Bitkilerin doğal savunma stratejilerini araştıran projeye TÜBİTAK’tan destek

    Fasulye tarımı için büyük tehdit oluşturan Helicoverpa armigera (yeşilkurt) zararlısına karşı bitkisel savunma mekanizmalarını araştıran projemiz, TÜBİTAK 1002 – A Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

    Yürütücülüğünü Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Dr. A. Sami Koca’nın yaptığı “Helicoverpa armigera (Lepidoptera: Noctuidae) Zararına Karşı Metil Jasmonat’ın Fasulye Bitkisinde Mitojenle Aktive Edilen Protein Kinaz (MAPK) Genlerinin Savunmadaki Rollerinin Araştırılması” başlıklı projede, aynı fakülteden Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Zahit Yeken ise araştırmacı olarak görev yapıyor.

    Proje, yenilikçi ve sürdürülebilir bitki koruma yöntemlerinin geliştirilmesine öncülük edecek

    Proje kapsamında özellikle metil jasmonat uygulamasının bitkideki savunma genleri üzerindeki etkileri ve bu süreçte MAPK genlerinin oynadığı roller detaylı şekilde araştırılacak. Çalışmaların, bitkilerin biyotik streslere karşı geliştirdiği doğal savunma stratejilerini anlamamıza katkı sağlayarak, yenilikçi ve sürdürülebilir bitki koruma yöntemlerinin geliştirilmesine öncülük edeceği öngörülüyor. Projenin aynı zamanda, tarımsal sürdürülebilirlik ve entegre zararlı yönetimi stratejilerinin güçlendirilmesine katkı sağlaması hedefleniyor.

    Proje sonunda elde edilecek veriler, hem fasulye üreticilerine hem de bitki biyoteknolojisi ve entomoloji alanında çalışan araştırmacılara katkı sunacak.

     

    Mevcut makalenin kısa URL'si : https://ajanda.ibu.edu.tr/ube1
    Önceki İçerikOnline Eğitim Semineri: TÜBİTAK ULAKBİM– Springer Nature Açık Erişim Anlaşması Eğitim Webinarı-1
    Sonraki İçerikOnline Eğitim Seminerleri: Proquest – Ocak Ayı Eğitim Programı