‘Amacımız Filistinli Öğrencileri Türk Öğrencilerle Buluşturmak’
Türkiye-Filistin ilişkilerini geliştirmek ve üniversiteler arasındaki işbirliğini arttırmak amaçlarıyla Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ne (AİBÜ) gelen Filistin Büyükelçisi Nabil Maarouf, Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun’u makamında ziyaret etti. Maarouf’u Rektörlük girişinde karşılayan Coşkun, Büyükelçiye üzerinde Üniversitemizin logosunun olduğu çini bir tabak hediye etti.
Filistin Büyükelçisi Maarouf, Rektör Coşkun’la yaptığı görüşmede, Türkiye ve Filistin’deki üniversiteler arasındaki ilişkileri geliştirmek amacıyla ilk ziyareti AİBÜ’ye yaptığını ve Üniversitemizde olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Türkiye’de kendini evinde hissettiğini ifade eden Maarouf, “Bunun sebebi yüz yıllardır tarihi ve kültürel ilişkilerimizden dolayı buradan kopamıyoruz. Biz burada kendimizi yabancı olarak görmüyoruz. Türkiye hem hükümeti hem halkı olarak bütün desteğini veriyor zaten.” dedi.
Büyükelçi Maarouf, Filistinli öğrencileri Türk öğrencilerle bir araya getirmeyi ve Türkiye’deki Filistinli öğrenci sayısını arttırmayı hedeflediklerini anlatarak, özetle “Türkiye’de yaklaşık 600 öğrencimiz var, bunların yaklaşık 400’ü burslu. Türk hükümeti burs miktarını arttırıyor. Bu yıl da Başbakanlıktan yaklaşık 250 burs verilecek. Filistin’de Türk kültür ofisleri açılması için çalışma var, iki ofis daha açılması için çalışmalar başladı. Türkçe de Filistin’de artık çok yaygın bir dil olmaya başladı. Biz de 15-20 öğrenci seçip üniversitelerle ortak bir çalışma başlatmak istiyoruz.” diye konuştu. Maarouf, konuşmasının sonunda Rektör Coşkun’u ülkesine davet ederek, “Sizi Filistin’de görmekten büyük şeref duyarız. Siz ziyaret tarihine karar verdiğinizde ziyaretle bizzat kendim ilgileneceğim.” dedi.
‘Kalbimiz Filistin’de Atıyor’
Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun da, ‘Kalbimizin Filistin’de attığını söylemek isterim.’ diyerek, Büyükelçi Nabil Maarouf’u Üniversitemizde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Filistin meselesine küçük yaşlardan beri vakıf olduğunu belirten Rektör Coşkun, Filistinli kardeşlerimizin acısını paylaştıklarını söyledi.
Atılan bu adımın Türk ve Filistinli öğrenciler arasındaki kültürel faaliyetlere olumlu katkı sağlayacağını umduğunu ifade eden Coşkun, bunun önemli bir adım olduğuna dikkati çekti. Rektör Coşkun, konuşmasında Mevlana değişim programı hakkında Büyükelçiye bilgi vererek, “Bu değişim programı çerçevesinde hem öğrenciler hem de öğretim üyeleri karşılıklı olarak birbirlerini ziyaret edebilecekler. Geçen sene Filistin programı yapmak istemiştik ama gerçekleşemedi. İnşallah Mevlana programı çerçevesinde sizin de talep ettiğiniz bu ziyareti önümüzdeki aylarda yaparak ilk adımı atmış oluruz. Bu vesileyle gençlerimizin buna vakıf olmaları büyük önem taşıyor. Bunun gerçekleşmesi için biz de üniversite olarak inşallah üzerimize düşeni yapacağız.” şeklinde konuştu.
Görüşmenin sonunda Üniversitemizin Şeref Defterini imzalayan Büyükelçi Nabil Maarouf, Rektör Coşkun’a da anı plaketi takdim etti.
