Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ), kamu-üniversite-sanayi iş birliğinin ele alındığı önemli bir panel düzenledi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan uzman bir heyetin ağırlandığı panelde, ülkemizin Ar-Ge ve inovasyon kapasitesinin artırılarak ileri teknolojiye sahip ürünler üretilmesinin önemine vurgu yapıldı.
İzzet Baysal Kültür Merkezi Pembe Salonda gerçekleştirilen panele, BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Bolu Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ahmet Küçükkaraca, BTSO Başkanı Türker Ateş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Erol Ayaz ve Prof. Dr. Vahdettin Çiftçi, Genel Sekreter Doç. Dr. Samettin Gündüz, akademisyenler, uygulama ve araştırma merkezi yöneticileri, sanayiciler ve iş adamları katıldı.
“Kamu-Üniversite-Sanayi Buluşması” adlı panelde konuşan BTSO Başkanı Türker Ateş, başta 2023 olmak üzere ülkemizin hedeflerini gerçekleştirebilmek için stratejik ve katma değerli ürünler üretmenin önemine dikkati çekerek, “Katma değerli, Ar-Ge’si olan ürünleri üretebilmenin yolu, arkanızda bilimsel bir ordunun olmasını gerektiriyor. İşte bu noktada da üniversitelerimiz devreye giriyor. Memleketin önünü açabilmek için sanayi ve üniversiteler mutlaka iş birliği yapmak zorundalar.” dedi.
Bolu Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ahmet Küçükkaraca ise, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın, 2016 ve 2017 yıllarında, sanayi iş birliği portalı ve kamu-üniversite-sanayi iş birliği portalı hazırlayarak yürürlüğe koyduğunu belirterek, amaçlarının, üniversiteler, sanayiciler, iş adamları ve diğer sektör temsilcilerini bir araya getirerek, ihtiyaç duydukları desteği sağlayabilmek olduğunu söyledi.
Panelin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise, bu etkinliğin, kamu-üniversite-sanayi iş birliğinde birçok başlangıcın ilk adımı olacağına inandığını vurgulayarak, üniversitemizin kapısının bu tür çalışma ve iş birliklerine her zaman açık olduğunu söyledi.
Bolu Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Bolu OSB’ye Taşınıyor
Üniversitemizde önümüzdeki dönemde yapmayı planladıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Rektör Alişarlı, özetle “Teknik, sağlık ve sosyal alanlarda bazı sorunlarımızı çözüme kavuşturmak için çalışıyoruz. Örneğin Bolu Meslek Yüksekokulumuzu ikiye ayırdık. Bolu Meslek Yüksekokulu ve Bolu Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu olarak. Güzel bir gelişme daha olacak inşallah. Organize Sanayi Bölgesi’nde Elginkan Vakfı’nın daha önce teknik okul olarak kullandığı yerde biz, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulumuzun eğitimini devam ettirmeyi düşünüyoruz. Bunun çok faydası olacağını ümit ediyorum. Böylece ilk olarak, yerinde eğitimi sağlamış olacağız. Öğrencilerimiz artık uygulamalı eğitimlerinde de sanayiyle iç içe olacaklar. Sanayicinin ihtiyacı olan destek personelini de bu şekilde sağlamış olacağız. Yetişmiş bu öğrencilerimiz nitelikli, kalifiye teknik personeller olacaklar. Yine bu, öğrencilerimizin stajlarını yerinde yapma imkânı bulması açısından önemli olacak. Hükümetin yeni başlattığı bir uygulamayla da öğrenciler isterlerse yaz tatillerinde ücretli çalışabilecekler. Okulumuz, bu uygulama için de çok büyük bir fırsat sağlamış olacak. Karşılıklı görüşmelerle, sanayinin bize önerisi doğrultusunda müfredatımızı buna göre değiştirmiş olma fırsatı bulacağız. Bu da büyük bir kazanım olacak bizim için. Bunun, hem üniversitemize hem sanayiye iyi bir örnek oluşturacağı kanaatindeyim.” ifadelerini kullandı.
