Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü 2’nci sınıf öğrencilerinin Haydarpaşa TMO silolarına yönelik PALIMPSEST projesi, Rönesans Holding’in, üniversite öğrencilerine sürdürülebilirlik kültürünü kazandırmak amacıyla 2015’ten bu yana düzenlediği “Sürdürülebilir Geleceği Tasarla” yarışmasında RGY (Rönesans Gayrimenkul Yatırım) ödülü almaya hak kazandı.
Mühendislik, gayrimenkul, sağlık, enerji ve petrokimya alanlarında yatırımlarıyla 28 ülkede 75 bin kişiye istihdam sağlayan Rönesans Holding, gelecek nesillerin daha sağlıklı ve çevre dostu yapılarda yaşaması vizyonuyla bu yıl “Sürdürülebilir Geleceği Tasarla” yarışmasının 7’ncisini düzenledi.
Geleceğin mimar, mühendis ve şehir planlamacısı adaylarının katılımıyla gerçekleşen yarışmanın bu seneki konsepti, “Pandemi ve Değişen Yaşam Alanları” olarak belirlendi. Türkiye genelindeki 60’tan fazla üniversiteden 649 öğrencinin katıldığı yarışmada, 10 kategoride ödül verildi.
Rönesans Holding’in “Trend Topic: Sürdürülebilirlik” konulu webinarı kapsamında düzenlenen törende, Üniversitemiz Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü 2’nci sınıf öğrencilerimiz Atakan Uzun, İrem Tezcan, Adem Güngör ve Murat Can Yar PALIMPSEST projesi ile RGY ödülüne layık görüldüler.
BAİBÜ’nün Projesi, 350 Projenin Yer Aldığı Yarışmada, Ödül Alan 10 Projeden Biri Oldu
Yarışmaya katılan projeler, doğal kaynakların verimli kullanılması, çevreye saygılı ve sürdürülebilir olması ve sosyal girişimciliği öne çıkarması kriterlerine göre değerlendirildi. Öğrencilerin 350 proje ekibiyle katıldığı yarışmada, ön eleme sonucu finale kalan 32 proje arasından 10 proje ödül almaya hak kazandı. Yarışmada, jüri üyelerinin öğrencilerin yenilikçi bir sürdürülebilir bakış açısıyla oluşturduğu projeleri değerlendirirken zorlandıkları belirtildi.
Yarışmada PALIMPSEST projesi, “Proje alanı olarak Haydarpaşa TMO Siloları’nın seçilmesi, siloların korunarak dönüştürülmesi ve atık konteynerların kullanılması fikirleri ile mevcut doku kimliğinin sürdürülmesi olumlu bulunmuştur. Bununla beraber yaşam modülleri bloğunun, mevcut yapının dönüştürülmesi aynı zamanda siloların düşey yapı kurgusuna benzer olması nedeni ile silüet içerisinde uyumlu bulunmuştur. Yaşam modüllerinin plan kurgusu, modüllerin birbirlerinden koparılması ile her birinin izolasyon evine dönüştürebilme esnekliğini sağlamış ve pandemi ilişkisini kuvvetlendirmiştir. Siloların iç mekan kurgusu ise, mekan çeşitliliği ve esneklik sağlamaktadır. Sunum paftaları ve açıklama raporu, proje konseptini açıkça yansıtmaktadır.” şeklinde değerlendirildi.
Rönesans Holding tarafından, yarışmanın finalinde gerçekleştirilen “Trend Topic: Sürdürülebilirlik” webinarına katılan her kişi adına TEMA Vakfı’na fidan bağışında bulunuldu.