Bolu Valiliği ve Bolu Belediyesi’nin katkılarıyla Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) tarafından bu yıl ilki düzenlenen Köroğlu Yazarlık Mektebi ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bu yıl ikincisini düzenlediği Köroğlu Yazarlık Okulu, İzzet Baysal Kültür Merkezi Mavi salonda gerçekleştirilen açılış programıyla başladı. Bu yıl birlikte koordine edilecek iki Köroğlu projesindeki Deneme-Düşünce, Hikaye-Roman, Biyografi-Portre, Güzel Sanatlar ve Şiir atölyelerine, lise öğrencilerinin yanı sıra ilk kez üniversite öğrencileri de katılacak.
İzzet Baysal Kültür Merkezi Mavi salonda saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan açılış programına, Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz, Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Mehmet Doğan, Proje Koordinatörü-Yazar Fahri Tuna, il müdürleri, projede görev alacak yazarlar, şairler, fotoğraf sanatçıları, akademisyenler, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Köroğlu Yazarlık Mektebi ve Köroğlu Yazarlık Okulu projesinin tanıtıldığı film gösteriminin ardından programın açılış konuşmasını yapan Bolu İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz, Köroğlu Yazarlık Okulu hakkında bilgi vererek, “Bu yıl geçen yıldan farklı olarak Hikaye atölyesinde Yazar Güray Süngü, Deneme atölyesinde Yazar-Şair İbrahim Eryiğit, Güzel Sanatlar atölyesinde ise Osman Suroğlu, öğrencilerimizle birlikte olacaklar. Medeniyet Söyleşilerinde ise, Mehmet Doğan, Fotoğraf Sanatçısı İbrahim Zaman, Yazar Hüseyin Su ve Türk Halk Müziği Sanatçısı Bayram Bilge Toker, bizlerle olacaklar. Projenin adını taşıyan Köroğlu; yiğitliğin, mertliğin, cesaretin, sanatkârlığın ve adamlığın sembolüdür. Yazar ve şairler ise, bir milletin ruhu, aynası ve tercümanlarıdır, söz ve yazılarıyla bir millete yön verirler. Bizim de asıl amacımız, özü ve sözü doğru insanlar ve aydınlar yetiştirmektir.” dedi.
Rektör Alişarlı: “İyi Eğitimciler Yetiştirmeliyiz”
Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise konuşmasına, Köroğlu Yazarlık Mektebi’nin üniversite öğrencilerine yönelik olması sebebiyle, lise öğrencilerini kapsayan Köroğlu Yazarlık Okulu’ndan farklı adlandırıldığını açıklayarak başladı. Alişarlı, 2017-2018 Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iyi eğitimciler yetiştirilmesi gerekliliğine dikkati çeken sözlerini hatırlatarak, “Sayın Cumhurbaşkanının bizlere verdiği bu ödev doğrultusunda ele aldığımız bu proje, gençlerimize, çağı yakalayan, erdemli, lider vasıflarına sahip ve aklını kimseye teslim etmeyecek bir zihniyet kazandıracak. Biz bu beklentilerle bu projeye ‘evet’ dedik. Bu eğitimle, öğrencilerimize hem lise düzeyinde hem üniversite düzeyinde nitelikli ve kaliteli insan yetiştirmeye destek sağlayacak bir programı uygulamak istedik. Benim şahsen bundan beklentim çok. Bunun uzun vadeli bir proje olacağı kanaatindeyim. Bunun için öğrencilerimizin sabırlı ve azimli olmaları gerekiyor. Önümüzdeki dönem de öğrencilerimizle üniversitemizde sosyal konuları içeren bir dergi ile bir karikatür dergisi çıkarmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda öğrencilerimizle Medya Günleri düzenlemek istiyoruz.” diye konuştu.
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise, bir şehrin böyle projelerle ‘Medeniyet Şehri’ olabileceğinin altını çizerek, “Kültürümüzü geliştirmek ve okuma oranını arttırmak için böyle projelere ihtiyacımız var. Bu okullardan sıradan insanlar olarak mezun olabilirsiniz veyahut bu imkanları değerlendirip hem ülkemize hem dünya insanlığına bilim ve sanatta örnek olacak öneriler sunabilirsiniz. Bu konuda emeği geçenleri kutlayarak, ülkemizin geleceği olan sizlerin içerisinden dünyaya örnek insanlar çıkmasını ve bu projenin bunlara vesile olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.
