18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü nedeniyle Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde (BAİBÜ) “Osmanlı Merhametinin Zaferi Çanakkale” konulu konferans düzenlendi.
Konferansı veren Sakarya Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu, 1912’de kaybedilmiş olmasına rağmen Balkan topraklarında yaşayan Balkan halklarının, 1915’teki Çanakkale Muharebeleri ve ardından İstiklâl Harbi için Balkanlardan Anadolu’ya gelmelerinin Osmanlı merhametinin bir ispatı olduğunu söyledi.
Kritik ve Analitik Düşünme Topluluğu tarafından İzzet Baysal Kültür Merkezi Mavi Salonda düzenlenen konferansı; BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Yaman ve Prof. Dr. Erol Ayaz, İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Muhammed Güzel Kurtoğlu, Bolu Müftüsü Orhan Genç ile akademisyenler ve öğrenciler izledi.
Düşmanın Çanakkale’de durdurulmasının Trakya, İstanbul ve Anadolu’nun düşman eline geçmesini engellediğini anlatan Prof. Dr. Sofuoğlu, Halifenin cihad çağrısına bilinenin aksine dünya genelindeki Müslümanların uyduğunu belirtti. Sofuoğlu, şöyle devam etti:
“1915’te Halifenin çağrısını duyunca, herkes düşünmeye başladı, ne yapalım? diye. Kim düşünüyor bunları biliyor musunuz? O sırada Osmanlı toprağında olmayan Balkan halkları. Biz bunlara zulmetmiş olsaydık, biz bunlara kan kusturmuş olsaydık, 1912’de bizden kurtulmuş olan bu insanlar, 3 sene sonra 1915’te kendilerine ait olmayan bir toprak ve savaş için, niye bizimle omuz omuza savaşmaya gelsinler? O dönem, Bulgaristan bölgesinden rahat geliniyordu, çünkü Bulgaristan müttefikimizdi. Ama Yunanistan ve Sırp bölgelerinden kaçarak, Sırp ve Yunan askerlerine yakalanmamaya çalışarak geldiler. Bu merhametin zaferidir. Osmanlı adil bir yönetim göstermiştir, bu da ispatıdır. Bu insanlar hem de öyle fedakârlıklar içinde geldiler ki yokluklar içerisinde… Erzurum’da Nene Hatun gibi. 18 yaşında bir hanımefendi, O da bizim ecdadımız, anamız. Zeynep Mido Çavuş. Balkanlardan savaşmaya gelen genç bir kız. Balkanlar’dan gelenlere İstiklâl Harbi kazanıldıktan sonra bağlar, bahçeler, evler, dükkanlar teklif ediliyor. Almıyorlar. Savaşmış, alnının teriyle kazanmış, işte ecdadımızın bu özelliği bize aslında Çanakkale Zaferi’nin, Osmanlı’nın halklarına gösterdiği merhametinin bir sonucu ve de kanıtıdır.”
Konferansın sonunda Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu’na Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı tarafından üzerinde üniversitemizin logosunun olduğu çini bir hatıra tabağı takdim edildi. Konferans, anı fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi.