Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Kariyer ve Mezun İzleme Komisyonu ile Fizik Tedavi Rehabilitasyon Topluluğu’nun ortaklaşa organize ettiği Fizyoterapide Kariyer Söyleşileri Programı Morfoloji Binası Prof. Dr. Ahmet Şahap Kükner Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi
Programa BAİBÜ Rektör Yrd. Prof. Dr. Samettin Gündüz, BAİBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Nazmiye Yıldırım, BAİBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizik Tedavi Rehabilitasyon Bölümü Başkanı Doç. Dr. Nuriye Özengin ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Programda BAİBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Geriatrik Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Başkanı Doç. Dr. Şebnem Avcı moderatör olarak yer alırken Sağlık Bilimleri Üniversitesi FTR Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmiye Ün Yıldırım, Cumhurbaşkanı Danışmanı Fizyoterapist Ahmet Çotuk, Safa Holding Genel Müdür Yrd. Fizyoterapist Emre Çalışkan ve Fizyo&Format Therapy Kurucusu Uzman Fizyoterapist Hasan Genç konuşmacı olarak katıldı.
Program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile Başladı
Program, cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.
İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından kürsüye gelen BAİBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizik Tedavi Rehabilitasyon Bölümü Başkanı Doç. Dr. Nuriye Özengin açılış konuşması yaptı. Katılımcılara teşekkür eden Özengin kariyer planlama dersi kapsamında ilk düzenlenen programın gerçekleşmesinde emeği olanlara teşekkür edip konuşmasını sonlandırdı.
Özengin’in ardından kürsüye gelen BAİBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Nazmiye Yıldırım katılımcılara teşekkür edip öğrencilerin merak ettiği soruları sormasını isteyerek konuşmasını bitirdi.
Yıldırım’ın ardından kürsüye gelen BAİBÜ Rektör Yrd. Prof. Dr. Samettin Gündüz katılımcılara teşekkür ederek sözlerine başladı. Programın gerçekleşmesinde emeği olanlara teşekkür eden Gündüz, her kariyerin sosyolojik olarak bir statü işareti olduğunu belirtip herkese teşekkür ederek sözlerini noktaladı.
Gündüz’ün sözlerini noktalamasının ardından söz alan moderatör Doç. Dr. Şebnem Avcı programın anlam ve önemine değindi. Konuşmacıların hepsinin meslektaş olduğunu söyleyen Avcı, konuşmacıların tamamının sıra dışı bir kariyer yaparak büyük başarılara imza attıklarını dile getirdi. Konuşmacıları tanıtan Avcı, ilk sorusunu Cumhurbaşkanı Danışmanı Fizyoterapist Ahmet Çotuk’a yöneltip fizyoterapist olmanın yürüttüğü görevde ne gibi faydaları olduğunu sordu.
“Hayattaki Gerçek Başarı İnsanın İstediği Hayatı Yaşamasıdır”
Katılımcılara teşekkür eden Çotuk, programda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Kısaca özgeçmişinden bahseden Çotuk, kariyeri süresince edindiği tecrübelerin faydalarını katılımcılara aktardı. Hayal kurmayanların başarılı olamayacağına değinen Çotuk, “hayattaki gerçek başarı insanın istediği hayatı yaşamasıdır” diyerek sözlerini bitirdi.
Fakülte Olmanın Hem Psikolojik Hem de Sosyolojik Artıları Var
Çotuk’un sözlerini bitirmesinin ardından moderatör Doç. Dr. Şebnem Avcı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi FTR Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmiye Ün Yıldırım’a fakülteleşmenin avantajlarını sordu. Katılımcılara teşekkür eden Yıldırım, programda yer almaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Özgeçmişinden bahseden Yıldırım, görev aldığı üniversitede FTR bölümünün fakülte olmasının 2 yıl sürdüğünü söyledi. Fakülte olmanın avantajlarını aktaran Yıldırım, fakülte olunca temsil yeteneğinin olduğunu ve fakülte olmanın hem psikolojik hem de sosyolojik olarak artılarının olduğunu dile getirip sözlerini noktaladı.
