Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Mengen Meslek Yüksekokulu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle düzenlediği etkinlikte, Aşçılık programı ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü öğrencilerini, mesleklerinde başarılı 5 girişimci kadınla buluşturdu. Etkinliği; AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, Mengen Belediye Başkanı Turhan Bulut, Bağışçılar Vakfı üyeleri, öğretim elemanları ve öğrenciler izledi.
AİBÜ Mengen MYO ve Bağışçılar Vakfı iş birliği ile Cemal Türkan konferans salonunda ‘Mutfakta Sihirli Eller, Kadın Girişimciler’ etkinliği düzenlendi. Başarı öykülerini samimi bir üslupla paylaşan sektörün duayen isimleri Esra Düzdağ, Şefika Günyel, Özlem Mekik, Elif Korkmazel ve Pınar Taşdemir, kariyer yaşamlarıyla ilgili de öğrencilere tüyolar verdiler.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Mengen MYO Müdürü Doç. Dr. Nihal Doğan, aşçılık mesleğinin zorluklarını sıraladı ve bu zorlukları aşarak kariyerlerinde başarıya ulaşan kadın girişimcileri okulumuzda ağırlamaktan mutlu olduğunu ifade etti; kariyer seçimlerinde öğrencilere rol-model olacakları için konuklara teşekkür etti.
“Aşçılık Eğitiminde İlk Adımı Atan Üniversitelerden Biriyiz.”
Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun ise, konuşmasına tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlayarak başladı. “Aşçılık eğitiminde ilk adımı atan üniversitelerden biriyiz.” diyen Rektör Coşkun, Aşçılık programı ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü hakkında bilgi vererek, “Mengen’de şu anda 2 yıllık Aşçılık programımız ile 4 yıllık Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümümüz var. Bu yıl Gastronomi bölümünde ilk mezunlarımızı vermenin gururunu yaşıyoruz. Şu anda yüksek lisans öğrencilerimizin eğitimi de devam ediyor. Bir hedefimiz daha var. O da doktora programını açmak. Programın açılmasıyla AİBÜ Mengen kampüsünü bu alanda tamamen akademik bir yapıya büründürmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.
Moderatörlüğünü Yemek Yazarı ve Sunucu Elif Korkmazel’in yaptığı etkinlikte konuklar, mesleğe girişlerini ve kariyerlerini, mesleğin zorluklarını ve başarılı olmak için yapılması gerekenleri öğrencilerle paylaştılar. Sofra Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Esra Düzdağ, sektördeki yayıncılık faaliyetlerini ele aldığı konuşmasında, öğrencilere blog yazmaya başlamalarını ve sosyal medyayı takip etmelerini tavsiye etti.
“Önce Türk Mutfağını Öğrenin”
Türk-Osmanlı mutfağı üzerine çalışmalar yaptığını anlatan Mutfak Şefi ve Yemek Fotoğrafçısı Şefika Günyel ise, öncelikle Türk mutfağının öğrenilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Herkes yemek yapabilir. Sizi onlardan farklı kılacak bir şeyler olması gerekiyor. Mutlaka önce ‘Ben ne yapmak istiyorum.’ Bunu belirleyin. Sizler yolunuzu çizmişsiniz. ‘Aşçı olacağız.’ demişsiniz. Çok değerli öğretim elemanlarıyla birlikte harika bir bölümde okuyorsunuz. Dünya mutfağı bir trend ve herkes bu trendin peşinden koşuyor. Dünya mutfağını tabii ki bilelim. Ama önce kendi mutfağımızı bilelim ve sahiplenelim. Kendi mutfağımızı öğrenmeden ben bu meslekte bir arpa boyu yol alınabileceğini zannetmiyorum.” şeklinde konuştu.
Dereceye Giren Öğrencilere Teşekkür Belgesi Verildi
Mutfak Şefi Pınar Taşdemir ise, kadınların bu meslekte daha şanslı olduklarını düşündüğünü vurgulayarak, “Çünkü biz çok daha dikkatliyiz, bizim gözümüzden çok daha az detay kaçıyor. Fiziksel olarak çok yorucu bir meslek. Daha çabuk yoruluyoruz, daha kolay hastalanıyoruz. Daha çabuk yıpranıyoruz ama bir şeyi çok isterseniz mutlaka yaparsınız. Hiçbir engel sizi yolunuzdan çeviremez.” dedi.
Etkinliğin sonunda, 2. Ulusal Ege Üniversitesi Şefler Yarışması’nda 3 altın, 1 gümüş ve 9 bronz madalya alan AİBÜ öğrencilerine teşekkür belgesi, mutfağın duayen kadınlarına ise çeşitli hediyeler takdim edildi. Ardından uygulama mutfağına geçen konuklar, Şef Şefika Günyel ile birlikte paskalya yaptılar.