Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) BAMER Konferansları’nda bu hafta ‘Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Bolu’da Eğitim Kurumları’ konusu ele alındı. Bolu’daki tarihi eğitim kurumlarından bazılarının halen eğitim faaliyetlerine devam ettikleri vurgulandı, bu kurumlarda yetişen önemli isimlere değinildi. Gülezler Konağı’nda düzenlenen konferansı, AİBÜ Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı ve İlköğretim Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fahri Kılıç ile Arş. Gör. Murat Tarhan verdi.
Konferansta, Bolu’nun eğitim alanında yapılan yeniliklerin uygulandığı ilk yerlerden biri olduğu ifade edilerek, Tanzimat’tan Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar büyük bölümü tespit edilen okullar hakkında ayrıntılı bilgi verildi. Tarihi eğitim kurumlarından bir kısmının varlıklarını halen sürdürdüklerine işaret edilen konferansta, “Bolu Orta Mektebi, 1954 yılına kadar ortaokul, bu seneden sonra da aynı yerleşkede lise olarak eğitime devam etmektedir. Halen varlığını devam ettiren okullardan biri de Gölyüzü Zükur Mektebi’dir. Bu mektep 1961 yılında ‘27 Mayıs İlkokulu’ ismini almış, 1986 yılında ise ismi ‘Milli Egemenlik İlkokulu’ olarak değiştirilmiştir. Okul halen aynı isimle eğitime devam etmektedir. Feyzi Cumhuriyet İnas ilk mektebi ise günümüzde Cumhuriyet İlköğretim Okulu, Merkez Zükur Mektebi ise günümüzde İnkılâp İlköğretim Okulu olarak eğitimlerine devam etmektedirler.” denildi.
Bu eğitim kurumlarında yetişmiş sanatçı, düşünür ve devlet adamlarına da değinilen konferansta, Hattat Emin Barın, Arif Nihat Asya, Edebiyatçı Muallim Cevdet, Din Adamı Ahmet Süreyya Efendi, Tarihçi Zuhuri Danışman, Milli Mücadele döneminin belediye başkanlarından Hafız Hakkı Bey, Cumhuriyet’in ilk kadın milletvekillerinden Bediz Morova, Bilim İnsanı Halis Duman ve Bolu’nun Babası, Üniversitemizin kurucusu İzzet Baysal, bu önemli şahsiyetlere örnek olarak gösterildi.
Konferansın sonunda Yrd. Doç. Dr. Fahri Kılıç ve Arş. Gör. Murat Tarhan’a BAMER Müdürü Yrd. Doç. Dr. Azize Aktaş Yasa tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.