Aşçılık okulu mezunlar derneği (ASOMDER) tarafından düzenlenen ve Türkiye’de bir ilk olan 1. Ulusal Aşçılık Kampı, Türk Mutfağı Araştırmacısı, İşletmeci ve Şef Vedat Başaran, Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, Harran Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hafize Özbudun, Öztiryakiler Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tahsin Öztiryaki, Fish of North firması Sahibi Gürsel Keleş ve Food in Life Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Gökmen Sözen’in katılımıyla gerçekleşen “Geçmişten Geleceğe Gastronomi” Paneli ile sona erdi.
Panelde ‘Üniversitelerdeki Gastronomi Eğitimi Bölümlerinin Artması ve Nedenleri’ konusunda konuşan AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, Türkiye ve Dünya’da Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına olan ilginin gün geçtikçe arttığına işaret ederek bu ilginin artma sebeplerini sıraladı. Coşkun, “İnsan doğuştan itibaren yemeğe, gıdaya ihtiyaç duyar. Aşçılık bunun için çok önemli bir meslek ve bugün farklı branşlarına sahip. 600-700 lise öğrencisi Mengen’de aşçılık eğitimi alıyor. Mesleğin güçlü bir geleceği, hizmet ve turizm alanında çok güçlü bir yayılma alanı var. Lise, 2 ve 4 yıllık, yüsek lisans ve doktora programlarını da düşündüğünüz zaman kendi içindeki istihdamı sağlamak adına, aşçılık ve gastronomi eğitimi önemini koruyor ve mesleğe olan ilgi de giderek artıyor.” diye konuştu.
Gastronomi Biliminde Yeni Yaklaşımlar…
Gastronominin interdisipliner bir alan olduğunu ve içinde turizm, tarih, beslenme bilgisi ve eğitimi, gıda bilgi ve teknolojisi, sağlık bilgisi gibi çok farklı alanlar olduğunu belirten Rektör Coşkun, “Bu alanlardaki bilimsel ve teknolojik gelişmeler gastronomi mesleğinin önemini daha da arttırıyor. Yine bu konuya ilişkin turizm çok hızlı gelişiyor, insanlar farklı lezzetler keşfetmek için yabancı ülkelere seyahat ediyorlar. Gastronomiyi önemli kılan hususlardan biri de şu: Sosyal hayatın çerçevesi değişiyor. Özellikle toplu tüketime olan ilgi, hazır yemeğe olan ilgi gün geçtikçe artıyor. Yine farklı sosyoekonomik gruplara sahip insanların yemek ihtiyacını karşılamak üzere bugün hemen her kategoride farklı hizmetlerin sunulduğunu biliyoruz.” dedi.
Gastronomi biliminin kendi alanı içindeki gelişmelerin de mesleğe olan ilgiyi arttırdığını kaydeden Rektör Coşkun, “Gastronomi turizmi, füzyon mutfağı gibi yeni yaklaşımlar, hatta moleküler gastronomi, Gastronomi bilimine girmiş durumda. Organik tarım ve bu tarıma dayalı gastronominin gelişimine baktığınız zaman bugün yeni terimlerin karşımıza çıktığını, yeşil organik otel, bio-pansiyon gibi kavramların bu sayede literatürümüze girdiğini görmekteyiz. Gastronomi ve Mutfak Sanatları eğitiminin hemen her alanda çok parlak bir geleceğe sahip olduğunu düşünüyorum. Üniversite olarak böyle cazip bir mesleğin, Üniversitemizce en iyi şekilde yapılması noktasında hem yatırımlarımızı hem de akademik alt yapımızı iyileştirme çabası içindeyiz. Mengen’in de desteğiyle Mengen’i dünyanın aşçılık, gastronomi ve eğitim merkezi haline getirme hedefindeyiz.” ifadelerini kullandı. Panelin sonunda kampa katılan öğrencilere sertifikaları, şef aşçılar ve protokol tarafından takdim edildi.