Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla bu yıl 3’üncüsü düzenlenen “Gıda 4.0” paneline ev sahipliği yaptı.
Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, TMMOB Gıda Mühendisleri ve Ziraat Mühendisleri Odalarının Bolu İl Temsilcilikleri ile Bolu Kent Konseyi tarafından, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) kuruluş yıldönümü olan 16 Ekim’in Dünya Gıda Günü olması nedeniyle bir panel düzenlendi.
İzzet Baysal Kültür Merkezi Mavi salonda düzenlenen panele, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vahdettin Çiftçi, Bolu Tarım ve Orman İl Müdürü İzzet Murat, STK ve meslek odaları temsilcileri, birlik ve kooperatif başkanları, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Gıda Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilcisi Cem Kösemeci, Dünya Gıda Günü’nde gerçekleştirilen etkinliklerin ortak amacının, bireylerin yeterli ve sağlıklı gıdaya erişim hakkı konusunda gıda güvenliği çerçevesinde farkındalık yaratmak ve eyleme geçilmesini teşvik etmek olduğunu söyledi. Kösemeci, tarladan sofraya sürdürülebilir bir gıda güvenliği sisteminin kurulmasının önemine değindi.
Bolu Tarım ve Orman İl Müdürü İzzet Murat ise, açlık, israf ve aşırı tüketim hakkında FAO verilerine dayanarak değerlendirmelerde bulundu. Dünyada 9 insandan birinin kronik açlık çektiğine dikkati çeken Murat, özetle “Bu gerçekten çok ciddi bir rakam, bunu hepimizin düşünmesi gerekiyor. Açlık çeken insanların büyük çoğunluğunu da bayanlar ve kırsal kesimde yaşayanlar oluşturuyor. Bir yanda açlık çekilirken diğer bir konu ise israf ve aşırı tüketim. Güvenilir ve sağlıklı gıda diyoruz ama gereksiz gıda, gereksiz tüketim ve israfı da bu iki konu gibi dillendirmek lazım. Dünya’da gıdanın 3’te 1’i israf oluyormuş. Yine FAO’nun verilerine göre, 1.9 milyar da aşırı kilolu insan varmış.” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Oturum Başkanlığını Sakarya Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zehra Ayhan’ın yaptığı “Gıda 4.0” paneli gerçekleştirildi. Prof. Dr. Ayhan, Dünya Gıda Günü’nde açlıkla mücadele için bütün üye ülkelerde konunun öneminin farklı etkinliklerle gündeme getirildiğini ifade ederek, bu yılın temasının “2030’a kadar dünyada açlığa son vermek mümkün” olduğunu kaydetti.
Endüstri 4.0’ın daha verimli üretimlere geçilmesi demek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ayhan, “Ancak Endüstri 4.0’la, otomasyon, daha fazla dijitalleşme, özellikle robotların birçok işi yapar hale gelmesiyle birçok meslek grubunun belli bir süreç içerisinde ortadan kalkması mümkün olacak. Süreci iyi okuyan gençlerin robotlara yenik düşmeyeceğini, gelecekte iş kavramları değişse bile insanın mutlaka endüstri ve çalışma hayatında robotlarla ya da yapay zekayla kıyaslanamayacak yerinin olacağını düşünenlerdenim. Dolayısıyla kendimizi iyi yetiştirmek, süreçleri iyi okumak, teknolojiyi iyi takip etmekle yükümlüyüz. Bizim sizlerden beklentimiz ülkeyi devralacak gençler olarak bu süreçleri iyi takip etmeniz.” dedi.
TABİT A.Ş. Ar-Ge Müdürü Orhan Kurt ve Kocaeli Üniversitesi Hereke MYO Öğretim Görevlisi Hüsnü Baysal’ın sunumlarının ardından panel, teşekkür plaketi takdimiyle sona erdi.