Tefsir alanında yaptığı çalışmalarla ilim dünyasına önemli katkılar sunan değerli akademisyen Prof. Dr. İsmail Cerrahoğlu, hayatı ve ilim yolculuğuyla, Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen vefa panelinde ele alındı.
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı Başkanlığı ve Akşemseddin İslami İlimler Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKİMER) tarafından “Ankara Üniversitesi’nin Çınarı: Prof. Dr. İsmail Cerrahoğlu” paneli düzenlendi.
Panele; akademisyenler ve öğrencilerin yanı sıra, Prof. Dr. İsmail Cerrahoğlu’nun öğrencisi emekli milletvekili Mustafa Yünlüoğlu, Emekli Öğretmen Mustafa Fedakar, ÖNDER yönetim kurulu üyeleri, Altındağ Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğretmen ve öğrencileri katıldı.
Panelde İlahiyat Fakültesi 2’nci sınıf öğrencileri Sema Bağ “İsmail Cerrahoğlu’nun Hayatı”, Melike Özlem Aksın “İlmi Kişiliği”, Kübra Kurtul ise “İlim Yolunda Çektiği Sıkıntılar” başlıkları kapsamında sunum yaptılar. Fatmanur Ediş ise panelin moderatörlüğünü gerçekleştirdi.
Panelin açış konuşmasını yapan Tefsir Anabilim Dalı Başkanı ve AKİMER Müdürü Doç. Dr. Şaban Karasakal ise, Tefsir ilmi alanında yetişen ilk akademisyenlerimizden biri olan Prof. Dr. İsmail Cerrahoğlu’nun özgeçmişi hakkında bilgi verdi.
1929 yılında Sakarya Hendek’te doğan Prof. Dr. İsmail Cerrahoğlu’nun 1954 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun olduğunu kaydeden Doç. Dr. Karasakal, şunları ifade etti:
“1956 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde Tefsir Ana Bilim Dalı’nda asistan olarak göreve başlamıştır. 1961 senesinde ‘Kur’an-ı Kerim Tefsirinin Doğuşu ve Buna Hız Veren Amiller’ isimli tezi ile doktor unvanını almıştır. 1963-1965 yılları arasında Tunus’ta bulunmuştur. Burada, Burgiba İslam Enstitüsü’nde Arap Dili ve Edebiyatı derslerine devam etmiştir. 1967 yılında ‘Yahya b. Sellam ve Tefsirdeki Metodu’ adlı teziyle doçent olmuştur. 1968-1969 yıllarında Kayseri Yüksek İslam Enstitüsü’nde dersler vermiştir. 1975 yılında profesör olmuş ve daha sonra Erzurum İslami İlimler Fakültesi’nde hocalık ve dekanlık görevlerinde bulunmuştur. 20 ay sürdürdüğü dekanlık görevinden, yaşadığı bazı olumsuzluklar nedeniyle istifa etmiştir. Ardından Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne dönmüştür. Kendisine teklif edilen Diyanet İşleri Başkanlığı ve seçildiği Din İşleri Yüksek Kurulu Üyeliği görevlerini reddetmiştir. Ayrıca hemşehrilerinin milletvekilliği teklifini de reddetmiştir. Prof. Dr. İsmail Cerrahoğlu, Türkiye’de Tefsir ilmi alanında yapmış olduğu çalışmalar ve yetiştirmiş olduğu öğrencileriyle, adından her zaman saygıyla bahsedilecek ve araştırmacıların üzerinde önemle duracağı bir şahsiyet olacaktır. Köklerinin nerelerden geldiğini bilmeyenler, göklere uzanan bir dal olamazlar.”
Panel, Temel İslam Bilimleri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ömer Başkan ve Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hüseyin İbrahim Yeğin’in teşekkür konuşmasının ardından sona erdi.