Vali Baruş: “Diğer Toplumlara Hak ve Hakikati Söyleme Cesaretine Sahip Olmamız Gerekiyor”
Bolu Valisi Aydın Baruş ise, insanoğlunun aklı ile oluşturduğu düşünce dünyasını, vicdan süzgecinden geçirerek, irfana ulaşma çabasını tarih boyunca sürdürdüğüne dikkati çekerek, sözlerine şöyle devam etti:
“Aslında bizim medeniyet tarihimiz bu arayışın parlak sonuçlarıyla doludur. Fakat biz çok uzun süre bunun farkında olamadık. İşte, dünyaya hak ve hakikat adına söylememiz gerekenleri iletmek, bu sorumlulukların en başında gelenlerdendir. Ama sadece bu yetmez, bunun diğer insanlara da aktarılması gerekir. Bu, akıl ve vicdan nimetinin sorumluluğunun bir sonucudur. Rahmetli Cemil Meriç’in güzel bir sözü var: ‘Güneş, ülkeleri aydınlatır, söz ise milletleri’ Bugünün adaletsizliklerle, zulümlerle dolu dünyasında diğer insanlara, diğer toplumlara hak ve hakikati söyleme cesaretine sahip olmamız gerekiyor. Buradan, medeniyetimizin tüm değerlerini haykıran ve bugün dünyaya hak ve hakikati söyleme uğrunda çaba sarf eden tüm fikir insanlarımızı saygıyla selamlıyorum.”
Konuşmasında gençlere de seslenen Baruş, “Önemli bir cesaret göstererek böyle bir çabanın içine giriyorsunuz. Geçen yıl başlattığımız Köroğlu Yazarlık Okulu projesi kapsamında katılımcı gençlerimiz çok önemli kazanımlar elde ettiler. Gelecek hayallerinde kendilerine yol gösterici olacak, hakikati arama çabalarında kendilerine rehber olacak deneyimler elde ettiler. Bu yıl projeye üniversitemizin de alınması ve Köroğlu Yazarlık Okulu projesiyle birlikte Köroğlu Yazarlık Mektebi projesinin birlikte yürümesi, bizi son derece mutlu etti. Bu yıl, 125 lise ve 125 üniversite öğrencimiz bu projeye katılım sağlıyor. Bu projenin hem Bolu’nun hem Türkiye’nin fikir hayatı için ileride çok önemli işlere imza atacağına ve bizim medeniyetimizin değerlerini diğer insanlara ve toplumlara cesaretle haykıracak çok muhterem gençler yetiştireceğine inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
Kelimelerin Seyir Defteri…
Açılış konuşmalarının ardından Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Mehmet Doğan, “Kelimelerin Seyir Defteri” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi. Şair, ozan ve âşık olarak tanıdığımız Köroğlu’nun devrinin hiçbir zaman bitmeyeceğini belirten Doğan, “Şimdi biz o devri, burada idrak ediyoruz. Bu yıl ikincisinin yanı sıra Köroğlu Yazarlık Mektebi adıyla üniversite tarafından da ilki düzenleniyor ki, bu da onun değerini ve güzelliğini artırıyor.” dedi.
“İnsan kimliğini kültür belirler.” diyen Doğan, özetle, “Yahya Kemal’e göre insanların mayası kan değil dindir. Yani onlara asıl rengini veren etnik özellikleri değil dini de içine alan geniş kültürel yapıdır. İnsanları birbirinden farklı kılan kültürdür. İnsanın bir dini ve kültürü yoksa kimliği de yok demektir.” diyerek, insan kimliğini oluşturan öğeler hakkında ayrıntılı bilgi verdi.
Mehmet Doğan, kültürümüzde 19’uncu yüzyılla birlikte yeni bir edebiyat tarzı ve temel metinlerin ortaya çıktığını anlatarak, bunun sonraki yıllarda da sürdürüldüğüne dikkati çekti. Doğan, medeniyetimizin temelini teşkil eden edebi metinlerin, genç kuşaklarla buluşturulması gereğine dikkat çekerek, Köroğlu Yazarlık Mektebi gibi projelerin bu açıdan önemli olduğunu ifade etti ve projeyi hayata geçirenlere ayrıca teşekkür etti.
Söyleşinin ardından Fotoğraf Sanatçısı İbrahim Zaman’ın “Türkiye’de Zaman” isimli dia gösterisi sunuldu. Program, plaket takdiminin ardından sona erdi. Köroğlu Yazarlık Okulu ve Köroğlu Yazarlık Mektebi, 6 Aralık 2017-22 Mayıs 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.