ihtiyacı var. Tasdik konusunda Türkiye’de hâlâ oturmuş bir sistem yok maalesef. Günümüzde, özellikle ülkemizde ‘Sanat’ denildiğinde bir temellendirme, konumlandırma ve kimliklendirme sorunu yaşanıyor.” tespitinde bulundu.
Öğrencilerin ilgiyle izlediği konferansın sonunda Prof. Dr. Metin Eker’e, Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.