İzzet Baysal Vakfı ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin (AİBÜ) kurucusu merhum İzzet Baysal için Bolu Valiliği, Bolu Belediye Başkanlığı, AİBÜ ve Bolu Kent Konseyi tarafından düzenlenen geleneksel İzzet Baysal Şükran Günleri başladı.
Merhum İzzet Baysal için ilk olarak 10 Mayıs Perşembe günü Yıldırım Beyazıt Camisi’nde akşam namazına müteakip Mevlid-i Şerif ve Hatim duası okundu. İzzet Baysal Şükran Günleri, bugün (11 Mayıs 2018) Atatürk Anıtı önünde düzenlenen açılış töreniyle başladı.
Törene; Bolu Valisi Aydın Baruş, Milletvekilleri Tanju Özcan ve Ali Serindağ, Bolu Komando Tugay Komutan Vekili Piyade Albay Ümit Koçak, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yaman, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, İl Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan, İl Jandarma Komutanı Nadir Çelik, İzzet Baysal Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Baysal ve vakfın Mütevelli Heyeti Üyeleri, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından Kent Konseyi Başkanı Refik Özçelik, Atatürk Anıtı’na çelenk sundu.
Yoğun yağmur nedeniyle iptal edilmesine rağmen onlarca Bolulu ve öğrenciler, İzzet Baysal’a saygı ve şükran yürüyüşü gerçekleştirdi. İzzet Baysal Anıtı önünde Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ve AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı tarafından anıta çelenkler sunuldu.
Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde açılış konuşmaları yapıldı. Bolu halkı adına ilk konuşmayı yapan İzzet Baysal Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Necdet Gören, İzzet Baysal Şükran Günleri’nin bugünlere nasıl geldiğini ve merhum İzzet Baysal’la olan anılarını anlattı.
Gençlik adına konuşan AİBÜ Öğrencisi Ufuk İnan ise, özetle “Bolu’da doğup büyüyen ve eğitim öğretim hayatına burada başlayan, ilkokuldan bu yana üniversite dahil tüm okullarının isminin başında İzzet Baysal ismi bulunan biri olarak, O’na olan minnetimi bu vesileyle tekrar etmek istiyorum. İçinde bulunduğumuz ve yuva bellediğimiz Bolumuzun hangi köşesine gidersek gidelim, bu büyük insan İzzet Baysal’ın ismini taşıyan ilim, irfan yuvaları, sağlık kuruluşları ve bunlar kadar önemli pek çok eser görmekteyiz. İzzet Baysal’ın ‘En büyük eserimdir.’ dediği İzzet Baysal Vakfı da, O aramızda olmasa da O’nun hedeflerini gerçekleştirmeye devam edecektir.” diye konuştu.
Ahmet Baysal: “Hayırlarından İlham Alarak Vakfı Yürütüyoruz”
İzzet Baysal Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Baysal ise yaptığı konuşmada, merhum İzzet Baysal anısına kaleme aldığı 18’inci mektubunu okudu. Merhum İzzet Baysal’a vakfın durumu hakkında haberler veren Ahmet Baysal, “Sevgili Amca, merak etme, izinden doğru ve iyi gidiyoruz. Senin hayırlarından ilham alarak, doğru yönde, seni memnun edecek şekilde vakfı yürütüyoruz. Başkasından katkı beklemeye ihtiyaç duymadan, bıraktığın varlığın gelirleriyle hayırlarına devam etmekteyiz.” dedi.
Üniversite hariç Bolu’ya kazandırdıkları 55’inci eğitim tesisi İzzet Baysal Orta Okulu’nun son durumu hakkında bilgi veren Ahmet Baysal, özetle “Müsterih ol ve rahat uyu sevgili amca. Cenab-ı Hakk’ın inayetiyle vakfında her şey yolunda gidiyor. Herkes biliyor ki, Bolu’ya ve Bolululara verdiklerini onlardan hiçbir şey beklemeden, karşılıksız verdin. Bolu’da sana karşılığını Cenab-ı Hakk’ın kimseye lütfetmediği derecede verdi, veriyor.” şeklinde konuştu.
AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise, sözlerine “Bolu’da İzzet Baysal ismi, herkes için en önemli ortak paydadır. Kuruluşundan bugüne 25 yılı geride bırakan Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin öyküsü, devlet-millet dayanışmasının en büyük sembollerinden biri haline gelmiştir. İzzet Baysal ismini taşıyan bir üniversitenin mensubu olmak, bizler için ayrı bir gurur kaynağı ve bunun yanında ayrı bir sorumluluktur.” diyerek başladı.
