Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Eker, Türkiye’ye özgü yeni bir kılıçotu (Gladiolus L.) türü keşfettiklerini söyledi. Keşfedilen bu yeni türün Latince ismine, Üniversitemizin kurucusu merhum İzzet Baysal’ın adı verildi.
Doç. Dr. İsmail Eker, Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’yı makamında ziyaret ederek, Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sağıroğlu ile birlikte Karaman’ın Sarıveliler ilçesinde keşfettikleri ve Türkçe “Beykılıcı” ismini verdikleri yeni kılıçotu türünün tanıtımını yaptı. Bitkinin örneğini Rektör Alişarlı’ya sunan Doç. Dr. Eker, keşfettikleri bu yeni türe Latince “Gladiolus izzet-baysalii” ismini verdiklerini belirtti.
Beykılıcı’nın Yaprak, Çiçek, Meyve ve Tohumları Diğer Türlerden Farklı
Uzun yıllardır Türkiye’deki bitkiler hakkında akademik çalışmalar yapan Doç. Dr. İsmail Eker, 2012 yılında Karaman’ın Sarıveliler ilçesinde yaptığı bir çalışma sırasında gördüğü kılıçotu bitkisinin örneklerini topladığını ve bu örnekleri bitki müzesine koyduğunu söyledi.
Sakarya Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mehmet Sağıroğlu ile bu yıl Karaman’ın Sarıveliler ilçesine tekrar giderek yeni örnekler topladıklarını ve bu örnekleri laboratuvarda incelediklerini kaydeden Doç. Dr. Eker, kılıçotunun yaprak, çiçek, meyve ve tohum özellikleri bakımından diğer türlerden farklı olduğunu ortaya koyduklarını vurguladı.
Rektör Alişarlı, Doç. Dr. İsmail Eker’i Tebrik Etti
Türkiye’ye özgü yeni bir kılıçotu türünün keşfinden dolayı Doç. Dr. İsmail Eker ve Doç. Dr. Mehmet Sağıroğlu’nu tebrik eden Rektör Alişarlı, botanik alanındaki çalışmalara ve bilim dünyasına katkı sağlayacak yeni türlerin keşfedilmesi ile ilgili yapılacak her türlü bilimsel çalışmaya destek vermeye devam edeceklerini söyledi.
Beykılıcı ile Birlikte Ülkemizdeki Tür Sayısı 14’e Ulaştı
Türkiye’ye özgü yeni kılıçotu türünün keşfiyle birlikte, 9’u endemik olan kılıçotu türü sayısı 14’e ulaştı. Gösterişli çiçekleri nedeniyle süs bitkisi olmasının yanı sıra antimikrobiyal ve antifungal özellikleri nedeniyle tıp alanında da kullanılan kılıçotu bitkisinin, ekonomik ve ticari değeri bulunuyor. Dünyada ise, 300 civarında kılıçotu bitkisi bulunuyor.