Duman Savaşçılarımızdan örnek etkinlik

    Kendilerini “Duman Savaşçıları” olarak niteleyen Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü 3’üncü sınıf öğrencilerimiz, tütün ürünleri kullanmayanların sağlığını korumak ve pasif etkilenimin zararlarına dikkat çekmek amacıyla örnek bir etkinlik gerçekleştirdi.

    Üniversitemiz Çevre Koordinatörlüğü ve İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Genç Ofis Birimi’yle iş birliği çalışması yapan öğrencilerimiz, halk sağlığı hemşireliği saha çalışmaları kapsamında “Duman Savaşçıları” adını verdikleri etkinlikte, Sağlık Bilimleri Fakültesi önünden Atatürk Anıtı’na kadar, yere atılmış sigara izmaritlerini toplayarak yürüyüş yaptı.

    Öğrenciler yürüyüş etkinliğiyle, tütün ürünlerinin insan sağlığına ve yaşam alanlarına verdiği zararlarla ilgili farkındalık oluşturmayı, akademik-idari personel ve öğrencileri pasif etkilenimin zararları ve önlenmesi konusunda bilgilendirmeyi hedefledi.

    Doç. Dr. Tokur: “İzmarit atılmış alanlar, pasif etkilenim tehlikesi barındırıyor.”

    Duman Savaşçıları etkinliğinde konuşan Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi ve Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Makbule Tokur Kesgin, izmarit atılmış alanların neredeyse tamamının tütün içilmesi yasak alanlar olduğunu ve bunun sigara içmeyen insanların pasif etkilenime maruz kalması anlamına geldiğini vurguladı.

    Sigara dumanının yanı sıra tütün ürününün yanan ucundan çıkan dumanın solunmasının bile pasif etkilenime yol açtığının altını çizen Tokur, bu dumanın 7000’den fazla kimyasal madde içerdiğini ve bunlarının 70’inin kanserojen madde olduğunu söyledi. Pasif etkilenime maruz kalan kişilerin, sigara içen kişilerle aynı sağlık sorunlarını yaşama riski olduğuna dikkati çekerek, bu durumun özellikle çocuklar ve astım hastaları için büyük tehlike arz ettiğini söyledi.

    Gelişigüzel atılan izmaritler, çevreye ve sağlığa zarar veriyor

    Yürüyüş sırasında “İzmarit çevreyi, duman bizi zehirler”, “Sağlıklı nefes, sağlıklı yaşam” ve benzeri sloganlar atan öğrenciler de yaptıkları açıklamada, çevreye gelişigüzel atılan ve içinde bulunan mikroplastiklerin 30 yıl boyunca doğaya zarar verdiği izmarit atıklarının, topraklarımızı, sularımızı, havamızı, besin zincirimizi ve dolayısıyla sağlığımızı olumsuz etkilediğini söyledi.

    Öğrenciler, tütün ürünü kullananları izmaritlerini çöp kutularına atmaya ve sigarayı bırakmaya davet etti. Tütün içilebilir alanlar kullanılarak, sigara içmeyenlerin en temel sağlık hakları korunup dumansız hava sahası oluşturulabileceğine vurgu yaptı.

    Yürüyüşe; Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Makbule Tokur Kesgin, Dr. Öğr. Üyesi Songül Çağlar ve Öğr. Gör. Dr. Seher Zengin rehberliğinde Hemşirelik Bölümü 3’üncü sınıf öğrencileri ile Çevre Koordinatörlüğü Şube Müdürü Ferudun Nalbat, Sağlık Bilimleri Fakültesi Fakülte Sekreteri İbrahim Güler, Sürekli İşçi Şefi Özgür Caner ile Gönüllülük Çalışmaları dersi alan öğrenciler katıldı.

     

     

    Mevcut makalenin kısa URL'si : https://ajanda.ibu.edu.tr/d31z
    Önceki İçerikSpor ve Rekreasyon Topluluğu Dr. Emre Topoğlu’nu ağırladı
    Sonraki İçerik9. Anneler Üniversitede Okulu (Sağlık Okuryazarlığı) Başlıyor