Türk dünyasında baharın gelişi olan ve çeşitli şenliklerle karşılanan Nevruz Bayramı, Bolu 2018 Nevruz Etkinlikleri Programı çerçevesinde Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (BAMER) düzenlediği etkinlikle kutlandı.
Bolu Valiliği, Bolu Belediye Başkanlığı, AİBÜ BAMER, il müdürlükleri ve Diyanet İşleri Başkanlığı Bolu Eğitim Merkezi iş birliğinde ilimizde düzenlenen Bolu 2018 Nevruz Etkinlikleri Programı’nın üniversitemiz tarafından koordine edilen kısmı, Ressam Mehmet Yücetürk Sanat Galerisi’nde gerçekleştirildi.
Programa, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vahdettin Çiftçi, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Zerrin Biçen, Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürü Hasan Kaplan, öğretim elemanları, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulmasının ardından Bolu Diyanet Eğitim Merkezi’nin Kırgız öğrencileri tarafından İstiklâl Marşı ve Kırgız Milli Marşı okundu. Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülsel Sev, “Türk Edebiyatında Nevruz” konulu konferans verdi.
Nevruz’un tüm Türk dünyasında kutlanan bir bahar bayramı olduğunu belirten Prof. Dr. Sev, “Nevruz’un Türkçe karşılığı ‘yeni gün’ demek. Hem Türk dünyasında hem de Türkiye Türklerinde ortak kutlanan kültür zenginliklerimizden biri. Nevruz, edebiyat dünyasına da zengin örnekler vermiştir ve Nevruz edebiyatı oluşmuştur.” dedi.
“Novruz’da Gülen İl Boyu Güler, Novruz’da Ağlayan İl Boyu Ağlar”
Hem sözlü hem klasik edebiyatta Nevruziyelerin önemine değinen Prof. Dr. Sev, “ Nevruziyeler doğanın canlanması ve yeni bir yılın başlangıcı olması münasebetiyle yazılırlar. Örneğin sözlü edebiyatımızda ‘Novruz’da gülen il boyu güler, Novruz’da ağlayan il boyu ağlar’ denmiştir. Azerbaycan Türkçesinde il, yıl demektir. Tasavvufi Türk edebiyatında da bazı şairlerin Nevruz’u, Hz. Muhammed’in peygamberlikle müjdelendiği gün, Kur’an’ın tebliğ edildiği gün ya da Hz. Ali’nin doğum günü olarak kabul ettiklerini görüyoruz.” diye konuştu.
Konferansın ardından Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Kıbrıs, Cahit Sıtkı Tarancı’dan Ataol Behramoğlu’na, Ceyhun Atuf Kansu’dan Abdürrahim Karakoç’a kadar Türk edebiyatının önemli şairlerinden bahar şiirleri okudu. Dr. Kıbrıs, Aşık Veysel’in 45’inci ölüm yılı dolayısıyla ünlü ozanı rahmetle anarak, Aşık Veysel’in de bir şiirini okudu.
Sanatçılar Orhan Gülmez, Orhan Aytar ve Levent Üçer, bahar şarkıları ve Aşık Veysel türküleri seslendirdiler. Program, Kırgız öğrencilerin Manas Destanı anlatımıyla sona erdi.