Üniversitemizden çevre dostu, sürdürülebilir butik

    Başta ihtiyaç sahipleri olmak üzere tüm öğrencilerimize ücretsiz ve erişilebilir kıyafet imkanı sunmak amacıyla hayata geçirilen BAİBÜBUTİK, Bolu Meslek Yüksekokulu C Blok’ta düzenlenen törenle açıldı ve öğrencilerimizin hizmetine sunuldu. Kurban Bayramı için kıyafet ihtiyacı olan öğrencilerimizi butiğimizi ziyarete bekliyoruz.

    Sıfır ya da kullanılabilir ikinci el kıyafetler, etiketli / etiketsiz ürünler, outlet ürünler butiğe bağışlanarak, çevreye ve öğrencilere destek verilebilir. BAİBÜBUTİK, israfı önlemeyi, sürdürülebilir moda hareketini desteklemeyi, çevre dostu yaklaşımları ve dayanışmayı teşvik etmeyi amaçlıyor.

    BAİBÜBUTİK’in açılışına; Bolu Valisi Abdulaziz Aydın, Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Coşkun Karaca, Bolu Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Rahmi Yücel, Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Gamze Doğdu Yücetürk, akademik-idari personel ve öğrenciler katıldı.

    “Bu bir yardım değil, omuz verme, yan yana durma, birlikte yürüme hareketidir.”

    Açılışta, Üniversitemiz öğrencileri adına bir konuşma yapan Bolu Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Tekstil Bölümü öğrencisi Burak Canbaz, butik hakkındaki duygu ve düşüncelerini ifade ederek, özetle “Üniversitemizin öğrencisi olmaktan bugün bir kez daha gurur duyuyoruz. Bugün burada sadece bir mağazanın değil aynı zamanda dayanışmanın, empati ile örülmüş bir iyiliğin kapılarını açmak için toplandık. Bazen bir kıyafetin sadece kıyafet olmadığını, ihtiyacınız olduğunda anlarsınız. Üniversitemiz çatısı altında açılan bu ücretsiz butik, aslında maddi değerlerinden çok daha büyük anlamlar taşıyor. Çünkü bu butik bizlere ihtiyaç duymanın çekinilecek bir şey olmadığını hatırlatıyor. Aksine bu ihtiyacı görebilmek, ona el uzatabilmek büyük bir insanlık erdemidir. Bugün bu hikayelere el uzatan, utandırmadan sahip çıkan, incitmeden sarıp sarmalayan bir yerin açılışını yapıyoruz. Bu bir yardım değil, bu bir omuz verme, yan yana durma, birlikte yürüme hareketidir. Bugün Üniversitemiz diyor ki: Biz sadece sizin eğitiminizden değil, dayanışma duygularınızın gelişmesinden de sorumluyuz.” diye konuştu ve emeği geçenlere teşekkür etti.

    “Toplumsal duyarlılığı, çevresel sorumluluğu, bilinçli tüketimi odağına alan bir projeyi hayata geçiriyoruz.”

    Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Gamze Doğdu Yücetürk ise butik hakkında bilgi verdiği konuşmasında özetle “Bugün burada sadece bir butiğin kapılarını açmıyoruz; toplumsal duyarlılığın, çevresel sorumluluk ve bilinçli tüketimi odağına alan örnek bir dönüşümün adımını atıyoruz. Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projeleri desteği ile yürüttüğümüz sosyal sorumluluk bilinci, sürdürülebilir tekstil farkındalığı ve ikinci el kıyafet butiği projesinin somut çıktılarından biri olan BAİBÜBUTİK, sürdürülebilirlik ilkelerini benimseyen bir yaşam biçimini, kampüs kültürüne yerleştirmeyi amaçlamaktadır. BAİBÜBUTİK, bir eğitim alanıdır. Öğrencilerimizin sürdürülebilirlik, geri dönüşüm ve kaynak verimliliği kavramlarını yaşayarak öğrenebilecekleri bir ortamdır; sosyal bir laboratuvardır. Tüketim alışkanlıklarımızı yeniden düşünmemizi sağlayan, daha azla daha çok yaşamak mümkün mü sorusuna cevap arayan bir farkındalık mekanıdır. Her şeyden önemlisi sosyal yardımlaşma ve dayanışma alanıdır.” ifadelerini kullandı.