Üniversitemizin uygulama ve araştırma merkezlerinin, sanayinin sorunlarına çözüm üretebilecek imkânlara sahip olduğunun altını çizen Rektör Alişarlı, üniversitemizin laboratuvar vb. teknik imkânlarının yanı sıra güçlü bir akademik kadroya sahip olduğunu kaydederek, “Tüm bu teknik fakülte ve yüksekokullarımızı, bölgenin ve ülkenin sorunlarını çözmek için yeniden yapılandırmak arzusundayız.” dedi. Üniversitenin faaliyetlerini yaz aylarında da devam ettirmeyi planladıklarını belirten Rektör Alişarlı, 5 bin olan öğrenci sayısını önümüzdeki yaz döneminde 15 bine çıkarmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.
“Güçlerimizi Birleştirip Yarınlara Daha Güçlü Bir Şekilde Ulaşacağımız Kanaatindeyim”
Konuşmasında, kamu-üniversite-sanayi iş birliği portalının önemine de değinen Rektör Alişarlı, “Kamu-üniversite-sanayi iş birliği portalının özelliği, çok büyük bir veri ağı olması. Bir araştırmacı ya da sanayici olarak portala girdiğim zaman, ilgili anahtar kelimeyle hem paydaş bulma hem bilimsel makalelere erişme hem de projelere ortak olma şanslarına sahibim. Var olan güçlerimizi birleştirip yarınlara daha aydınlık ve daha güçlü bir şekilde ulaşacağımız kanaatindeyim.” diye konuştu.
Açılış konuşmasının ardından “Kamu-Üniversite-Sanayi Buluşması” paneli gerçekleştirildi. Panelin moderatörlüğünü yapan NÜRDAM Müdürü ve KÜSİP Bolu İl Temsilcisi Prof. Dr. Ercan Yılmaz, panelin önemini, “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi hazırlanmış ve bu belgede orta-yüksek, ileri teknoloji ürünlerinde Afro Avrasya’nın tasarruf ve üretim üssü olmak, vizyon olarak belirlenmiştir. Bu vizyona ulaşmak için atılan adımlardan biri, Yüksek Planlama Kurulu’nun kararıyla onaylanan Kamu-Üniversite-Sanayi İş Birliği Strateji Eylem Planı, illerdeki Küsi Planlama ve Geliştirme Kurulu’nun oluşturulması. Bu bağlamda ilimizde İl Planlama ve Geliştirme Kurulu oluşturulmuş ve yaklaşık 3 yıldır faaliyetlerine devam etmektedir. Bu faaliyetler kapsamında kurum üyeleri tarafından yaklaşık 150 firma ve çok sayıda akademisyen Küsi konusunda ve özellikle Endüstri 4.0 konusunda bilgilendirilmiştir. Yenilikçiliğin ve girişimciliğin ulusal ölçekte uygulanıp teşvik edilmesi için güçlü bir sac ayağına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sac ayakları, bilginin üretildiği ve topluma yayıldığı üniversiteler, toplumda katma değer ve zenginliğin üretildiği şirketler, üniversiteyle iş dünyası arasındaki diyalog ortamını sağlayan ve teşvik eden devlettir. Bütün bunlardan kamu-üniversite-sanayi iş birliğinin hayati önem arz ettiği anlaşılmaktadır.” ifadelerini kullanarak dile getirdi.
Ardından Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan Mühendis Orhun Melik Buran bakanlığın “Kamu-Üniversite-Sanayi İş Birliği”, Sanayi ve Teknoloji Uzmanı Alper Kahramanca “Sanayi İş Birliği Programı”, KÜSİP Proje Koordinatörü Recep Uzungil ise “Kamu-Üniversite-Sanayi İş Birliği Portalı” konularında bilgi verdiler ve soruları cevaplandırdılar.
Panelin sonunda Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uzman heyetine, Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ve protokol üyeleri tarafından teşekkür belgesi ve hediye takdimi yapıldı.