Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde (AİBÜ) ‘Bolu’nun Ebe Çamları’ konusunda konferans veren Orman Mühendisleri Zehra Özpay Palazoğlu ve Suat Tosun, ebe karaçamı, kızılçamı ve sarıçamının ayrı ayrı popülasyonlarının görüldüğü tek yerin Bolu olduğunu, bunun da ilin zengin bir genetik çeşitliliğe sahip olmasından kaynaklandığını söylediler.
AİBÜ Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (BAMER) Gülezler Konağı’nda düzenlediği geleneksel BAMER konferanslarının bu haftaki konukları Orman Mühendisleri Zehra Özpay Palazoğlu ile Suat Tosun oldu. Palazoğlu ve Tosun, ‘Bolu’nun Ebe Çamları’ konusunda birlikte yaptıkları sunumda, Bolu’nun ülkemizin en zengin ağaç ve bitki topluluklarına sahip illerinden biri olduğunu ifade ederek, “Bolu topraklarının yüzde 59’u ormanlarla kaplıdır. Araştırmalara göre, Bolu’da otsu ve odunsu türlere ait toplam 1183 bitki bulunmaktadır. Bu bitkilerden 90 tanesi endemiktir. Ebe çamlarının üçünün de ayrı ayrı popülasyonlarının görülebildiği tek yer Bolu’dur. Bu da ilin genetik çeşitliliğinin fazla oluşunun bir göstergesidir.” diye konuştular.
Ebe karaçamının doğal yayılış alanlarının hızla daraldığına dikkat çekilen sunumda özetle, “Endemik takson ne yazık ki yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bir program dahilinde doğal gençleştirme engelleri de çözümlenerek (bakım yapılması, rekabetçi floranın uzaklaştırılması gibi) koruma altına alınmalıdır.” denildi. Sunumda ayrıca, 1250-1450 metre arasındaki yüksekliklerde ve yaklaşık 328 hektar alanda karışık olarak doğal yetişme ortamı bulan ebe çamlarının şimdiye kadar hiçbir koruma statüsü altına girmediği de yer aldı.