İyi Bir Fizyoterapist Olmak İçin…
Yıldırım’ın konuşmasını bitirmesinin ardından moderatör Avcı, Fizyoterapist Emre Çalışkan’a çalıştığı şirkette mesleğiyle ilgili çalışmasının olup olmadığını sordu. Katılımcılara teşekkür ederek sözlerine başlayan Çalışkan, özgeçmişinden bahsetti. Çalıştığı şirkette mesleğiyle ilgili olarak yaptığı çalışmaları dile getiren Çalışkan, edindiği tecrübelere dayanarak iyi bir fizyoterapist olmanın yollarından bahsedip konuşmasını bitirdi.
Taha Akgül’ün Olimpiyat Şampiyonu Olmasına Katkı Sağladım
Çalışkan’ın sözlerini noktalamasının ardından moderatör Avcı, Uzman Fizyoterapist Hasan Genç’e aldığı eğitimlerin neler olduğunu sordu. Katılımcılara teşekkür eden Genç, özgeçmişinden bahsetti. Fizyoterapist olma ve aldığı eğitimlerin süreçlerini dile getiren Genç, girişken olmanın ve hayal etmenin önemine değindi. Mesleği o dönemde fizyoterapist ücretlerinin yüksek olmasından dolayı tercih ettiğini söyleyen Genç, ünlü tenisçi djokoviç’in bir turnuvada şampiyon olduktan sonra şampiyonluğunu fizyoterapistine armağan etmesiyle hedeflerinin değiştiğini ve meslektaşıyla aynı hissi yaşamak için Türkiye Güreş Milli Takımı’na fizyoterapist olup sakatlığı bulunan Taha Akgül’ü tedavi ederek Olimpiyat Şampiyonu olmasına katkı sağladığını, Taha Akgül’ün şampiyon olduktan sonra gelip kendisine sarılmasının yaşattığı hissi hiçbir paraya değişmeyeceğini vurguladı. Fizyoterapistlerin toplum sağlığına hizmet eden bireyler olduğunu belirten Genç, donanımlı fizyoterapistlerin başarı, mutluluk ve parayı elde ettiğini aktarıp konuşmasını noktaladı.
Genç’in konuşmasını bitirmesinin ardından moderatör Avcı, ilk turun bittiğini dile getirip katılımcılardan sorusu olanların sorularını konuşmacılara yöneltmesini istedi. Konuşmacıların katılımcıların sorularını yanıtlamasıyla moderatör Avcı, konuşmacılara yönelik ellerinde imkân olsa fizyoterapistlikle ilgili neyi değiştirmek istediklerini sordu.
Öğrenim Süresi Beş Yıla Çıkmalı
Soruya ilk olarak Uzman Fizyoterapist Hasan Genç cevap verip hastaya yapılan tedavide bakış açısını değiştireceğini söyledi. Genç’in ardından soruyu yanıtlayan Fizyoterapist Emre Çalışkan dört yıl olan öğrenim süresini beş yıla çıkaracağını dile getirdi. Çalışkan’ın ardından soruya cevap veren Fizyoterapist Ahmet Çotuk öğrenim süresini beş yıla çıkarıp ilk iki yılını tıp fakültesiyle birlikte yapılmasını sağlayacağını açıkladı. Çotuk’un ardından soruya cevap veren Dekanı Prof. Dr. Necmiye Ün Yıldırım öğrenim süresini 5 yıla çıkaracağından bahsetti.
Yıldırım’ın cevap vermesinin ardından Rektör Yrd. Prof. Dr. Samettin Gündüz ve Doç. Dr. Nuriye Özengin programa konuşmacı olarak katılanlara plaket ve hediye takdim etmesiyle program sona erdi.