Ulusal ve uluslararası araştırmacı, sanatçı ve bilim insanının katıldığı MÜZED Uluslararası 2. İpek Yolu Müzik Konferansı, Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirildi. 3 gün süren konferans, İzzet Baysal Kültür Merkezi Mavi salonda düzenlenen açılış töreni ve konseri ile başladı.
Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan açılışa, Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, eski ISME Başkanları, organisazyona katkı sağlayan ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşların yetkili ve temsilcileri ile akademisyenler katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını AİBÜ Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü ve konferans Başkanı Prof. Dr. Uğur Alpagut yaptı. AİBÜ’nün önemli bir konferansa ev sahipliği yaptığına işaret eden Alpagut, müzik sorunlarının tartışılacağı konferansta, Dünya’da ve ülkemizde müzik eğitimi ve müziğin dünya barışına katkısının da ele alınacağını söyledi. Alpagut, konferansa katkı sağlayan başta Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ve AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun olmak üzere emeği geçen tüm ulusal ve uluslararası yetkililere teşekkür etti.
Rektör Coşkun: “Konferansın Düzenlenmesinde Emeği Geçenlere Teşekkür Ediyorum.”
AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun ise eğitim öğretim faaliyetleri ile bilimsel araştırma ve çalışmaların sürdüğü üniversitemizde yıl boyunca 1000’e yakın sosyal ve kültürel etkinlik gerçekleştirilmesinin önemine dikkat çekerek, konferansı üniversitemize kazandıran ve düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise, böyle önemli bir sanatsal etkinliğin Bolu’nun ismini Türk dünyası başta olmak üzere bütün Dünya’ya duyuracağının altını çizerek, ulusal ve uluslararası bilim insanlarının bu konferansta yapacakları çalışmaların ilimize, ülkemize ve Dünya’ya katkılar sağlamasını temenni etti.
Bolu Valisi Aydın Baruş ise, müziğin insan hayatındaki anlamını ifade ederek, “Duyguların paylaşılmasını sağlayan müzik, düşünce dünyası farklı insanlar arasında karşılıklı hoşgörü ve saygıya katkı sunar. Müzik, ruhların âşikane sohbetidir. Müzik, her biri farklı dünyalara sahip kişiliklerin birbiriyle karşılıklı söyleşisidir. Müzik bu anlamda insanlığın evrensel dilidir.” diye konuştu.
Açılışta, Müzik Eğitimcileri Derneği Genel Başkanı Refik Saydam, müziğe önemli katkıları olan akademisyen Prof. Dr. Ali Uçan ve TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Dr. Düsen Kaseinov da birer konuşma yaptılar.
MÜZED Uluslararası 2. İpek Yolu Müzik Konferansı, Açılış Konseriyle Başladı
Konuşmaların ardından açılış konseriyle devam eden törende, AİBÜ Müzik Bölümü Korosu, Bolu Yeniçağ Mehmet Çelik Ortaokulu Korosu, Lokomotif Band-ZİÇEV Antalya Otistik Çocuklar Vurmalı Çalgılar Orkestrası, İzzet Baysal Gençlik Orkestrası ile AİBÜ Aşk-ı Neva Türk Sanat Müziği Topluluğu izleyicilerden tam not aldı.
Konferans Hakkında…
Dünya Müzik Eğitimcileri Birliği’nin (ISME) ülkemizdeki temsilcisi olan Müzik Eğitimcileri Derneği (MÜZED) ile Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) iş birliğinde 2018’de İstanbul’da gerçekleştirilecek 33. ISME Dünya Konferansı’nın bir alt etkinliği olan konferans, TÜRKSOY, Bolu Belediyesi, Bolu Bağışçılar Vakfı, Mudurnulular Derneği ve Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı (ZİÇEV) ortaklığında AİBÜ’de düzenlendi. Geniş katılımlı pek çok etkinliğin gerçekleştirildiği konferansta, çocuk korolorı şenliği ile engelli bireyler için de konserler ile sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlendi.