Geçtiğimiz günlerde açılışı yapılan Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi ilk etkinliğini düzenliyor. 41 projenin yarıştığı ‘Öğrenci Proje Pazarı ve Yarışması’, İzzet Baysal Kültür Merkezi’nde düzenlenen açılış programıyla başladı. Programa; Bolu Vali Yardımcısı Ömer Eru, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hayrettin Öztürk ve Prof. Dr. Mehmet Bahar ile Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Oğuz Fındık, il müdürleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Programın sonunda protokol üyeleri, İzzet Baysal Kültür Merkezi Sergi Salonu’nda açılan stantları tek tek gezerek öğrencilerden projeleri hakkında bilgi aldılar.
Programın açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Oğuz Fındık, Üniversitemizin sahip olduğu bilgi birikiminin, öğrenci ve öğretim üyesi potansiyelinin ve teknolojik alt yapının projeler yoluyla ürüne dönüşüp sanayiye aktarılması gerektiğinin altını çizerek, “Bu yıl ilkini düzenlediğimiz proje pazarı ve yarışmasında 41 proje sergilenmek üzere seçilmiştir. Proje pazarı vasıtasıyla öğrencilerimizin artık proje yapma alışkanlığı kazandıklarını da net olarak görmekteyiz. Proje pazarı boyunca hem akademisyenlerimiz hem öğrencilerimiz hem de Bolu sanayisinin temsilcileri bir araya gelecektir. Proje pazarı, üniversite ile sanayi arasında iş birliğinin oluşturulması açısından da önemli bir adım olacaktır. Bu iş birliğinin artarak devam etmesi merkezimizin de temel hedeflerinden biridir.” şeklinde konuştu.
‘Kısa Sürede 41 Projenin Yarışmada Sergilenmesi Çok Önemli’
AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun ise, yarışmanın temel amacının üniversite ve sanayiyi bir araya getirerek ülke ekonomisine katkıda bulunacak projelerin ortaya çıkarılması olduğunu ifade ederek, kısa sürede 41 projenin yarışmada sergilenmesinin önemli olduğuna dikkati çekti ve emeği geçen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hayrettin Öztürk, Doç. Dr. Oğuz Fındık ve öğrencilere teşekkür etti.
Vali Yardımcısı Ömer Eru ise, “Üniversitemizin kurduğu bu teknoloji transferi merkezi çok önemli. Çünkü bundan sonra Bolumuzda Ar-Ge çalışmalarıyla, sanayicilerle iş birliği yapılmasında bir takım projeler teşvik alacaklar. Dolayısıyla bu bir kalkınmadır. Burada yapılan her türlü olumlu çalışma ülkemizin daha ileri gitmesine, daha çok kalkınmasına yardımcı olacaktır. Yapılan projelerin sadece burada kalmaması lazım, bunların bir de ulusal ve uluslararası tanıtımı gerekli. Yani çalışmaların bir yerde ekonomik sirkülasyona dahil edilmesi gerekli. Böylece çok büyük yararları olacaktır.” diye konuştu.
Projelerin Sergilendiği Stantları Gezdiler
Açılış programının ardından protokol, projelerin sergilendiği stantları gezerek öğrencilerden projeleri hakkında bilgi aldılar. Sergide, Bolu’nun geleneksel ürünü keş’in endüstriyel üretimi için uygun parametrelerin belirlendiği çalışma, radyo kontrollü insansız hava aracı sistemi Arı Kovanı çalışması, insansız havadan gözlem aracı Baysal çalışması, güvenli ilaç kullanımını arttırmayı ve fazla ilaç alınmasına bağlı ölümleri ve sakatlıkları azaltmayı amaçlayan Yüksek Riskli İlaç Kutusu çalışması gibi 41 proje yer aldı. Projeler, 10 akademisyen tarafından ‘Poster hazırlanışı, özgün değer, yenilikçi yön, ürünün sergilenmesi ve yaygın etkisi’ hususlarında değerlendirilecek ve dereceye girenlere ödülleri yarın düzenlenecek törenle takdim edilecek.