Tarihçi-yazar Can Alpgüvenç, Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde ‘Harem Hayatı ve Hürrem Sultan’ konulu bir konferans verdi. Kültür Merkezinde, AİBÜ Öğrenci Konseyi ile Genç Bahar Platformu tarafından ortaklaşa düzenlenen konferansta Alpgüvenç, Osmanlı’daki Harem hakkında bilgiler verdi.
Alpgüvenç, kamuoyuna yansıtılanın aksine hareme kabul edilenlerin padişaha sunulması gibi bir durumun asla söz konusu olmadığını belirterek, “Kız çocuğu 9 yaşında saraya getiriliyor, ona burada 13 yaşına kadar eğitim veriliyor, eğitimden sonra sarayda çeşitli hizmetlerde görevlendiriliyordu. 9 yıl hizmetten sonra ise azad ediliyor. Yani 22 yaşında emekli oluyorlardı. Bundan sonra isterse saraydan gidebiliyor ya da sarayda kalmaya devam edebiliyordu.” diye konuştu.
Kanuni Sultan Süleyman gibi güçlü padişahlarla küçük yaşta tahta çıkan padişahlarda, padişah eşleri veya annelerinin büyük etkileri olduğunu ifade eden Alpgüvenç, Avcı lakaplı 4. Mehmet’in 7 yaşında tahta geçtiğini ve bu dönemde aslında annesi Turhan Hatice Sultan’ın ve babaannesi Kösem Sultan’ın devlet yönetimine büyük etki ettiklerini söyledi.