Bolu Valiliği, Bolu Belediyesi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) BAMER ve il müdürlükleri iş birliğiyle Ressam Mehmet Yücetürk Sanat Galerisi’nde Bolu 2016 Nevruz Etkinlikleri programı düzenlendi. Programda, Türk Dünyasında Nevruz Kutlama Geleneği konusunda konferans veren Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Çetin, toprağın uyanış günü olan Nevruz’un MÖ 15 binlerden bu yana geniş bir coğrafyada kutlandığını söyledi.
2009 yılında Nevruz’un UNESCO tarafından somut olmayan kültürel miras listesine dahil edildiğini ifade eden Çetin, “Nevruz ortak inanç, ortak uygulamalar anlamına gelir. Bunlar, insanların bir arada yaşama iradesi sergilemesi münasebetiyle önemlidir. Bu sebeple 2009 yılında Türkiye’nin önderliğinde UNESCO’ya müraacat edilir. Daha sonra Pakistan, Tacikistan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan devletlerinin teklifleri ile ortak bir dosya halinde sunulur ve Nevruz, Dünya’nın somut olmayan kültürel mirası listesine dahil edilir. Bu aynı zamanda stratejik bir anlaşmadır. Bir arada yaşama iradesinin Dünya’ya ifadesidir. Aynı dili konuşma, aynı hedefe koşmadır.” diye konuştu.
Hunlardan Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine kadar Türklerde Nevruz kutlama geleneğini ayrıntılarıyla anlatan Çetin, “Osmanlı Devleti’nin kuruluşundan itibaren Nevruz kutlamaları devam eder. Hatta Osman Gazi’nin Han olduktan sonra ilk defa malını bir yağmaya verdiğini, bunun da 21 Mart’a tesadüf ettiğini biliyoruz. Osmanlı döneminde Nevruz çok görkemli şekilde kutlanıyor. Nevruziyeler yazılıyor ve padişaha takdim ediliyor, karşılığında da hediyeler alınıyor. Özel nevruz yemekleri yapılıyor. Osmanlı’dan kalan gelenek Cumhuriyet’te de devam ediyor. Resmi olmamakla beraber halk nezdinde kutlamalar 1940’lı yıllara kadar devam etmiştir. Daha sonra ise anma törenleri şeklinde devam etmiştir.” dedi.
Konferansın ardından AİBÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Kıbrıs ve 4’üncü sınıf öğrencisi Cengiz Ovalı bahar şiirleri okudular. Programın sonunda Gülezler Konağı’nda Nevruz konulu konferans veren Ayşe Yücel Çetin ile Yrd. Doç. Dr. İbrahim Kıbrıs’a Vali Yardımcısı Ayhan Kartlı, Prof. Dr. İsmet Çetin’e ise Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gençer tarafından teşekkür belgeleri takdim edildi. BAMER Müdürü Yrd. Doç. Dr. Azize Aktaş Yasa ise tüm katılımcılara çeşitli hediyeler takdim etti.