İzzet Baysal Kültür Merkezindeki Program
Rektörlükteki görüşmenin ardından Büyükelçi Maarouf ve Rektör Coşkun, İzzet Baysal Kültür Merkezindeki toplantıya katıldılar. Toplantıya AİBÜ öğrencilerinin yanı sıra ülkemizde eğitim gören yaklaşık 75 Filistinli öğrenci de katıldı. Filistin Öğrenci Birliği Başkanı ve Öğrenci Temsilcisi Muhammed El Sadi, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’de gösterilen ilgi ve değerin kendilerini Filistin’de hissettirdiğini vurgulayarak, eşsiz bir manzaraya sahip olan AİBÜ’de olmaktan çok mutlu olduğunu söyledi. AİBÜ Öğrenci Konseyi Başkanı İlyas Taşkıran ise Filistinlilere duyulan kardeşliğin daha fazlasını onların gözlerinde gördüklerini ifade ederek, daima Filistinli kardeşlerimizin yanında olacaklarını belirtti.
Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun da, yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Filistin’e her zaman ayrı bir önem verdiğinin altını çizerek, “Türkiye, Filistin halkıyla yüzyıllar öncesine giden ortak bir tarihe, yakın kültürel ve sosyal ilişkilere sahiptir. Filistin denildiğinde milletimiz aynı duygu iklimine girmekte ve yaşanan her acıda yekpare bir duruş sergilemektedir. Artık Dünya gündeminin ilk sırasında yer alan Filistin sorununda en büyük desteğin Türkiye’den geldiği yine tüm Dünyaca bilinmektedir. Tarih, Türkiye ile Filistin’in kaderlerini adeta birbiriyle kesiştiğini bizlere anlatmaktadır. Birçok Türk, Filistin topraklarını savunurken orada şehit düşmüştür. Aynı şekilde çok sayıda Filistinli de 100. yıl dönümünü yaşadığımız şanlı Çanakkale savunmasında şehit olmuştur.” diye konuştu.
‘Bu Kardeşliğin Filistin Halkının Özgürlüğüne Kadar Devam Etmesi En Büyük Temennimiz’
Ülkemizin başta Kamu Diplomasi Koordinatörlüğü ve TİKA’nın faaliyetleri olmak üzere bütün alanlarda Filistin halkı ile dayanışma kararlılığını ortaya koyduğunu ifade eden Rektör Coşkun, “İlkesel, hukuki, dini ve tarihi bağlılıklarımız, Filistin’e olan desteğimizin devamını sağlarken, bugün gerçekleştirdiğiniz ziyaret gibi ikili ilişkilerimizi, dostluk ve kardeşliğimizi daha da pekiştirmenin gayreti içindeyiz. Bu kardeşliğin Filistin halkının özgürlüğüne kadar devam etmesi ise en büyük temennimizdir.” dedi.
Bu noktada Filistinli gençlere çok önemli görevler ve sorumluluklar düştüğünü vurgulayan Rektör Coşkun, “Türkiye’de yüksek öğretim alanında son dönemde yapılan açılımları iyi takip etmenizi ve buradaki eğitim hayatınız boyunca donanımlarınızı en üst seviyeye çıkarmanızı tavsiye ediyorum. Mesleki kariyerinize Türkiye üzerinden Dünyanın farklı ülkelerde devam edebileceğinizi Mevlana öğrenci değişim programı vasıtasıyla Avrupa harici ülkelerdeki üniversitelerde eğitimlerinizi sürdürebileceğinizi belirtmek istiyorum.” tavsiyesinde bulundu. ‘Yaşasın Türkiye-Filistin kardeşliği’ diyerek sözlerini tamamlayan Rektör Coşkun, Filistinli kardeşlerimizi AİBÜ’de öğrenci olarak görmekten mutluluk duyacağını kaydetti.
Ziyaret, Büyükelçi Nabil Maarouf ve Filistinli öğrenciler onuruna Sosyal Tesiste verilen yemeğin ardından Abant ve Gölcük Tabiat Parklarına yapılan geziyle sona erdi.