Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Süme’nin “Evliya Çelebi’nin izinde Bolu” isimli kitabı Bengü yayınlarından çıktı.
Yrd. Doç. Dr. Mehmet Süme, Bolu’nun tarihin çeşitli dönemlerinde birçok seyyahın uğrak yeri olduğunu vurguladığı kitabında, bunların arasında en fazla detaylı bilgiyi Evliya Çelebi’nin verdiğini belirtti.
Kitabın sonuç bölümünde, içerikle ilgili şu bilgiler yer almaktadır:
Evliya Çelebi Bolu’nun idari, sosyal, demografik ve iktisadi yapısına ilişkin çok kapsamlı bilgiler vermiştir. Yaptığımız bu çalışma ile Evliya Çelebi’nin 10 ciltlik Seyahatnamesini tarayarak Bolu’ya dair verdiği bilgileri tespit etmeye çalıştık. Yine onun verdiği bilgilerden hareketle 17. yüzyıldan başlayarak yüzyıllar itibarıyla Bolu’nun kat ettiği gelişmeleri tespit ettik. Kimi alanlardaki bilgileri ise güncelleştirdik.
Bolu ve Tersane-i Amire, 1893 Bolu yangını, 1900’de Büyük Camii’nin yeniden inşası sonucunda açılışı, Bolu’nun eyalet statüsünün belirlenmesi ve 19. yüzyılda Bolu nüfusu konusunda arşiv belgelerinden yararlanarak bu konulara ilişkin yeni, orijinal ve sağlıklı bilgiler ortaya koymaya çalıştık.
Üçüncü bölümde, vaktiyle Bolu Halk Evi, Abant ve Çele dergilerinde, bir kısmı ise 1930 ve 1940’lı yıllarda ulusal basında yer almış Bolu’ya dair yazıların derlemesine yer verdik. Bolu ve çevresinin tanıtımı amacıyla yazılan bu yazıların büyük bir bölümü, sadece Bolu tarihi ve kültürüne ilgi duyanlarca biliniyordu. Tabiri caizse, konunun erbabının haberdar olduğu yazılardı. İlgili yazıları bir kez daha gündeme getirerek daha geniş bir çevrenin haberdar olmasını amaçladık. Bu bölümde yer alan iki hatıranın ise sadece Bolu’nun yakın geçmişine ışık tutmakla kalmayıp, belirli yaşın üstündekileri Boluluları çocukluklarına götürüp geçmişi yad ettirecek nitelikte olduğunu düşünüyoruz.