Bolu’nun Hava Kalitesinin Değerlendirildiği Çalıştay Düzenlendi

    2007 yılından bu yana Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gölköy kampüsünde yürütülen hava kalitesi araştırmalarının bulguları, kamu kurumları ve bilim camiasının katılımıyla düzenlenen çalıştayda değerlendirildi.

    BAİBÜ Kampüsünde Yürütülen Hava Kalitesi Araştırmaları Çalıştayı: TÜBİTAK ÇAYDAG 114Y632 Numaralı Projenin Kapanış Toplantısı gerçekleştirildi.

    İzzet Baysal Kültür Merkezi Pembe Salonda gerçekleştirilen çalıştaya; Bolu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Bolu Tarım ve Orman Bölge Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü Orman Ekosistemlerini İzleme Şube Müdürlüğü, Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü yetkilileri ve personeli ile BAİBÜ Kimya ve Çevre Mühendisliği bölümleri ile Eskişehir Teknik Üniversitesi ve İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyeleri katıldı.

    Rektör Vekili Prof. Dr. Mustafa Yaman’ın da izlediği çalıştayda, BAİBÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Serpil Yenisoy Karakaş, 2007 yılından bu yana Gölköy kampüsünde hava kalitesinin değerlendirildiği 5 TÜBİTAK ve 7 BAP destekli proje ile TÜBİTAK ÇAYDAG 114Y632 numaralı proje hakkında bilgi verdi.

    Çalıştayda, TÜBİTAK ÇAYDAG 114Y632 numaralı projede, Bolu atmosferinde inorganik ve organik gaz fazı kirleticilerin uzun vadeli ve alansal değişiminin incelendiği belirtildi. Kirletici derişimlerin şehirde evsel ısınma kaynağı olarak kömür yerine doğalgaz kullanılmaya başlanmasıyla azalmasına rağmen, özellikle kış aylarında zaman zaman sınır değerler üzerinde kirletici derişimlere rastlandığı kaydedildi.

    Değerlendirmede ayrıca, bu bağlamda taşıtlardan salınan NOx ile antropojenik ve özellikle biyojenik kökenli UOB’lerin ozon oluşumunda etkin hava kirleticiler olduğu sonucuna varıldığı ifade edildi. Bölgede yapılan ölçümlerde karsinojenik bir parameter olan benzen bileşiğinin sınır değerlere yakın seyrettiği ve sağlık riski potansiyeline sahip olduğunun tespit edildiği belirtildi.

    Çalıştayda ayrıca, yerel ve bölgesel çapta hava kalitesinin iyileştirilerek insan ve ekosistem sağlığının korunması için alınabilecek önlemler tartışıldı; bölgede yapılması gerekli görülen araştırma çalışmaları hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

     

     

     

    Önceki İçerikÜniversitemiz FTR Hastanesinde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi Açıldı
    Sonraki İçerikTÜGVA’dan Rektör Alişarlı’ya Ziyaret