Rektör Alişarlı: “Üniversitemizin Gelişmesinde İzzet Baysal İsminin Payı Ölçülere Sığmaz”
“Her 11 Mayıs’ta bir öncekinden daha büyümüş, daha gelişmiş bir üniversite hedefine, sizden aldığımız güçle ulaşıyoruz.” diyen Rektör Alişarlı, “Üniversitemiz bugün; 11 fakülte, 4 enstitü, 6 yüksekokul, 7 meslek yüksekokulu ve 15 uygulama araştırma merkezi, 1329 akademik, 795 idari personeli ile ülkemizin değişik illerinden ve dünyanın 59 ülkesinden gelen toplam 33 bin öğrenciye sahip bulunmaktadır. Şüphesiz bu gelişmede İzzet Baysal isminin payı ölçülere sığmaz.” ifadelerini kullandı.
İzzet Baysal Vakfı’nın desteği ile kurulup gelişen Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ni, dünyanın sayılı üniversitelerinden biri yapma yolundaki çalışmalarının, İzzet Baysal’dan aldıkları ilham ve heyecanla durmadan devam edeceğini vurgulayan Rektör Alişarlı, “Bugün kendileri burada olamasa bile gönüllerinin burada olduğuna inandığımız binlerce mezunumuz, size şükran duygularını ifade etmektedir. İnanıyorum ki, on binlerce mezunumuz arasından, sizin de istediğiniz gibi nice hayırseverler çıkacaktır.” diye konuştu.
Bolu Belediye Başkanı Aladdin Yılmaz ise, özetle “Vakıf medeniyetinden gelen Türkiye Cumhuriyeti’nde, belki bu görevin en köklü isimlerinden biri olan İzzet Baysal’ı anıyoruz. Doğumdan ölüme kadar hayatı yaşayan ve yaşatan bir hayırseverin ili burası. O yüzden ilimize, İzzet Baysal ili dedik. Allah her ile böyle hayırseverler nasip etsin. Böyle bir ilde görev yapmak, böyle bir şehirde yaşamak büyük bir onurdur. Biz de belediye olarak, bu şehrin geleceğini turizm, spor, sağlık ve üniversite kenti olarak belirledik. İzzet Baysal babamızdan aldığımız güçle bu iradeyi göstermeye çalışıyoruz.” dedi.
Vali Baruş: “İzzet Baysal, Bolu İnsanının Kalbinde Yaşamaya Devam Etmektedir.”
Bolu Valisi Aydın Baruş ise yaptığı konuşmada, özetle “İsmi bir şehirle özdeşleşmiş çok az insan vardır. İzzet Baysal, bu nadide şahsiyetlerden biridir. Bolu dendiğinde İzzet Baysal, İzzet Baysal dendiğinde Bolu akla gelir. İnsanların hafızasında ve yüreğinde yer etmek her faniye nasip olmayan bir hususiyettir. İzzet Baysal, Bolu’ya kazandırdığı değerlerle hem hayattayken hem de bu dünyaya veda ettikten sonra bu hususiyeti devam eden şahsiyetlerdendir. Baysal’ın adı Bolu’ya kazandırdığı yüzlerce eserde, daha da önemlisi Bolu insanının kalbinde yaşamaya devam etmektedir.” ifadelerini kullandı.
İzzet Baysal’ın gelecek nesillere yaşama anlam katan çok önemli değerleri de hediye ettiğini vurgulayan Baruş, “İzzet Baysal, ülkesine, milletine ve memleketine karşı yürekten hissedilen sevgi demektir. Helal kazancından elde ettiği servetini insanların yararına çekinmeden harcamak, cömertlik demektir. İhtiyaç sahiplerine hiçbir karşılık beklemeden vermek, hayırseverlik demektir. Doğduğu topraklara ve memleketinin insanına kendini borçlu hissetmek, vefakâr olmak demektir. İzzet Baysal, ömrünü ve kazandıklarını bu ülke insanına adamak, vakfetmek demektir. Her yıl O’nun hatırasını yâd etmek için düzenlenen Şükran Günleri, bu vefakârlığın göstergesidir.” şeklinde konuştu.