İki alanda iş birliğini kapsayan uluslararası Tıp Kongresi (MİKPEDKON) düzenliyoruz

    Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, alanında uzman ulusal ve uluslararası araştırmacı ve akademisyenin temel ve güncel bilimsel gelişmeleri içeren çalışmalarını kapsayan, Tıp alanında iki farklı anabilim dalında gerçekleştirilen önemli bir uluslararası kongreye ev sahipliği yapıyor.

    Dünya Pediatri Derneği’nin katkısıyla, Üniversitemiz ev sahipliğinde, paydaş üniversiteler ve 6 ülkeden akademisyenlerin katılımıyla 15-18 Mayıs 2024 tarihleri arasında düzenlenecek 1. Uluslararası Mikrobiyoloji ve Pediatri Kongresi (MİKPEDKON), Kongre Merkezi Yeşil Salonda başladı.

    Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan açılış programına; Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him, Genel Sekreter İhsan Ağcan, Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Muhammet Güzel Kurtoğlu, ulusal ve uluslararası davetli araştırmacı ve akademisyenler, başta Tıp Fakültesi olmak üzere sağlık alanında eğitim veren fakültelerimizde görev yapan akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

    Programın açılış konuşmasını yapan Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Muhammet Güzel Kurtoğlu, kongrenin Ahi Evran Üniversitesi, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, İzmir Bakırçay Üniversitesi, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi’nin katkısıyla düzenlendiğini söyledi; emeği geçenlere teşekkür etti.

    “Kongre, sağlık hizmeti ve yeni yöntemlerin oluşturulmasına ivme katacak.”

    İki anabilim dalını içeren kongrenin disiplinler arası iş birliği ile gerçekleştirilmiş olmasının, kongrenin en önemli özelliklerinden biri olduğunun altını çizen Prof. Dr. Kurtoğlu, “Tıp Kongreleri genellikle branş bazlı yapılmaktadır. Branşlar arası bilimsel dayanışma ve tartışmaların oluşturulması, Tıp alanında sağlıklı bir hizmetin ve yeni yöntemlerin gerçekleşmesinde ivme sağlayacaktır.” dedi.

    Kongrenin içeriği hakkında bilgi veren Prof. Dr. Kurtoğlu, özetle “Toplam 16 oturumda davetli konuşmacılarımızı ağırlayacağız. 9 oturumda sözlü bildiri sunumları yapılacak. Bu bağlamda, 32 davetli konuşmacımız bizlere bilgi ve deneyimlerini aktaracak. Uluslararası konuşmacılarımız Almanya, İsviçre, İngiltere, ABD, Lübnan ve KKTC’den kongremize geldi. Mikrobiyoloji ve Pediatri alanında çalışan akademisyenler, temel konuların yanı sıra güncel bilimsel verileri de bizlere aktaracak. Kongremiz; 79 bildiri, 15 poster sunumu ve 64 sözlü sunum içerecek şekilde planlandı.” diye konuştu.

    Rektör Alişarlı: “Bu önemli kongreye ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyorum.”

    Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı da yaptığı konuşmada, Dünya Pediatri Derneği’nin katkısıyla Üniversitemiz ev sahipliğinde ilk kez düzenlenen kongrenin hazırlanmasında emeği geçen dernek yetkililerine, paydaş üniversitelere, davetli ulusal ve uluslararası araştırmacı ve akademisyenlere ve ev sahibi Üniversitemiz Tıp Fakültesi akademik ve idari personeline teşekkür etti.

    Konuşmasında kongrelerin akademisyenlere ve bilim dünyasına sağladığı katkılara değinen Rektör Alişarlı, bu değerli camiaya Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi adına ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. İki farklı disiplinde düzenlenen kongrenin, bu açıdan da önemine vurgu yaptı.

    Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi Enfeksiyonları ele alındı

    Konuşmaların ardından açılış oturumu yapıldı. Karabük Üniversitesi’nden Uzm. Dr. Hamdi Metin, “Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi Enfeksiyonları” başlığında teknik bir sunum gerçekleştirdi.

    “Hipertansiyon, bir halk sağlığı sorunudur.”

    Dr. Okan Akacı ise, “Çocuklarda Hipertansiyon” konusunda yaptığı sunumda, çocuklarda da hipertansiyonun görüldüğünü söyledi. Hipertansiyonun, sıklığı gittikçe artan ve tüm dünyayı etkileyen bir halk sağlığı sorunu olduğuna işaret eden Dr. Akacı, sessiz katil olarak da adlandırılan bu hastalığın, her yıl dünyada 10 milyon insanın ölümüne yol açtığını kaydetti.

    “Hipertansiyonun en önemli sebebi obezite.”

    Günümüzde tanı almamışlarla beraber yaklaşık 2 milyar insanın hipertansiyon etkisi altında olduğunu ve bunun en büyük sebebinin de obezite olduğunu vurgulayan Dr. Akacı, özetle “Her 5 çocuktan ve 3 yetişkinden biri, obezite ile mücadele ediyor; bununla birlikte ise, hipertansiyon sıklığı beklenenden daha fazla artıyor. Çocuklarda hipertansiyonu; fazla kilolu çocuklarda yüzde 4 ila 14, obez çocuklarda yüzde 10 ila 23, Sakarya ve Bursa’da yapılan Türkiye’deki çalışmalarda yüzde 8.5 ila 15 oranlarında görüyoruz. Yetişkinlerde 25 yaş üzerinde ise bu oran bir anda artıyor ve yüzde 40’lara kadar çıkıyor. Aslında yetişkinlikteki hipertansiyon çocuklukta başlıyor.” diye konuştu.

    “Çocuklarda 3 yaşından itibaren tansiyon ölçümü yapılmalı.”

    Tansiyon ölçümünün 3 yaşından itibaren her çocukta muayenenin bir parçası olması gerektiğine işaret eden Dr. Akacı, “Çocukta herhangi bir risk faktörü yoksa yılda bir defa ölçülmeli ve tekrarlanmalı. Eğer diyabet, obezite, kronik böbrek hastalığı gibi risk faktörü varsa, her kontrole geldiklerinde tansiyonlarının ölçülmesi öneriliyor.” dedi.

    Soru cevap bölümünün ardından konuk akademisyenlere teşekkür plaketi ve hediye takdimi yapıldı; ardından bilimsel oturumlara geçildi.

    Mevcut makalenin kısa URL'si : https://ajanda.ibu.edu.tr/ts2i
    Önceki İçerikFen Edebiyat Fakültesinde mezuniyet törenleri
    Sonraki İçerikBAİBÜ THE Genç Üniversiteler 2024 Sıralaması