    “Tüketim davranışlarımızı değiştirmeli, döngüsel ekonomi modellerini hayata geçirmeliyiz.”

    Tekstil sektöründeki çevresel etkilere ve projenin bu alandaki faydalı hedeflerine değinen Yücetürk, özetle “Sektör, kaynak tüketiminden karbon emisyonuna, atık yükünden kimyasal kirliliğe kadar birçok sorunu beraberinde getiriyor. Ancak bu sorunlar karşısında çözüm de yine bizlerin elinde. Tüketim davranışlarımızı dönüştürmek ve döngüsel ekonomi modellerini hayata geçirmek. Bizler bu projeyle sadece akademik bilgi üretmeyi değil, öğrencilerimizi ve toplumu harekete geçirmeyi hedefliyoruz. İlkokuldan huzurevlerine, üniversite kampüsünden yerel üreticilere kadar birçok paydaşımızı kapsayan bu proje, kıyafetlerin ikinci bir hayat kazanabileceği, atığın değere dönüşebileceği, sorumluluğun modanın yeni rengi olabileceği bir vizyonu taşıyor. Sosyal inovasyon özelliği taşıyor.” vurgusu yaptı.

    Rektör Alişarlı: “Bu anlamlı gönül işine hizmet eden kıymetli hocalarımı, öğrencilerimizi ve firmalarımızı tebrik ediyorum.”

    Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise konuşmasına, öğrencimiz Burak’a yapmış olduğu içten ve anlamlı konuşma için teşekkür ederek başladı. Her bir öğrencimizin butiğe gönül rahatlığıyla gelip ihtiyaçları doğrultusunda kendilerine uygun kıyafetleri alabileceklerini kaydeden Rektör Alişarlı, özetle “Tabii ki burada israfı teşvik etmiyoruz; böyle bir amacımız yok. Kullanılmayan, giyilebilir olan kıyafetler buraya bağışlanabilecek. Bunlar temiz, ütülenmiş ve paketlenmiş olacak. Öğrencilerimiz de sadece ihtiyaç duyduklarını alabilecek. Alıp daha sonra kullanmadıkları zaman mutlaka butiğe geri verecekler. Tüm öğrencilerimize açık ama öncelikle ihtiyacı olan öğrencilerimizin butiği ziyaret etmesini istiyoruz. Ulusal firmaları butikle ilgili bilgilendirmiştik. Valiliğimizin desteğiyle ve ulusal firmaların katkılarıyla butiği daha da zenginleştireceğiz. Bazı firmalarımızın katkıları oldu. Bu anlamlı gönül işine hizmet eden kıymetli hocalarımı, öğrencilerimizi ve firmalarımızı tebrik ediyorum. Sürdürülebilir, israf karşıtı bir proje oldu. Gamze hocamız başta olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

    Vali Aydın: “Bu projenin seneden seneye güçlenerek devamını diliyorum.”

    Bolu Valisi Abdulaziz Aydın da özetle “Anlamlı bir açılış için buradayız. Sürdürülebilirlik ve bunun alışkanlık haline getirilmesi önemli. Bizler başta abilerimiz  ve ablalarımız olmak üzere büyüklerimizin kıyafetlerini giyerek büyüyen bir jenerasyonduk. Bundan da hiçbir zaman yüksünmedik. Kullanmadığımız kıyafetleri, yıkayıp ütüleyip paketleyerek bir başka kardeşimizle paylaşabiliriz. Bu projenin seneden seneye güçlenerek devamını diliyorum. Milletimiz bu tür dayanışmayı çok güzel yapıyor. Bu anlamlı projenin de büyüyeceğini düşünüyorum.” diyerek, emeği geçenlere teşekkür etti.

    Konuşmaların ardından kurdele kesilerek butiğin açılışı yapıldı ve butik öğrencilerimizin hizmetine sunuldu; protokol üyeleri ve katılımcılar butiği gezdi.

    Mevcut makalenin kısa URL'si : https://ajanda.ibu.edu.tr/d4sb
    Önceki İçerikBAİBÜ Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü/Mezuniyet Sergisi
    Sonraki İçerikFen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji ve Psikoloji Bölümlerinde mezuniyet coşkusu