Türk Halk Müziği’ne gönül vermiş, Türk folklorcusu kıymetli sanatçımız Muzaffer Sarısözen, vefatının 54’üncü yıl dönümünde Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde düzenlenen anma gününde, derlediği türküler eşliğinde bir kez daha saygı ve rahmetle yâd edildi.
Kongre Merkezi Bordo Salonda gerçekleştirilen programa, Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güngör Karauğuz, akademisyenler, öğrenciler ve türkü sevdalıları katıldı.
Programda ilk olarak, üniversitemizde görev yapan Türk Halk Müziği Uzmanı Kemal Bilsel Sarısözen’in, ömrünü Türk Halk Müziği’ne adamış değerli sanatçı Muzaffer Sarısözen’i anlattığı röportajının yer aldığı video film yayınlandı.
Muzaffer Sarısözen’in Türk Halk Müziği’ne yaptığı katkıları anlatan Kemal Bilsel Sarısözen, özetle “Evvela toplu saz geleneğini getirmiş, yani münferit çalınan Türk halk çalgılarını birleştirmiş. Yurttan Sesler korolarını kurmuş, bunları Ankara, İzmir ve İstanbul radyolarına taşımış. Yurttan Sesler bugün hâlâ aynı güzelliğini koruyor. Türkünün türkü gibi söylenmesini, Türk halk çalgılarının kendisine yakışır şekilde çalınmasını bütün güzellikleriyle sağlamış. Türk halk çalgılarının perde sistemini oluşturmuş. Yerel halk âşıklarına çok önem vermiş. 19 büyük Türkiye gezisinde ki bunlar derleme gezileridir, okuma yazmanın çok az olduğu dönemde, iletişimin, ulaşımın, elektriğin yani mevcut imkânların çok az olduğu bir ortamda zoru başarmış ve o yıllarda 10 bin halk ezgisini derlemiş, notaya almış ve TRT repertuvarlarına kazandırmıştır.” diye konuştu.
Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Bölümü AD Başkanı Prof. Dr. Halit Karatay ise, Muzaffer Sarısözen’in Türk Halk Müziğimize getirdiği yenilikleri ele aldığı bir konuşma yaptı. Prof. Dr. Karatay, konuşmasında özetle “Muzaffer Sarısözen’i bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz. Cumhuriyetin ilk yıllarında yeni devletin batılı anlamda koro tarzında bir musiki cemiyeti yoktu. Muzaffer Sarısözen bu ihtiyaca binaen görevlendirilmiş ve Anadolu’yu karış karış dolaşarak milli olan türkülerimizi derlemiştir. Türküleri derlemekle yetinmemiş, ozanlarımızın, âşıklarımızın bireysel olarak çalıp söylediği türküleri batılı anlamda koro haline getirmeyi başarmış. Bu koromuz yerli ve millidir. Yani bir özenti ve taklitle oluşturulmuş bir koro değildir. Dolayısıyla Muzaffer Sarısözen’in ‘Türküz, türkü söyleriz’ sloganı daha sonra dilden dile, teşkil ettiği Yurttan Sesler korosunun adeta çağrısı olmuştur. 1930’lu yılların zor şartlarında Anadolu’yu karış karış gezerek 10 bin türküyü notaya almış, kayıt altına almıştır.” ifadelerini kullandı.
Konuşmanın ardından üniversitemizde de görev yapmış, Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Yılmaz ve Eğitim Fakültesi öğrencisi Hivda Canpolat, Muzaffer Sarısözen’in derlediği türküler seslendirdiler. Sanatçılara, bağlamada Kemal Bilsel Sarısözen ve Metin Kaynar, kabak kemanede Fikret Yalçın, ritim sazda ise Mehmet Özgen eşlik etti.
Ardından, kemanda üniversitemiz Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Alpagut ve bağlamada Kemal Bilsel Sarısözen, enstrümantal bir konser verdiler. Beğeniyle dinlenen konserlerin ardından program, sanatçılara hediye takdimiyle sona erdi.