Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Kariyer Günleri kapsamında ‘Mühendislik Mimarlıkta Kariyer’ başlığı altında düzenlenen programda, biri üniversitemizden mezun iki genç girişimci başarı öykülerini öğrencilerle paylaştı. Öğrencilik hayatının ilk yılında yapamayacağını sanarak mimarlığı bırakmayı düşünen, ardından katıldığı pek çok yarışmadan ödül ve iş teklifleri ile dönmeyi başaran mezunumuz Ömer Yeşildal ile Bolu Kosgeb’den aldığı destekle akıllı enerji üreten cihaz ve yazılımlar yapan Smarte’nin kurucusu Melih Ballıkaya, deneyimlerini samimi bir dille anlattılar.
Programda ilk sunumu AİBÜ Mimarlık Bölümü’nden Haziran ayında mezun olan ve kendi işini kuran Ömer Yeşildal yaptı. Mimarlığı kazandıktan sonra kendisi için zor bir sürecin başladığını anlatan Yeşildal, “Birinci sınıfta notlarım çok düşüktü. Çizim yapma yeteneğim de yoktu. Çok sevmeme rağmen bölümümü bırakmayı bile düşündüm. Mimarlığımla ilgili de olumsuz eleştiriler alıyordum. Vazgeçmedim ve kendimi derslerime verdim. Aynı zamanda Elginkan Vakfı’nın kurslarına gitmeye başladım. Erasmus kapsamında 1 yıl Polonya’da eğitim gördüm. Bütün bunlar bana çok fayda sağladı.” dedi.
‘Projemle Uluslararası Bir Yat Firmasından İş Teklifi Aldım’
Öğrencilik yıllarında kamu ve özel sektör için logo ve afişler tasarladığını ve karikatürler çizdiğini ifade eden Yeşildal, ardından taşınabilir yaşam alanı, yüzen iskele, gözlem kulesi ve yelkenli yat gibi projeleriyle yarışmalara girmeye başladığını ifade ederek, “Yat firmaları mimarların çalıştığı bir diğer alan. Balık formundan etkilenerek hazırladığım projeyle -ki mimarlığın yanı sıra gemi teknolojisinden balıkların biyolojisine kadar pek çok şey araştırarak bu projeyi hazırladım- yarışma sonuçlandıktan iki hafta sonra uluslararası bir yat firmasından iş teklifi aldım.” diye konuştu. Yeşildal, öğrencilere kendi işlerini kurmalarını da tavsiye etti.
Proje Üretmeye Öğrenciyken Başladı
Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nde öğrenciyken Bolu’daki Kosgeb’den aldığı destekle Smarte’yi kurduğunu anlatan Melih Ballıkaya ise, “4 yıl önce Bolu Kosgeb Ar-Ge İnovasyon programına girişimci olarak başvurdum ve ardından Bolu’da bir firma kurdum. Elektronik yazılım ve enerji üzerine çalıştım. Smarte diye bir marka ürettik. Akıllı enerji üretimi yapan cihazlar ve yazılımlar yapıyor. Böylece binaların enerji tasarruflarını arttırıyoruz. Firma artık Almanya’da. İngiltere’ye, Polonya’ya ve Fransa’ya ürünler veriyoruz.” dedi.
Programın sonunda gençleri tebrik eden Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Zorba ise, “Öğrencilerimizden ricam şu: Her şey öğrenciyken başlıyor. Proje fikirleriniz varsa bunları ertelemeyin. Başarılı insanların ortak tarafı mazeretlere sığınmamaları. Proje fikirleriniz en büyük sermayenizdir. Paranız yoksa tedarik edilir, ekibiniz yoksa kurulur. Projelerinize kapımız her zaman açık. Hedefleriniz doğrultusunda donanımınızı da eğitim döneminizde tamamlayın.” diyerek, Yeşildal ve Ballıkaya’ya teşekkür plaketi takdim etti.